Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 2126 Kongebesøk i 1963. Foto av Erling Sommervold.
Ordfører Johan Støa holder velkomsttalen for kong Olav V og hans følge på den nyåpnede Verdal Havn. Utlånt av SNK.
Uke 2124 Veressjøen fra Tronsmoen 30. juni 2018.
Vakker kveld ved Helgåa`s begynnelse i Vera. Foto Eystein Ness.
Uke 2123 Perlemorvinge og humle. Foto Eysten Ness.
Eysten er en mester til å samle insekter i hånden ved hjelp av tistelnektaren.
Uke 2122 Stor Ospebladbille (Chrysomela populi)
Ja no e da endelig vintern forduftaSola hu skin de e vår i lufta...Og insektan er opptatt med å føre arten videre. Innsendt av Anniken Viborg Heggli
Uke 2121 Åpning av laksesesongen den 20/6-2011 Foto Ole Morten Larsen
Mye folk ved Østnesfossen ved midnatt. På grunn av lite vassføring ble det tatt bare 9 lakser det første døgnet. Vi håper på større fangst i år.
Uke 2121 Fårikål eller bjønnmat? Foto Eystein Ness.
Hvis allviteren Haltbrekken og rovdyrelskerne i Direktoratet for Naturforvaltning og Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen får fortsette med å bestemme rovdyrpolitikken så blir resultatet helt sikkert det siste. Bildet er fra Lyngsvollen 26. mai 2014
Uke 2121 Amfiet på Stemneplassen på Stiklestad ca 1950
Bildet som er utlånt av Margit Balgård er vel tatt på 17. mai. Som en ser er selve scenen under arbeid.
Uke 2120 Pløying på Indal østre ca 1950.
Mannen bak plogen er vel Gunnar Indahl. 5-skjærs vendeplog var vel ikke noe begrep på den tid. Bilde etter Olga Anderson.
Uke 2119 17. mai toget i 1945 gikk fra Stekstad til Øra.
Innsendt av Oddvar Molde
Uke 2117 Tyske soldater på veg nordover i aprildagene 1940
Her ved Følstadgården. Riksveg 50 gikk her til 1956. Bilde etter Olga Anderson.
Uke 2116 Aprildagene 1940. .Utlånt av Liv Liberg
Folket i Kleppen samlet på skolen en dag i april 1940 i påvente av at Norge skal kapitulere for tyskerne. Radioen var allerede gjemt i skogen for unngå at den ble beslaglagt
Uke 2115 Svane under vanskelige landingsforhold på blankisen på Leksdaalsvatnet 10. april 2016
Spora etter oppbremsingen viser at underlaget var litt vanskelig.
Foto Eystein Ness.
Uke 2114 Jernbanebrua ble sprengt den 14 april 1940.
Når tyskerene inntok verdal den 21 april tok det ikke lang tid før jernbanesporet var inntakt igjen. Utlånt av Roald Veimo
Uke 2114 Rester av Ørbrua 7. april 1926 Utlånt av Værdalsbruket AS
Rester av brua etter at isgang tok med seg trebrua over hovedløpet. Ny stålbru ble åpnet 1930. Bildet er tatt fra området ved Moparken mot Ørmelen.
Uke 2113 Påskestemning i Homesfjæra i 2014. Foto Eystein Ness.
Mange barnefamilier som ikke lengter til snø og ski tok turen langs strandpromenaden på palmesøndag. Folk så ut til å ha det trivelig med kaffekoppen og bålkos med pølsegrilling mens de aller minste barna lekte i fjæra.
Uke 2113 Påsketur over Kaldvassmyra 1938. Utlånt av Aud Storhaug.
Dårlig skiføre og blaut på fotan. Mannen som konkurrerer med Jesus og disippelen Peter er Kristian Valstad.
Uke 2113 Drømmedag i skiløypa langfredag Foto Eystein Ness
Mange skigåere gikk løypa fra Breivatnet og innover forbi Bustadtjønna og helt til Vera under eventyrlige forhold. Med sol og puddersnø var blåsvixen det rette smørevalget. Bildet er fra stigningen opp mot Bustadtjønna
Uke 2112 Nydyrking i Raset april 1938. Utlånt av Bjørn Rønning.
Her er stubb-bryteren i virksomhet under nylandsdyrking på Follo søndre. De tre karene som er i fullt arbeid her er eieren Olav Rønning. De to andre er John Frøseth og Åsmund Prestmo.
Uke 2110 Flytting av Woxholtgården i 1970. Utlånt Paul Erik Woxholt
Flyttingen ble utført av brødrene Myrvold som var eksperter på slisking av bygninger. Samme metode blir brukt på tunge konstruksjoner på Aker i dag.
Uke 2110 Pukkslåing på «Stekstadveien» først i 20-åra.
Her er før en kommer til Haug. Karene er ukjent, men Severin Guddingsmo skal være blant de. Skulle noen vite navna så ta kontakt på 47297311. I en artikkel i Verdal Historielag`s årbok fra 1986 skriver Sturla Rindsem en liten artikkel om pukkarbeid på Øra. Steinen ble kjørt fram med hest og opplagt med passe mellomrom. Deretter begynte en par mann å slå i stykker steinen med slegge. Deretter satt noen karer på hver sin spade med sekk under seg, og med en steinhammer slo de pukk som ble lagt omhyggelig i en viss tykkelse. Så mange meter om dagen ble det nok ikke, men så var heller ikke dagslønna mer enn ca. 3 kroner. Utlånt av Svein Guddingsmo.
Uke 2110 Gammel bil for dyretransport.. Utlånt av Terje Reitan
Kassen på lasteplanet ble på denne turen benyttet til sautransport. Men denne typen kasse ble brukt til kjøring av gragalter til bølpurkan i bøgden. Eieren av bilen var en kar fra Ogndalen.
Uke 2109 Portalen til Øras Dag i Folkeparken 1958. Foto av Harald Wågø.
Med billettluker i hver søyle. Et av de første årene Øras Dag var i Folkeparken etter flytting fra Elstadtomta på Øra.
Uke 2109 Skive av storgrana i Vera i 1924. Bildet utlånt av Svein Væren.
Ved Reinsmyrhøgda i Vera ble det felt en stor tørrgran som hadde vært ca 30 m høg når den var fersk, og det er høgt for en fjellgran. Ved vanlig sagskjærhøgd målte den 120 cm i diameter. På grunn av hull i rota var det ikke mulig å regne årringer, men 4m oppe i stammen ble årringene talt og en kom til at alderen var ca 450 år. Johannes Væren på bildet felte treet sammen med samen Per Andersson fra Strådalen og Sigurd Johansen Nordvera. Sag på 1,75m ble brukt. Saginga gikk på skift og etter 2 timer måtte kjempen gi tapt og den ble forvandlet til tørrved. Skiva av grana på bildet er fra 4 m fra rota så det var et grovt tre. Johannes brukte denne skiva som bordplate mens han bodde i Vera. Opplysninger fra en artikkel i Verdal Historielag`s årbok 1977.
Uke 2109 Verdalens første rutebil.
John Fikse var den første som satte i gang bilrute på privat basis i Verdal. Rutestrekningen var Verdal - Sandvika. I første omgang tok Fikse sikte på å trafikkere strekningen hver onsdag og lørdag. Billettprisen var 20 ør pr. kilometer. Bilen var en 5-seters Overland. Verdalingene var ikke modne for dette framskrittet og ruten gikk med underskudd, men det bedret seg etter hvert. Da John Fikse sluttet seg til Fylkesbilene i 1920 brakte han med seg to nye femseters Dodge og fortsatte der som sjåfør i det nye selskapet. Bildet utlånt av Oddmund Stensmo.
Uke 2108 Ole Andreas Olsen som kavalerist rundt 1897
Bildet er trolig fra Rinnleiret. Ole Andreas var født 18/1 1886, døde 16.07.1974. Som ung fjellgjeter i Vera og Kall. Arbeidet over 50 år på sagbruket på Ørmelen. Småbruker på Slettemo på Ørmelen. Heimen brent i 1940 i forbindelse med krigshandlingene. For den som er interessert kan en lese mer om slekta til Ole A. i Helgådalsnytt 1983, side 46 under Eggjaslekta.
Uke 2107 Krematoriet i Strådalen. Utlånt av Odd Petter Haldorsen.
Det fortelles at Per Ward fikk spørsmål fra besøkende om hva dette var for slags byggverk. Per svarte at det var et krematorium, for når de bodde så langt til fjells så måtte de være selvhjulpen på alle måter. Sannheten er vel den at inne i huset er det en bakerovn.
Uke 2107 Hærmannssnasa vinterkledd 11 februar 2011 foto Eystein Ness
Uke 2106 Barneskolen med brukket rygg10/2 2012 Foto Eystein Ness
Støvet har ennå ikke lagt seg etter at ventilasjonsbygget gikk i bakken under rivingen på fredagskvelden. Med et par jafs av kloa på gravemaskin ble mye bra takstein knust i småbiter. Stein som kanskje kunne vært brukt på nytt, men skitt au, det blir vel for dyrt å ta vare på og det ville vel forsinket rivingen som fortsetter for fullt. Snart er det bare første byggetrinn fra 1954 som står igjen.
Uke 2105 Kald februarkveld på Marsteinsvola Foto Eystein Ness.