Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 2110 Pukkslåing på «Stekstadveien» først i 20-åra.
Her er før en kommer til Haug. Karene er ukjent, men Severin Guddingsmo skal være blant de. Skulle noen vite navna så ta kontakt på 47297311. I en artikkel i Verdal Historielag`s årbok fra 1986 skriver Sturla Rindsem en liten artikkel om pukkarbeid på Øra. Steinen ble kjørt fram med hest og opplagt med passe mellomrom. Deretter begynte en par mann å slå i stykker steinen med slegge. Deretter satt noen karer på hver sin spade med sekk under seg, og med en steinhammer slo de pukk som ble lagt omhyggelig i en viss tykkelse. Så mange meter om dagen ble det nok ikke, men så var heller ikke dagslønna mer enn ca. 3 kroner. Utlånt av Svein Guddingsmo.
Uke 2110 Gammel bil for dyretransport.. Utlånt av Terje Reitan
Kassen på lasteplanet ble på denne turen benyttet til sautransport. Men denne typen kasse ble brukt til kjøring av gragalter til bølpurkan i bøgden. Eieren av bilen var en kar fra Ogndalen.
Uke 2109 Portalen til Øras Dag i Folkeparken 1958. Foto av Harald Wågø.
Med billettluker i hver søyle. Et av de første årene Øras Dag var i Folkeparken etter flytting fra Elstadtomta på Øra.
Uke 2109 Skive av storgrana i Vera i 1924. Bildet utlånt av Svein Væren.
Ved Reinsmyrhøgda i Vera ble det felt en stor tørrgran som hadde vært ca 30 m høg når den var fersk, og det er høgt for en fjellgran. Ved vanlig sagskjærhøgd målte den 120 cm i diameter. På grunn av hull i rota var det ikke mulig å regne årringer, men 4m oppe i stammen ble årringene talt og en kom til at alderen var ca 450 år. Johannes Væren på bildet felte treet sammen med samen Per Andersson fra Strådalen og Sigurd Johansen Nordvera. Sag på 1,75m ble brukt. Saginga gikk på skift og etter 2 timer måtte kjempen gi tapt og den ble forvandlet til tørrved. Skiva av grana på bildet er fra 4 m fra rota så det var et grovt tre. Johannes brukte denne skiva som bordplate mens han bodde i Vera. Opplysninger fra en artikkel i Verdal Historielag`s årbok 1977.
Uke 2109 Verdalens første rutebil.
John Fikse var den første som satte i gang bilrute på privat basis i Verdal. Rutestrekningen var Verdal - Sandvika. I første omgang tok Fikse sikte på å trafikkere strekningen hver onsdag og lørdag. Billettprisen var 20 ør pr. kilometer. Bilen var en 5-seters Overland. Verdalingene var ikke modne for dette framskrittet og ruten gikk med underskudd, men det bedret seg etter hvert. Da John Fikse sluttet seg til Fylkesbilene i 1920 brakte han med seg to nye femseters Dodge og fortsatte der som sjåfør i det nye selskapet. Bildet utlånt av Oddmund Stensmo.
Uke 2108 Ole Andreas Olsen som kavalerist rundt 1897
Bildet er trolig fra Rinnleiret. Ole Andreas var født 18/1 1886, døde 16.07.1974. Som ung fjellgjeter i Vera og Kall. Arbeidet over 50 år på sagbruket på Ørmelen. Småbruker på Slettemo på Ørmelen. Heimen brent i 1940 i forbindelse med krigshandlingene. For den som er interessert kan en lese mer om slekta til Ole A. i Helgådalsnytt 1983, side 46 under Eggjaslekta.
Uke 2107 Krematoriet i Strådalen. Utlånt av Odd Petter Haldorsen.
Det fortelles at Per Ward fikk spørsmål fra besøkende om hva dette var for slags byggverk. Per svarte at det var et krematorium, for når de bodde så langt til fjells så måtte de være selvhjulpen på alle måter. Sannheten er vel den at inne i huset er det en bakerovn.
Uke Framhaldskolekurs i Vuku i 1927-1928 Navnpekere: Eystein Ness Høsten1927.. Einar Aspås står på klasselista men mangler på bildet. Hjelp med navna Kjetil Dillan. Foto av Henning Andersson. Utlånt av SNK.
Uke 2107 Hærmannssnasa vinterkledd 11 februar 2011 foto Eystein Ness
Uke 2106 Barneskolen med brukket rygg10/2 2012 Foto Eystein Ness
Støvet har ennå ikke lagt seg etter at ventilasjonsbygget gikk i bakken under rivingen på fredagskvelden. Med et par jafs av kloa på gravemaskin ble mye bra takstein knust i småbiter. Stein som kanskje kunne vært brukt på nytt, men skitt au, det blir vel for dyrt å ta vare på og det ville vel forsinket rivingen som fortsetter for fullt. Snart er det bare første byggetrinn fra 1954 som står igjen.
Uke 2105 Kald februarkveld på Marsteinsvola Foto Eystein Ness.
Uke 2105 Redningsaksjon i 1947. Utlånt av Arve Haldorsen
I februar 1947 omkom seks svenske skiturister, to damer og fire herrer, under sterk kulde og storm i fjellområdet mellom Mansjøn og Anjeskutan. Folk fra Vera deltok i leteaksjonen og var med å dro fram de omkomne til Anjesågen etter de var funnet. Stedet ligger ved vegen til Kall like før vegen tar av til Ottsjøan. Ingvald Heine Tronsmo er mannen med den sorte lua nr 4 fra høyre. Opplysninger hentet fra boka om Vera kirke.
Uke 2104 Fly på Fætten i 1940. Utlånt av Fridtjof Hagen
Dette speiderflyet landet på Fætten vinteren 1940 på tilbaketur fra Vera på grunn av bensinmangel. Fridtjof Hagen husker at det ble skaffet mere drivstoff. Flyet, som ble ført av Bjørn Næss, var med som eskorte for fokkerflyet som hentet Aslaug Tronsmo en styggversdag når veien til Vera var stengt på grunn av snøfokk.
Uke 2104 Vedstabelen på lapplägeret ved Ottsjøan i 1960
Det er ikke bare kunstneren Nils Aas som kan lage noenlunde brukbare vedstabler. Denne er vel ikke laget som noe kunstverk men til tørking av vinterved.
Foto av Harald Wågø.
Uke 2104 Snø på hyttetak 1976 Foto Eystein Ness. Korr e høtta mi?
Fra snøvinteren 1976. Et hyttetak i Kverndalen graves fram. Det er godt over 2 m fokksnø på taket! Tigersvans og sneskope ble tatt i bruk for å flytte på snømassene. Det er Simon Faldet bak skopa. Hytteeieren Ola Skavhaug ved pipa.
Uke 2104 Skårrå! Utlånt av Svein Guddingsmo
Dette bildet er tatt på Melbyvollen 23.april 1964 og viser seterhusa (mastu,millomskjol og kjelskjol). Mastu (med torvtak) er revet og resten er restaurert til hytte. Mopeden var vanlig framkomstmiddel på steinhard skårrå. Det fortelles at det ble kjørt rundt Hærmannssnasa. Personene på bildet er fra venstre: Tormod Guddingsmo med hunden Bamse, Kåre Kvelstad på moped, Birgit Rotmo på mønet og Kari Guddingsmo Øvrum i ferd med å klive opp.
Uke 2103 Hesjer i Helloa rundt 1962 Foto av Harald Wågø.
Mange hesjer, mye vinterfor. men mest slit for å få alt graset på hesjer. Det krevde sin mann og kvinne, særlig hvis det var kløver som var fuktig og hadde ballet seg sammen i skuvriva.
Uke 2103 Jernbanebrua over Ydseelva. Foto Ole Morten Larsen.
I Verdalsguiden leser vi: Det var ironisk nok denne brua, den minste av alle på strekningen Levanger - Sunnan, som ble den tøffeste å bygge. Her også pga. ekstreme bunnforhold, dvs kvikkleire. Brua er laget som en 13 meter bred steinhvelvsbru med 1,5 meter høyde over bekken. Resten er løsmassefylling over selve brukonstruksjonen. Arbeidene med brua tok 7 måneder og i den verste anleggsperioden fra april til oktober 1904 ble det jobbet 4 timer på og 8 timer av på døgndrift og all kvikkleiren ble fjernet med trillebår og spade.
Uke 2102 Kolstadgårdene ved Volden 22. januar 2015 Foto Eystein Ness.
Uke 2102 Valstadmoen med Tjurruhaugen rundt 1959. F: Harald Wågø.
Fra venstre: Sommerfjøset til Valstad Østre, Forsamlingshuset for Vinnesbøgda, som ble revet omkring 1960 og til høyre småbruket Valstadmoen. Bakenfor hoppbakken Tjurruhaugen som i dag er tilvokst med skog. Bakkerekorden der var på 48,5 m og ble satt av Sverre Fikse i 1938. Under KM i januar 1940 var det ca. 100 deltakere. Ca. 1200 tilskuere var til stede. Siste renn her var visstnok i 1958 ifølge artikkelen om hoppbakker som står i årboka til Verdal Historielag 1996.
Uke 2102 Is på vestsiden av Leksdalsvatnet 8. januar 2016.
Etter kaldt vær og langvarig sterk østavind på åpent vann ble det formet mange ulike isformasjoner langs vannkanten. Nedenfor Skjørholmen. Foto Eystein Ness.
Uke 2102 Tresking og blankis i januar 1972. Foto av Harald Wågø
Høsten 1971 var søkkblaut og det var umulig å få høstet kornet. Men ved juletider og utover nyåret kom det kulde og barfrost. Noen fikk tresket men kvaliteten var det vel så som så med. Det var antagelig første og siste gang kjøreren tresket med bladvotter.
Uke 2153 Steukern i sin vakreste vinterdrakt 10 januar 2018
Med bolighuset etter Sverre Johansen til venstre i bildet.
Foto Eystein Ness.
Uke Bryllupet til Ole og Ragna Lund i 1928 Navnpekere: Eystein Ness Bildet med navn utlånt av Jørgen Johnsen. Noen navn hentet fra Helgådalens bildearkiv.
Uke Slektsamling på Karlgarden i Sul i 1975. Navnpekere: Eystein Ness - Fotograf Alf karlgård. Navnsatt av Ole Christian Nevermo. Utlånt av Asbjørn Karlgård.
Uke Påsketur når det var vanlig med strekkbukse og nickers, omkring 1970. Navnpekere: Eystein Ness - Ved fint utfartsver på den tid var det stappfullt med bil parkert på vegen ved Stormoen, Åbofjellet og ikke minst på Skalstufjellet. Mang en familiefar fikk testet tålmodigheten sin oppover mot Risvatnet fra Stormoen med pulkdraging og kanskje litt uheldig smøring av ski for de som var små og gikk for egen maskin. Bilde etter Svein Guddingsmo.
Uke 2053 Nyttårskort Godt nytt år fra oss i Verdalsbilder!
Uke 2053 Oskar Øwre i 1980.
"Dette er ei av de illegale avisene jeg var med og distribuerte i Verdal under krigen, og som førte til at jeg fikk oppleve helvete i konsentrasjonsleirene i Tyskland" forteller Oskar i et avisintervju. Les om hva Oskar hvilket helvete han gikk gjennom.
Oskar ble arrestert i 1943 og var i en dødsleir til han ble hentet av De Hvite Bussene" i 1945. NB: I dag, 29.desember 2017 er det 103 år siden Oskar ble født.
Uke 2052 Grønne enger ved Jøsås 5. juledag 2013. Foto Eystein Ness
Blir det snøfritt 5. juledag i år også? Fra Steinsvåttån.
Uke 2052 Julestas i handelsgata på museumsområdet på Stiklestad trettendedagjul, 6.januar 2018 Foto Eystein Ness.