Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 2321 Team Tronsmo har kommet seg over elva.
Vømmølfestivalen står for døra.
Uke 2321 Hærmanssnasa mai 2016 Foto Eystein Ness
Snasa sett fra Guddingsskallen over den ufremkommelige Tverådalen. Til venstre Stor-Havren og til høyre Litj-Havren.
Uke 2319 John N. Suul på hestehamningen i Sulstua i slutten av 1950-åra.
Drømmesommerjobb i Sul for Bausegutten i 1958.
Den "heldige" avlshingsten hadde 30 hopper til disposisjon. Hingsten tilhørte Kolbjørn Elnan fra Sør-trøndelag. John N Suul og Sulstua var vert for seansen.
Uke 2317 Tidlig vår i Leirådalen 2014. Foto Eystein Ness.
Fra Kvindfjellet 20. april. Med Marka i Leksdalen lengst bak i bildet.
Klikk på lupen.
Uke 2316 Vuku Prestegård og Vuku Kirke 1. mai 2018
Sett fra Tomtberget.
KLikk på lupen.
Uke 2316 Rødsildra ved Brudesløret. Foto Eystein Ness
Tross snø og sen vår blomstrer denne vakre planten for fullt i bergveggen ved vegen. Den er ikke kravstor til vekstforhold.
Uke 2316 Stiklestad kirke med omegn rundt 1960.
Det er enda åker der kirkegården ovenfor kirka ble anlagt i. Gammelskolen er i bruk og stallene ved Stabelstu står. Bildet tilhører Nasjonalbiblioteket.
Uke 2315 Standard bensinstasjon på Øra ca 1935
Den sto ca der Esso`n er i dag. To flotte biler er parkert ved pumpene. Sjåførene er sannsynligvis Osvald Magnussen, eier av V-1573 og Edvard Lyngås som var registrert som eier av V-575 i 1935. Utlånt av Anne Marie Slottemo
Uke 2315 Tinnaveien vinteren 1940/41.
Kristianne og Oluf Larsen med datteren Emma, barnebarna Magnhild Kolberg Myhre og Erling Larsen. Huset i bakgrunnen tilhører Andreas og Laura By. Huset deres brant opp under kampene i Verdal 21 april 1940. Her blir det bygd nytt hus på samme tomta. Nabohuset som tilhørte Nils og Oline Nilsen brant også samme dag .Legg merke til den tyske leiern i bakgrunnen
Uke 2314 Påskeutfart ved Stormoen i 1960-åra.
Dette var tiden før "hvermannsen" bygger fritidshus i Åre og kjører slalom heller enn å gå på turski. Det var helt vanlig at familier hadde Stormoen som utgangspunkt for tur opp til Risvatnet og kanskje helt på toppen av Snasa. Mange foreldre fikk satt tålmodigheten på prøve oppover bakkene her, når far sjøl ikke hadde vært helt heldig med festesmurningen til avkomma. Og kanskje slet han selv med det samme når han hadde den aller minste i pulken og ryggsekken fullt av klær, grillpølser og svartkjel. Ja det var tider det som aldri kommer igjen.
Uke 2314 Påsketur med buss til Sandvika
Norumsbuss ved Sandvika Fjellstue. Ble arr. bussturer dit før bilen ble allemanseie. Usikkert når men kanskje rundt 1960. Utlånt av Knut Arne Selli.
Uke 2314 Minnestein fra 1898 Skansbakken
Initialer for arbeidskarene som bygde forstøtningsmuren ovenfor vegen i Skansbakken. Byggingen skjedde med rå muskelkraft og steintransporten sto hesten for. Datoen er 2. april 1898. Av de åtte initialene har en navna på fem og det er som følger: JA - John Austad, GB - Gøran Bengtsson, ON - Olaus Nessemo, PØ - Petter Ørtugen og OS - Olaus Skansmoen. Navna har en fått av Håvard Elnes og Terje Reitan. Sistnevnet har pusset opp steinen som står like ved vegen ca midt i bakken. Foto Eystein Ness.
Uke 2313 Butikkene Anna Hegdal og Bremseth Sport i 1984
Bygningen ble revet i forbindelse med oppføringen av nytt Sparebankbygg. Sportsbutikken flyttet inn i bygget som banken flyttet fra. Med andre ord, bytting av hus.
Uke 2313 Sementvarefabrikken Albertsen & Dillan ca 1955
Med Maskinstasjonen og tyskbrakke i bakom. I denne brakka var det bolig samt sløydlokale for framhaldskolen omkring 1960. Utlånt av Arne Østråt
Uke 2312 Samvirkelaget 50 år
Fra middagen under jubileumsfesten i Håndverkeren 1. mai 1942. Innbudte var alle tillitsvalgte, tidligere tillitsvalgte og stiftere,samtlige tilsatte i samvirkelaget, repr. fra NKL, kommunen, distriktsforeningen og enkelte andre iflge. S-lagets bok «Fra Ide Til Handling» fra 1988. Utlånt av COOP
Uke 2311 Dåp av gondolen til Kjell Norum under Øras dager i 1956
Jan Bäcklund har sendt inn manglende navn på dette bildet.
Gudmora er Mary Gulbrandsen. På hver side av Mary står hennes sønner Roar og Odd. Vi tar også med at deres far Truls Gulbrandsen arbeidet på Jernbanen.
I bakgrunnen ser vi Åse Juberg og Ragnar Løe. Gondolen fraktet folk til og fra restaurant Venedig på Stekke på andre siden av elva. Noen datt i elva... Foto av Harald Wågø.
Uke 2310 Isgang over veresvegen øst for Elneshøgda i 1961
I front ser en Litjeinne (Lilleenget) og bakerst Øster-Elnes, som brandt ned for noen år siden. Triste greier å få slike ismasser og vatn innover mot husa. Foto av Harald Wågø.
Uke 2309 Industriområdet på Ørin fra Inderøya. Foto: Eystein Ness
Med Høsholmen i forgrunnen. Bak til høyre Helloa med steinbruddet til venstre. Fjella bakenfor er Litj-Havren og Hærmannssnasa. Klikk på lupen.
Uke 2309 Vargkollrennet ved Sandvika våren 1958
Her er det Anders Voldseth som er i svevet. I dag ser en ikke spor etter bakken øst for Sandvika. Bakken var vel den eneste som har eksistert hvor flata etter unnarennet gikk over riksvegen slik at trafikken måtte stoppes for hver hopper. Bakken var i drift i 10 år i perioden 1951 - 1961. Foto av Harald Wågø.
Uke 2309 Saging på Haukåsaga ca år 1977
Han som mater saga er Alf Moe. Tydelig at det er på vinters tid, han har "ørlappan ne og blavåtta på fingran". Bildet utlånt av Nils Ragnar Stensø Skjørholm.
Uke 2309 E-verkbil i 1967
I bakgården på det gamle E-verket mens det var Verdal kommunale E-verk, som det står på lastebilen. Verket ble vel solgt til fylket ca 1969. Utlånt av Knut Arne Selli
Uke 2307 Hvem hvor når
Foto av Ole Snekkermo tatt i tidsrommet 1915 - 22. Skannet av glassplatenegativ.
En antar at bildet er fra øvre delen av kommunen. Klikk på lupen.
Drar du kjensel på noen? Ring da tel 472 97 311.
Utlånt av Kim Solberg.
Uke 2307 Det går mot vår! Her mater Fossekallen sine unger.
Her foregår mating. Tre skrikende åpne gule nebb er synlige i åpningen i nerkanten av reiret. Foreldrene leverer maten mens den er i flukt (se bevegelsene i vingene) og er over i løpet av et sekund eller to. Så blir det stilt til neste foreldre ankommer med ny matforsyning og prosessen gjentar seg. Fossekallen lever av vanninsekter, larver, krepsdyr, småfisk og snegler som den finner i vannet eller på bunnen, og er den eneste spurvefugl som henter det meste av sin næring i vannet ved dykking. Redet legges alltid ved rennende vann: på en fjellhylle, under broer o.l. Det er bygget som en hytte, med inngang nedenfra. Det er bygget av mose, og er kledd innvendig med løv og strå. I april – juni legger den 4-5 hvite egg. Hunnen ruger på eggene , som klekkes etter 14-18 dager. Ungene mates av begge foreldrene, og er flyvedyktige etter ca. 23 dager. Opplysninger fra Wikipedia. Foto av Olav Malmo.
Uke 2306 Hærmannssnasa vinterkledd 11 februar 2011 Foto Eystein Ness
Uke 2306 Grendehuset på Valstadmoen før riving ca år 1960
Siste bilde av det berømte og, for noen, beryktede forsamlingshuset. Mange fester er holdt her og mange slag har blitt utdelt. Foto av Harald Wågø.
Uke 2306 Tømmer til nysaga på Trones Bruk i 1967
Frits Storhaug står for jobben med å få stokkene inn på transportbandet. Administrasjonen ble flyttet fra Trones til Ørin året etter. Foto av Harald Wågø.
Uke 2306 Kong Karl Johans veg feires som hundreåring i 1935
Norsk-Svensk arrangement i Skalstugan. I følge tekst bak på bildet er mannen på talerstolen en svenske fra Torta i Åre med navnet Nekkus Olsson.
Vegen ble åpnet av kong Karl Johan 29. august 1835. Klikk her for å for å lese om 150 års-jubileet i 1985.
Uke 2305 Ole Røsten og hesten på Skansmoen ca år 1950.
Ole Røsten var født inne i Malsådalen i 1880 og han døde i 1954. Gift med Ingebog Anna Olausdatter Elnesvald. Besteforeldre og foreldre kom hit fra Folldal i Hedmark i forbindelse med gruvedriften. Ole (Ola i dagligtale) var eier av heimen Skansmoen som ligg nordøst for Granfosshuset. Heimen som i dag er fraflyttet må være en av de siste hvor uthus og bolig er sammenbygd. Kanskje skulle den vært tatt vare på for ettertiden? utlånt av Terje Reitan. Klikk her for mer Verdalsbilder
Uke 2305 NS - bautaen på Stiklestad 1944
Bautaen og anlegget ble ferdigstilt til 10-årsstevnet i 1944. Selve bautasteinen ble hentet fra Sandbu Steinbrudd i Vågå. Steinsorten var Kvartsitt. Resten av anlegget var granittstein fra Støren. Etter freden i 1945 ble bautaen og trappa fjernet i regi av Fortidsminneforeningen. Bautaen ble sprengt ned i en oppgravd grøft og det meste av granitt-trappa og murer fikk en hardhendt behandling. Det meste ble kjørt ned i Korsådalsbekken og steinen som var lite skadd tok et steinhuggeri i Trondheim seg av. Les mere om bautaen og anlegget i Verdal Historielag`s årbok av 1991. Foto av Henning Anderson. Utlånt av SNK.
Uke 2305 Bygging av Håndtverkern i 1958
Her under forskalingen og grunnarbeidene. Betelbygget i bakgrunnen.
Foto av Harald Wågø