Avishistorien Verdalsbilder Verdal kommune
  Søke i verdalsbilder 
            
Loading
   Translate-übersetzen-Traduire

Søk i ukens bilder
Id:  
Kat:  
Tekst:    
  Vis alle 
AmazingCounters.com














 Velkommen til verdalsbilder    
Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte.
Det skal være en pådriver til å få folk ut  å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen
Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite.   
Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
     Ukens bilder              
Uke 1932   Øyenstikkerlarven (libelle).   Foto: Rune Morten Larsen      
Øyenstikkerlarver lever som rovdyr i ferskvann og har bl.a fisk og steinfluelarver på menyen. Voksne øyenstikkere er rovdyr på land. 
6 arter av øyenstikkere står på Rødlista over truede arter.    
Uke 1931   Jernbanebrua på Øra er ferdig 1904.        
Brua er nybygd til åpningen av jernbanen forbi Verdalsøra. Rett over det første brukaret fra venstre ser en gammelskolen på Øra. bru En del av arbeiderne som utførte oppdraget forgrunnen. Ser ut som de har malerspann og malerkost i hendene så det er vel disse karene som har malt brua. Brua er 115 år i 2019 og en ny runde med sandblåsing og maling ble gjort i 2018. Utlånt av Aase Gulbrandsen Kristoffersen    
Uke 1931   Ørmelen i 1950-åra.  Bilde etter Olga Anderson.      
Bildet er tatt i området ved Tangen/Rogntun. I dag står BlocK-Watne husa her i området.    
Uke 1930   Karolinermonumetet i Handøl, reist i 1899.        
1718 stupade 3000 män på fjället - ihjälfrusna under en vinterstorm med slitna och trasiga sommarkläder på kroppen. Året innan hade en karolinerarmé bestående av drygt 10 000 soldater samlats i Åredalen, under befäl av general Armfeldt, med order att inta Trondheim. Men när kung Karl XII stupade beordrades Armfeldt och hans karoliner att ta sig tillbaka till Sverige över gränsfjällen. Ett hundratal män nådde fram till Handöl nyåret 1719 - då fanns det bara enstaka familjer som bodde här. Många av de som nådde till Handöl var förfrusna och dog. 600 karoliner ligger begravda i Handöl i karolinergraven som upptäcktes 1936. I närheten finns ett monument rest till karolinernas minne. Opplysninger hentet fra «Visit Åre». Les mer.    
Uke 1930   Olsokspelet på Stiklestad i 1962   Foto av Harald Wågø      
Det året spilte Gisle Straume kongen, som Arnljot Gelline spilte Carl-Maurits Gustin, I rollen som Tormod Kolbrunarskald, Ståle Bjørnhaug. Olaug Helberg var Grima og Gamal-Jostein ble spilt av Amund Rydland. Johan Nordlund var Torgeir Flekk og Julia Back tolket rollen som Gudrun. Instruktør, Bjarne Andersen.    
Uke 1929   Utgraving av byggetomta for Norumsgården 1952        
Utgravingen begynte for hånd men ble overtatt etter hvert av gravemaskin. Magne Holing er den nærmeste av de to som lesser sand på bilen. Utlånt av Kjell Norum.    
Uke 1929   Oppgangssag fra Leksdalen  Foto Harald Wågø      
Saga som var i drift fram til ca. 1850 under demonstrasjon av Verdal Museum, trolig under et arrangement på Stiklestad omkring 1972. Navnet oppgangssag kommer av at den har en opp- og nedgående bevegelse. Oppgangssagen ble brukt til fremstilling av planker og bord fra tømmer. Den eldste beskrevne oppgangssagen (fra 1230) ble drevet av vannkraft. Dette var et stort fremskritt fra den tidligere manuelle saging eller tilhogging av trelast. Først fra 1500-tallet er det registrert bruk av oppgangssager i Norge. Bruken av oppgangssager fikk en voldsom vekst, og det ble etter hvert bygget oppgangssager i nesten hver eneste elv og foss av noen størrelse. På midten av 1600-tallet var det anslagsvis 1750 sagblad i drift i Norge. To personer på bilder er identifisert. Han som sitter i front er vel Ole Sende og han som står bak i bildet til høyre er Andreas Røstad fra Ness.    
Uke 1929   Kamfotedderkopp verner om sine avkom  Foto Eystein Ness      
En hunn av Kamfotedderkoppen (Enoplognatha ovata)(hannen har ikke rødfargen) har spunnet en kokong (diam 4mm) rundt sine egg. Nå står hun vakt dag og natt og venter på at de små skal komme ut. Det kan være flere hundre av dem. Når de omsider kravler ut er de helt overlatt til seg selv.    
Uke 1929   Gapestokk på Stiklestad.    Foto:   
Nå står den nærmest som et leketøy for barna. Men det var just ikke det før i tiden for den som var straffedømt til å stå i denne innretningen til spott og spe for alle og enhver.  
  
Uke 1928   Utsyn over Bredingsberg og Bollgardsletta fra Blåhaugen i 1945  Utlånt av Alv Okkenhaug.      
Personene i forgrunnen er Ingrid Robertsen Nordnes, Ivar Nordnes og Hulda Nordnes. Foto av Magne Nordnes.    
Uke 1928   Morgendugg i spindelveven på Ørin  Foto Eystein Ness      
Det gjelder "å ha augan me sæ".    
Uke 1928   Soldugg (Drosera stenopetala).   Foto Rune Morten Larsen      
Dette er en av de største slektene av kjøttetende planter. Den vokser på myrer og fanger insekter på de spesielle bladene. Klikk på lupen og få opp et bilde på 2000 pixler. Da kan du se et stakkars innsekt som sitter fast litt over midten på bildet.    
Uke 1928   Lappkapellet i Handøl i Jamtland        
1718 stupade 3000 män på fjället - ihjälfrusna under en vinterstorm med slitna och trasiga sommarkläder på kroppen. Året innan hade en karolinerarmé bestående av drygt 10 000 soldater samlats i Åredalen, under befäl av general Armfeldt, med order att inta Trondheim. Men när kung Karl XII stupade beordrades Armfeldt och hans karoliner att ta sig tillbaka till Sverige över gränsfjällen. Ett hundratal män nådde fram till Handöl nyåret 1719 - då fanns det bara enstaka familjer som bodde här. Många av de som nådde till Handöl var förfrusna och dog. 600 karoliner ligger begravda i Handöl i karolinergraven som upptäcktes 1936. I närheten finns ett monument rest till karolinernas minne. I Handöls Kapell hänger den ursprungliga gravstenen med inskriptionen: "Anno 1719 den 20 jan begrofs här 600 menniskor". Karolinernas öde har levt kvar i bygden och idag anordnas många vandringar i karolinernas fotspår. Handöls kapell invigdes 1804 och är Jämtlands första lappkapell. Kapellet byggdes främst för samerna som hade renar i Sylarna men idag används kapellet av Åre församling. Byfolket byggde kapellets väggar och tak medan fjällallmogen, och samerna stod för inredningen. Kapellet renoverades senast till 200-årsjubileet, och en liten naturnära kyrkogård omger kapellet. Opplysningen hentet fra "Visit Åre".    
Uke 1927   Slåttonn på Julnesset Vestre i Helgådalen i 1960-åra        
Høy var en stor del av vinterforet til hest, sau og kyr på den tid. I dag er hesjer en sjeldenhet å se. Silolegging og rundballer har erstattet høyet. De på bildet er Astrid og Jorunn Julnes samt Magne Lustad. Utlånt av Magne Lustad.    
Uke 1927   Meieriet og stasjon i 1918.  Utlånt av Jørgen Johnsen.      
Meieriet sto ferdig bygd i 1917. Jernbanestasjonen i 1904.
Grennes Hotell nærmest meieriet. 
Næssgården i Sørgata ble flytet hit og ble til Grannes Hotell i 1911.     
Uke 1927   Blomstring i Grunnenegt i Vuku 20. juli 2018  Foto Eystein Ness      
Den varme sommeren i 2018 gav mer blomstring av alle slag. Skråningen ved boligene i Grunnenget i Vuku viser det. Geitrams og andre sorter stortrives her.    
Uke 1927   Sankthansblomster i Blokko  Foto Eystein Ness      
    
Uke 1927   NS - bautaen på Stiklestad 1944   Utlånt av SNK.      
Bautaen og anlegget ble ferdigstilt til 10-årsstevnet i 1944. NS-partiet hadde
stevner på Stiklestad i 1934, 1942 og 1944. Spesielt til 10-års jubileet i
1944 var det ønskelig for partiet å skape en pompøs ytre ramme rundt jubileet. Herunder var å få reist "et norsk og verdig Stiklestadmonument".
Selve bautasteinen ble hentet fra Sandbu Steinbrudd i Vågå. Steinsorten var Kvartsitt. Resten av anlegget var granittstein fra Støren. Etter freden i 1945 ble bautaen og trappa fjernet i regi av Fortidsminneforeningen. Bautaen ble sprengt ned i en oppgravd grøft og det meste av granitt-trappa og murer fikk en hardhendt behandling. Det meste ble kjørt ned i Korsådalsbekken og steinen som var lite skadd tok et steinhuggeri i Trondheim seg av. Les mere om bautaen og anlegget i Verdal Historielag`s årbok av 1991. Foto av Henning Anderson.    
Uke 1926   Hesteslåmaskin.  Utlånt av Olav Nordheim      
Johan Sundby på slåmaskina i Øster-Sundby ca 1950.
Melbygruva med gravhauger i bakgrunnen. Les mer om hesteslåmaskina.    
Uke 1926   Fossekall med nebbet fullt av larver til sine unger        
Her i en travel tid med mating av neste generasjon. Begge foreldrene i skytteltrafikk mellom matfatet og glupske unger som snart er flyvedyktig. Fossekallen ble i 1963 kåret til nasjonalfuglen i en avstemming i NRK. Fossekallen blir omkring 17–20 cm. Hannen veier cirka 53–76 g og hunnen cirka 46–7. Hannen blir imidlertid noe større enn hunnen. Fjærdrakten er brunsvart, med et markert hvitt felt på hals og bryst. Den holder seg alltid i nærheten av rennende vann, og kan dykke og svømme korte strekk under vann. Den bruker vingene som svømmeredskap når den dykker, og «spaserer» deretter på bunnen, mot strømmen. Hele året frembringer den et sitrende «tsitt-tsitt-tsitt». Sangen forøvrig er pludrende og skurrende fløytetoner. Opplysninger fra Wikipedia. Bildet er tatt av Olav Malmo    
Uke 1926   Tre bukkene bruse  Foto Eystein Ness      
som skal til seters osv.... Bare at her er det vel sau i bildet. Fra Lyngselva 17. juni 2016    
Uke 1926   Kvernsjødammen i september 2017  Foto Eystein Ness      
Klikk her for å se dammen som den var for 103 år siden.
Kart som viser fløtingsdammene i Verdalsfjella Klikk på markør.
Zoom inn/ut med musehjulet:  http://verdalsportalen.no/maps/fullscreen/layer/29/    
Uke 1925   Små bølger siger inn mot langfredagsfjæra i jamn strøm.        
Når det er fjære sjø ved fullmåne og nymåne, kan man gå mange hundre meter utover fra E6-brua ved elveutløpet. I bakgrunnen ser vi Skånestangen, Børøya og Levangernesset. Foto: Ole Morten Larsen    
Uke 1925   Kurtisering blandt store Blåvannymfer I    Foto Eystein Ness    
    
Uke 1925   Kurtisering blandt store Blåvannymfer II  Foto Eystein Ness      
    
Uke 1925   Tømmerrenning i Inna i Sogna 1939  Foto: AS Værdalsbruket.      
Damvatnet er påslept og tømmeret er på veg ut i elva. Som en ser av bildet var det mye kroppsarbeid når tømmerrullingen ikke gikk helt etter planen.
Kart som viser fløtingsdammene i Verdalsfjella Klikk på markør.
Zoom inn/ut med musehjulet:  http://verdalsportalen.no/maps/fullscreen/layer/29/     
Uke 1924   Flytting av Molåna til Stiklestad år 1954 A  Utlånt av SNK.       
Det var i 1781 det hele begynte. Da Elling Lyng kjøpte gården Mo av sin far Tomas Lyng, som den gang ble sett på som en av Verdalens mest velstående menn, da han eide flere garder og attpå kjøpte seg en militær tittel og dermed banet veg for sin sønn Elling som ble major. Det ble satt i gang et svært bygningsarbeide og Molåna sto ferdig til han og kona Catarina Rebekka Mejer i året 1783. Huset ble fredet den 19. april 1923 og det ble vanskelig å få gjort noe arbeid. Heretter sto huset litt som forsamlingshus etter brannen på Stiklestad forsamlingshus i 1949. Så ble det bestemt at Molåna skulle flyttes til Museet og et stort arbeid ble satt igang. Byggmester var Olav Storholmen og hans medarbeidere var Matheus Green og Jan Hojem. Sommeren 1955 sto Molåna ferdig på museet og ble da tatt i bruk som bygdas storstue. Det ble hus for bryllup, minnesamvær, konfirmasjoner, fødselsdager, møter og andre sammenkomster, og ikke minst Olsokhus da som nå. Foto av Henning Anderson. Opplysninger hentet fra artikkel av Kjellrun Landfald i årboka til Historielaget, årgang 1997.    
Uke 1924   Verdalsøra skole 1961        
Med tømmerlensa i utløpet av Verdalselva bakerst i bildet. Fra 1971 går E6 over utløpet. Utlånt av Verdal kommune    
Uke 1924   Kong Olav signerer steinen ved Olavsbrua.        
Bildet er tatt 28/7-1980 da Kong Olav signerte steinen ved Olavsbrua. Martha Louise i hvit kjole i forgrunnen.I bakgrunnen skimter vi 3 bla Juberg. Vi ser også davererende ordfører Ola G. Tromsdal og klokker Jon J.By. Foto: Steinar Fjesme    
Uke 1924   Verdalselva, olderskog og hoinnkjeks.   Foto Ole Morten Larsen      
    
   Lenker >>          
Før muspil over logoene og klikk

Se Verdalselva fra luften
Klikk på bildene

Framtidens bilder.
 
 

Se 160 høstbilder fra fjell og lågland. Musikk hører med
 
 

Vår vakre elv.
 
 
 
 
 
 

De verdalske befestninger
 

Bilder fra Ulvilla
 

Jernbanebilder
 

Kirker i Verdal
 

Arbeidsliv før i tia
 

Soloppgang / Solnedgang
 
"Utsiktsbilder" i Verdal 
Kornhøst i Verdal
 

Stiklastadir - Klikk i bildet og se en artig video.
 

Kvistadbonden i 1954 spilt av Øyvind Øyen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvem ble årets fotograf i Trøndersk fotoalbum i 2009.? Klikk på bildet.