Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 2351 Leksdalsvatnet ved Dalemark 11. desember 2017 Foto Eystein Ness
Uke Arve Melby kapper toppen av den siste grana ved Stiklestad kirke.
Hadde dette vært like oppunder jul - kunne Arve ha solgt toppen som juletre?
Uke 2348 Systua på Samvirkelaget
Personene er som følger fra venstre: Ragna Mollan, Ingeborg Solberg, Gudlaug Lunnan, Britt E. Rindsem Wågø (bakerst med hvit genser),Pauline Valstad (med strykejernet)og Ragnhild Sagen Hogstad helt til høyre. Bildet er tatt ca 1960. Mens damesystua gradvis var blitt innskrenket hadde herresystua til en viss grad utvidet. Ved månedskifte november/desember 1964 ble systua nedlagt.Utlånt av COOP
Uke Ski og kjelke ca 1909 Foto: Eystein NessFoto: Ole M. Larsen
Skiløperen er Håkon Tronsmo som ble født på Tronsmoen i 1904. Familien flyttet til Meråker i 1907. Håkon ble drept sammen med 17 andre i en togkollisjon i Muruvika i november 1940. Jenta på kjelken er Emma Haugen ifølge Kjell Erik Pettersson. Fotograf Erik Olsen. Utlånt av Birger Sisselvold
Uke 2346 Verdal stasjon 1960. Ansatte. Bildet utlån av Margit Selvik.
Bildet er fra den tiden stasjonen var betjent og en kunne kjøpe biletter i luka på stasjonen. Gods og varer ble utlevert på godshuset og Nordgata ble stengt med grinder med bruk av muskelkraft når toget passerte.
Uke 2346 Verdal Samvirkelags Filial nr 3. Ulvilla
Bygd i 1933 og tatt i bruk samme år 15. november. Bygd på "Henrikstutomta" og kostet den nette sum av kr 15515,-. Bilde etter Olga Anderson.
Uke 2345 Den nye Holmsbrua har fått tredekket på plass 28. november 2018
Siste bruplanken blir huket av krana på Holmsbrua! Klokka kvart over 12 den 28. november ble den siste planken i brudekket lagt på plass på Holmsbrua. Nå gjenstår det å stramme (bunte) sammen brudekket ved hjelp av tverrgående vaiere gjennom plankene, samtidig som det monteres rekkverk. Beslag skal også på plass langs sidene for til støtte for asfalten i slitedekket. På endene av dekket kommer også beslag som det skal støpes mot for å skal skape forbindelse mellom landkarene og brua. Til slutt blir det asfaltering av det hele. Så kan vukubyggene forhåpentligvis feire jul! Foto og tekst Kjetil Dillan.
Uke 2324 Flytting av Molåna til Stiklestad år 1954 A
Det var i 1781 det hele begynte. Da Elling Lyng kjøpte gården Mo av sin far Tomas Lyng, som den gang ble sett på som en av Verdalens mest velstående menn, da han eide flere garder og attpå kjøpte seg en militær tittel og dermed banet veg for sin sønn Elling som ble major. Det ble satt i gang et svært bygningsarbeide og Molåna sto ferdig til han og kona Catarina Rebekka Mejer i året 1783. Huset ble fredet den 19. april 1923 og det ble vanskelig å få gjort noe arbeid. Heretter sto huset litt som forsamlingshus etter brannen på Stiklestad forsamlingshus i 1949. Så ble det bestemt at Molåna skulle flyttes til Museet og et stort arbeid ble satt igang. Byggmester var Olav Storholmen og hans medarbeidere var Matheus Green og Jan Hojem. Sommeren 1955 sto Molåna ferdig på museet og ble da tatt i bruk som bygdas storstue. Det ble hus for bryllup, minnesamvær, konfirmasjoner, fødselsdager, møter og andre sammenkomster, og ikke minst Olsokhus da som nå. Foto av Henning Anderson. Utlånt av SNK. Opplysninger hentet fra artikkel av Kjellrun Landfald i årboka til Historielaget, årgang 1997.
Uke 2342 Likkistesnekkar`n
Da Ole Ellingsen Bruheim døde i 1923 hadde han laget 1866 likkister. Den siste laget han til seg selv. Han førte sirlig oversikt i små notisbøker over hver eneste en som skulle ha kistene. Videre skrev han inn fødselsdato, dødsdato og dødsårsak. Og tilslutt om de hadde skaffet materialene selv. Bildet er fra 1898. For den som har interesse av å vite mere om denne mannen og hans virke så finnes det en artikkel i Verdal Historielag`s årbok fra 2004. Utlånt av Otto Johnson
Uke 2342 Bygging av gang- og sykkelveg på Stiklestad 2009.
Finpuss på gang- og sykkelvegen mellom kirka og skolen langs Leksdalsvegen. Nyvegen vest for kirka ble åpnet 29. oktober 2009. Bildet utlånt av Terje Reitan.
Uke 2341 Kjell Minsås med sin hær Foto: Ole Morten Larsen
Lørdag 20/6 2009 var det ny kulturminnetur. Denne gangen en marsj fra Strådalen til Grønås Lappläger. Været var litt usikkert, men likevel var det 34 som møtte opp i Strådalen for å være med. Finn flere turer me'n Kjell Klikk her
Uke 2341 Fra Våttåhaugen mot svenskfjella 27. oktober 2018 Foto: Eystein Ness
Snødekte svenskfjell med Kjesbuvatnet bakenfor Sende og Lian i Leksdalen.
Uke 2341 Bjønndalskoia i Kverndalen i 1923
Slike koier var bolig for skogsarbeiderne på den tiden. De ble oppsatt av virke fra skogen i området koia skulle stå. Utlånt av Værdalsbruket
Uke 2339 Verdal idrettslag sitt anlegg i november 2014
Den 19. oktober 1923 ble det på et styresmøte vedtatt å kjøpe av AS Værdalsbruket 14 mål jord til en pris av kr. 2000.- til idrettsplass. Dermed var avgjørelsen tatt og idrettsungdommen i bygda fikk sin egen idrettsplass. Før banen på Ørmælen ble anlagt hadde laget spilt sine fotballkamper på banen på Fætten. Tidligere var det også fotballplass på Ørin, men den måtte nedlegges da høyspentlinjen ble reist. Idrettsplassen på Ørmælen ble offisielt innviet søndag 20. juli 1924. Apoteker Hjalmar Lydersen en anslående tale, hvori han fremhevt at sporten måtte bli et middel til å utvikle et sundt og harmonisk legeme. En fotballkamp mellom et sammensatt A-B-lag fra Steinkjer og Verdal B ble vunnet av gjestene. Det var hornmusikk av Volhaug musikk-korps under åpningen. Publikumstilslutningen var meget god. A.I.L. "Falk" opparbeidet seg også idrettsplass på. Ørmælen. Den ble innvdet 24. juni 1934. Åpningsprogrammet besto av noen friidrettsøvelser og en fotballkamp mellom Follafoss og "Falk". De to idrettslaget ble slått sammen like etter krigen.
Uke 2339 Høstfarger ved Molåna 15. oktober 2015
Foto Eystein Ness.
Uke 2327 Kårhus på Mikkelsgården 1961 Utlånt av Verdal kommune
Husa er revet. De sto på vestsiden av fylkesvegen før en kom til Fleskhus. Bakerst i bildet tidligere Innherred sykeheim, nå IBAS.
Uke 1314 50-årskonfirmanter ved Stiklestad i år 1979 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Aase Guldbrandsen Kristoffersen. Hjelp med navn, Solveig Ness.
Uke 2336 Verdal sentrum med broer og kornsilo som de største blikkfang.
Bildet er tatt fra Helloporten. Fotograf Trygve Forberg
Uke 2334 Fotballkamp under Barnas Dag på Elstadtomta i 1955 Bilde etter Olga Anderson
Ifølge lokalavisa endte oppgjøret 1-1. Lagbilder av begge lag vil komme under navnsatte bilder om ikke lenge. Det var for øvrig en kamp til under arrangementet, som var både Øras Dag og Barnas Dag. Vera mot Fætten endte med seier 2-1 til veresbyggene med kaptein Magne Haldorsen som kaptein. Tilsamen 4000 besøkende på de to dagene.
Uke 2333 Venedig i Stekke kan skimtes på andre siden av elva.
På Øras dager for over 60 år siden kunne man sitte på Gondol over elva fra folkeparken til "Venedig" der det var servering. Etter noen år måtte man legge inn årene for det var en del passasjerer som i tillegg til at de var fuktig innabords vart skikkelig blaut utabords.
Uke 2332 Bryllupet til Elisabeth Suul og Torleif Woll 1926 YYYYYYYY Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Gunhild Elnes. Hjelp med navna Jon Woll.
Uke 2330 Gammel-Jostein og Gudrun i olsokspelet 1962
Julia Back og Amund Rydland hadde rollene det året.
Foto av Harald Wågø.
Uke 2328 Publikum på Olsokspelet 1962. Foto av Harald Wågø.
Uke 2327 En del av olsokkoret samlet i St.Olavs kapell i 1984
Utlånt av Nils Ragnar Stensø Skjørholm
Uke 2327 Olsokspelet på Stiklestad i 1962. Foto av Harald Wågø
Det året spilte Gisle Straume kongen, som Arnljot Gelline spilte Carl-Maurits Gustin, I rollen som Tormod Kolbrunarskald, Ståle Bjørnhaug. Olaug Helberg var Grima og Gamal-Jostein ble spilt av Amund Rydland. Johan Nordlund var Torgeir Flekk og Julia Back tolket rollen som Gudrun. Instruktør, Bjarne Andersen.
Uke 2326 Jacketbygging på Aker i 1976. Foto av Harald Wågø.
Bildet skal være fra byggingen av den første jacket av de 44 som er bygd på Ørin. Flere er på gang.
Uke 2325 Første H3-plattform under bygging 1973 Foto: Harald Wågø
Traverskrana som er i bruk på bildet løfter fremdeles på Kværner, men den synger vel på "sistverset" etter 45 års bruk på verftet. Da plattformen ble sjøsatt var ca. 4000 personer møtt opp nattestid 16. juli 1973 for å bivåne den første sjøsettingen i verden av en plattform fra bedding. Det hele var over på ca. 1 minutt. Kjempen på ca. 7,3 mil. kilo gled perfekt ut i sjøen på gris og grønnsåpe. Opplysninger hentet fra avisklipp.
Uke 2325 Småbåthavna, Birkeland , Samvirkekaia og oljetanker på Industriområdet i 1971. Foto Harald Wågø.
Til høyre i bildet ser en beddingen som ble bygd for sjøsetting av H3-plattformer. Ellers er alle bygg og oljetanker borte. Bare småbåthavna er tilbake pr 2017. På det som her var Birkeland og Samvirkeområdet er Felleskjøpet i full gang med bygging av nytt anlegg som flyttes hit fra sørsiden av havnebassenget.
Uke 2325 Beddingbygging på Aker i 1972 Foto av Harald Wågø.
Her bygges beddingen som ble brukt til sjøsetting av H3-plattformene ved Aker. I dag er området planert og benyttes til sammenstillingsområde. I bakkant av bilde ser en stålskjelettet til produksjonshallen benevnt som A2. Til høyre i bildet, traverskranen som står den dag i dag.
Uke 2324 Bygging av A-2 på Aker først i 1970-åra
Bildet utlånt av Harald Wågø.