Avishistorien Verdalsbilder Verdal kommune
  Søke i verdalsbilder 
            
Loading
   Translate-übersetzen-Traduire

Søk i ukens bilder
Id:  
Kat:  
Tekst:    
  Vis alle 
AmazingCounters.com














 Velkommen til verdalsbilder    
Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte.
Det skal være en pådriver til å få folk ut  å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen
Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite.   
Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
     Ukens bilder              
Uke 2105   Kald februarkveld på Marsteinsvola  Foto Eystein Ness.      
    
Uke 2105   Redningsaksjon i 1947.  Utlånt av Arve Haldorsen      
I februar 1947 omkom seks svenske skiturister, to damer og fire herrer, under sterk kulde og storm i fjellområdet mellom Mansjøn og Anjeskutan. Folk fra Vera deltok i leteaksjonen og var med å dro fram de omkomne til Anjesågen etter de var funnet. Stedet ligger ved vegen til Kall like før vegen tar av til Ottsjøan.  Ingvald Heine Tronsmo er mannen med den sorte lua nr 4 fra høyre. Opplysninger hentet fra boka om Vera kirke.    
Uke 2104   Fly på Fætten i 1940.   Utlånt av Fridtjof Hagen      
Dette speiderflyet landet på Fætten vinteren 1940 på tilbaketur fra Vera på grunn av bensinmangel. Fridtjof Hagen husker at det ble skaffet mere drivstoff. Flyet, som ble ført av Bjørn Næss, var med som eskorte for fokkerflyet som hentet Aslaug Tronsmo en styggversdag når veien til Vera var stengt på grunn av snøfokk.    
Uke 2104   Vedstabelen på lapplägeret ved Ottsjøan i 1960        
Det er ikke bare kunstneren Nils Aas som kan lage noenlunde brukbare vedstabler. Denne er vel ikke laget som noe kunstverk men til tørking av vinterved.
Foto av Harald Wågø.     
Uke 2104   Snø på hyttetak 1976  Foto Eystein Ness.      
Korr e høtta mi?
Fra snøvinteren 1976. Et hyttetak i Kverndalen graves fram. Det er godt over 2 m fokksnø på taket! Tigersvans og sneskope ble tatt i bruk for å flytte på snømassene. Det er Simon Faldet bak skopa. Hytteeieren Ola Skavhaug ved pipa.    
Uke 2104   Skårrå!   Utlånt av Svein Guddingsmo      
Dette bildet er tatt på Melbyvollen 23.april 1964 og viser seterhusa (mastu,millomskjol og kjelskjol). Mastu (med torvtak) er revet og resten er restaurert til hytte. Mopeden var vanlig framkomstmiddel på steinhard skårrå. Det fortelles at det ble kjørt rundt Hærmannssnasa. Personene på bildet er fra venstre: Tormod Guddingsmo med hunden Bamse, Kåre Kvelstad på moped, Birgit Rotmo på mønet og Kari Guddingsmo Øvrum i ferd med å klive opp.    
Uke 2103   Hesjer i Helloa rundt 1962  Foto av Harald Wågø.      
Mange hesjer, mye vinterfor. men mest slit for å få alt graset på hesjer. Det krevde sin mann og kvinne, særlig hvis det var kløver som var fuktig og hadde ballet seg sammen i skuvriva.    
Uke 2103   Jernbanebrua over Ydseelva.  Foto Ole Morten Larsen.      
I Verdalsguiden leser vi: Det var ironisk nok denne brua, den minste av alle på strekningen Levanger - Sunnan, som ble den tøffeste å bygge. Her også pga. ekstreme bunnforhold, dvs kvikkleire. Brua er laget som en 13 meter bred steinhvelvsbru med 1,5 meter høyde over bekken. Resten er løsmassefylling over selve brukonstruksjonen. Arbeidene med brua tok 7 måneder og i den verste anleggsperioden fra april til oktober 1904 ble det jobbet 4 timer på og 8 timer av på døgndrift og all kvikkleiren ble fjernet med trillebår og spade.    
Uke 2102   Kolstadgårdene ved Volden 22. januar 2015  Foto Eystein Ness.      
    
Uke 2102   Valstadmoen med Tjurruhaugen rundt 1959.   F: Harald Wågø.      
Fra venstre: Sommerfjøset til Valstad Østre, Forsamlingshuset for Vinnesbøgda, som ble revet omkring 1960 og til høyre småbruket Valstadmoen. Bakenfor hoppbakken Tjurruhaugen som i dag er tilvokst med skog. Bakkerekorden der var på 48,5 m og ble satt av Sverre Fikse i 1938. Under KM i januar 1940 var det ca. 100 deltakere. Ca. 1200 tilskuere var til stede. Siste renn her var visstnok i 1958 ifølge artikkelen om hoppbakker som står i årboka til Verdal Historielag 1996.    
Uke 2102   Is på vestsiden av Leksdalsvatnet 8. januar 2016.         
Etter kaldt vær og langvarig sterk østavind på åpent vann ble det formet mange ulike isformasjoner langs vannkanten. Nedenfor Skjørholmen. Foto Eystein Ness.    
Uke 2102   Tresking og blankis i januar 1972.  Foto av Harald Wågø      
Høsten 1971 var søkkblaut og det var umulig å få høstet kornet. Men ved juletider og utover nyåret kom det kulde og barfrost. Noen fikk tresket men kvaliteten var det vel så som så med. Det var antagelig første og siste gang kjøreren tresket med bladvotter.    
Uke 2153   Steukern i sin vakreste vinterdrakt 10 januar 2018        
Med bolighuset etter Sverre Johansen til venstre i bildet.
Foto Eystein Ness.    
Uke 2053   Nyttårskort        
Godt nytt år fra oss i Verdalsbilder!    
Uke 2053   Oskar Øwre i 1980.        

"Dette er ei av de illegale avisene jeg var med og distribuerte i Verdal under krigen, og som førte til at jeg fikk oppleve helvete i konsentrasjonsleirene i Tyskland" forteller Oskar i et avisintervju.
Les om hva Oskar hvilket helvete han gikk gjennom.
Oskar ble arrestert i 1943 og var i en dødsleir til han ble hentet av De Hvite Bussene" i 1945. NB: I dag, 29.desember 2017 er det 103 år siden Oskar ble født.

    
Uke 2052   Grønne enger ved Jøsås 5. juledag 2013.    Foto Eystein Ness    

Blir det snøfritt 5. juledag i år også? Fra Steinsvåttån.

    
Uke 2052   Julestas i handelsgata på museumsområdet på Stiklestad trettendedagjul, 6.januar 2018  Foto Eystein Ness.      
    
Uke 2051   Det ska bli kotteletta pøls å steik.  Bilde etter Nils Egil Steinsli      
Lyder det i visa til Hans Rotmo. Den synes å passe her for det er just ikke noen liten gris som ligg på slaktebenken. Den må vel være nærmere 200 kg. Slaktingen foregikk på den gamle bredingsgården først i 1920-åra. Gården lå da ved vegen vest for Vuku. Slakteren er Bjarne Kvello og den som står og beskuer det hele er Johan Bregn (Breding) i følge Øystein Kvello. Legg merke til alle detaljene i bildet som var typisk for den tid. Nevnes kan treskoene, melkspann som henger på påler ved husveggen, hellbrua og ikke minst sinkbøttene som ble brukt til skålingsvatten for fjerne grisebusta.    
Uke 2050   Tømmerkjøring 1918.  Utlånt av Kim Solberg      
Tømmerkjøring med firehulsvogner ca 1918 Ukjent hvor bildet er tatt, men det ligner på terrenget ovenfor Rotmoen i Inndalen. Kanskje noen har et bedre forslag. Gutten som kjører vogn nr 2 er en ganske sikker på er en som var på Mønnes, Leif Andresen. Andre kan vite navna på de andre kjørerne.    
Uke 2050   Konfirmasjon i Stiklestad kirke 1912.  Bilde etter Olga Anderson      
Presten som konfirmerer er vel Erik Vel. I tilegg til prestegjerningen var han aktiv i politikken som både ordfører og varaordfører. Ser en på interiøret så var det langs nordvegg galleri som i forbindelse med restaureringen til jubileet i fjernet.    
Uke 2049   Helge Dillan på veg oppover Sogna ca år 1917        
I følge Ingolf Dillan hadde Dillan lærerpost i kretsene Sul og Årstad i 1917 og 18. Så bildet er vel tatt nedenfor Kleivdalen når han er på tur til Sul. Utlånt av Liv Holmlimo.    
Uke 2048   Den første traktor i Verdal i 1944.  Foto av Ole Snekkermo.      
Bildet er tatt under pløying på Fæby og det er John Fikse som er sjåfør. Ut fra at det er montert knottgenerator på doningen må bildet være tatt under krigen.    
Uke 2047   Birger Stene på fløtingsdammen ved Østre Drivsjø        
Dammen ble bygd i 1915 i forbindelse med fløting av tømmer fra Verdalsbrukets drift i Juldalen. Rester av dammen står den dag i dag.
Bildet som er utlånt av just Roar Wohlen er vel fra først i 1960-åra.
Nordre Drivsjø (Zoome inn og klikk på bildet)    
Uke 2047   Veg til Strådalen i 1955.  Utlånt av Evald Lundkvist      
Bildet er fra Strådalen når det ble bygd ny veg dit.Fra venstre; Peder Ward, Albert Ward og Evald Lundkvist som var sjåfør på veghøvelen eller "skråpa" som det sies lokalt. Denne var den første veghøvelens som ble anskaffet av Verdal kommune. Det skjedde 9. september 1953.    
Uke 2046   Maurtue  Bildet tatt av Svein Guddingsmo      
Tom bolig. Flytta på Øra kanskje?
Personen på bildet er Einar Melby (95).    
Uke 2045   Ørmelen i høstfarger sett fra gammelbrua        
    
Uke 2044   Kjøring med firehjulsvogner gjennom Vuku ca år 1917        
I følge tekst som følger bilde skal det være melkkjøring. Utlånt av Liv Holmlimo. Skulle gjerne ha visst navna på personene, men bildet er 100 år så det er vel tvilsomt at noen har kjennskap til dem. Fotografen er Ole Snekkermo.    
Uke 2043   Verdal Turnforening i Trondheim.        
1. rekke :Dagny Nordseth Eriksen,Paula Væren,x,,Dori Rostad,Karen Johanne Østduun Ingebrigtsen,Mary Johnsen,Ivar Molde2. rekke: Alf Dahling, Margot Haug, Ruth Rindsem, y, Ragnhild Nordset Suul, Betsy Sundset Frøseth, Birger Haug,Alf Rindsem,3. rekke: Marit Karlgård, Tora Pedersen, Liv Karlgård Johnsen, Åse Norum, Bjørg Riksvold Holan, Brit Schrøder Lysne, Gunda Storhaug, Oskar Rindsem, Odin Rødseth.Vet du navnet på noen av de ukjente deltagerne?     
Uke 2043   Svaneflukt over Leksdalsvatnet.    Foto: Eysten Ness.    
    
Uke 2042   Steinarbeidere i Vaterholmen.  Utlånt av Kjetil Dillan      
Antakelig er det grunnmur til husbygging som foregår her, og at det er i forbindelse med festningsarbeidet det skjer. Av omgivelsene å dømme så ser vi elva. Antagelig det er et hus i eller utenfor Vaterholmen leir som er i emning. Bildet antas å være fra +/- 1916. I en artikkel i årbok til Verdal historielag kan en finne følgende bevigninger til Vaterholmen i 1915: 20.000,- til brakkeetablering, 16.000,- bolig for gift løitnant, 140,- til kontrollur. 1916: 35.000,- videre bebyggelse i leiren, 19.049,- , tillegg, 389,65 stålvire, 572,95 ,nettinggjerde til gallerioppgangene, 7.000,- bad for befalet. 1917: 13.500,- til vaktlokale, magasinbygning, sykehus,1.100,- reparasjon galleritrapp, 2.500,- Harley Davidson motorsykkel, 10.000,- bolig for underoffiserer, 14.000,- bolig gift løitnant, tillegg 2.500,- bad, tillegg 7.000,- Magasinbygn, tillegg.1918: 19.000,- vaktlokale, maasinbygning, sykestue, tillegg, 6.000,- bolig underoff., tillegg, 1.400,- alm. vedlikehold, 3.765,85 provisorisk luftforsvar, 9.140,- innkjøp av grunn, 1919: 3.800,- innlegging av el. lys i 1920: 12.460,05 div. gjenstående arb., 800,- anlegg av hage, kom.bolig, 150,- sertifikat og opplæring, motorsykkel. 1921: 50,- forsøk med brevduer 1925, 40,- erstatning for drept sau. Navna på karene har vært etterlyst i Verdalingen men uten respons fra leserne.    
   Lenker >>          
Før muspil over logoene og klikk

Se Verdalselva fra luften
Database Error: Unknown column 'Logo' in 'order clause'