Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 30 Karl Olsen Klefsås ca 1914 Bilde utlånt av Ella Aune.
Han var med faren Ola(som var bergarbeider) fra Jämtland til Dalbakken i Røesgrenda hvor han var husmann i noen år. Faren ble gift med Beret Marta Pedersdatter Røsvald i 1898. Karl var født i Kall. Han ble invalid i ung alder, men i 1909 kjøpte han Solbu på Nessleira. På papiret var Karl eier, men det var vistnok faren som var driveren. Solgte Solbu i 1926 og Karl flyttet året etter til Nesmoen til Randi og Ragnhild Veie hvor han bodde til sin død i 1939. Begravd ved Vinne Kirke. Faren og stemora Beret flyttet på Øra og overtok gården Skille. Opplysninger hentet fra boka Heimer og Folk i Ness. Bildet utlånt av Ella Aune.
Uke 29 Traktorforretningen til Ole Selnæs 1955 Bilde etter Olga Anderson.
Dama på traktoren er Crista Selnæs, kona til Ole. I bakgrunnen bygger Samvirkelaget Sentrallageret (Framgården).
Uke 29 Tre bukkene bruse <== KLIKK på lupen! Foto: Eystein Ness
som skal til seters osv.... Bare at her er det vel sau i bildet. Fra Lyngselva 17. juni 2016
Uke Elever ved Volden Skole i 1916 Navnpekere: Eystein Ness 100 i siden bildet ble tatt, sannsynligvis er det Ole Snekkermo som er fotograf. I følge Verdalsboka ble læreren tilsett i Volden i 1902. Fikk i 1910 post i Stjørdal, men etter et halvår kom han tilbake til Volden. Der ble han fram til han sluttet i 1927. Han var gift to ganger med henholdsvis Sofie Gren og Marie Langdal. Han døde i 1930. Bildet utlånt av Rolf Inge Storstad. Navna hentet fra Helgådalens Bildearkiv.
Uke 29 Karer i en robåt på Trones Utlånt av Oddvar Floan
Bildet er tatt ved kaia til Trones bruk. Hvem de i båten er vites ikke. heller ikke når bildet er tatt.
Uke Folk på Stornessbrua ved Skjækerfossen i 1920 Navnpekere: Eystein Ness - Gården i bakrunnen er Granum iflge. kartverket, men lokalt benevnes heimen som Stornesset.Hu Maren på bildet var født innpå Tveråholman men voks opp på Granum. Foto av Ole Snekkermo. Utlånt av Odd Petter Haldorsen. Navna hentet fra Helgådalens bildearkiv.
Uke 29 Perlemorvinge på Myrhatt Foto: Eystein Ness
Samtlige virket helt paralysert og upåvirkelig av mitt nærvær. Jeg plukket blomstene de satt på som en bukett, men de satt fortsatt like rolig uten å røre seg i minst en times tid. For å avslutte seansen pirket jeg forsiktig på de ved hånden min og de krabbet over dit og der slo de seg til ro en stund før de tok vingene fatt (se neste bilde). Nesten så en skulle tro at de var ruset av nektaren på blomsten..
Uke Fem Perlemorvinge på hånden Foto: Eystein Ness
Etter et lengre opphold på blomsten Myrhatt synes de å være paralysert. (se forrige bilde).
Uke Vuku Skole på museumsbesøk i 1975 Navnpekere: Eystein Ness Foto av Erling Sommervold. Utlånt av SNK. Hjelp med navna Anders Bendiksen.
Uke Fra Gjenåpningen av Sandvika Fjellstue 17. juli år 1987 Navnpekere: Eystein Ness - Bilde etter Olga Anderson.
Uke 28 Stopp ved Skjækerfossen på tur tul Vera ? Utlånt av Inge Nymoen.
Litt usikkert i hvilken anledning, men mest trolig er det de prominente gjestene fra fylkesmannen og vegsjefen i forbindelse med åpningen av ny bru over Strådøla ved Sisselvollen i år 1956 som har tatt en pause her. En annen mulighet er kommunestyrerepresentanter som tar en pause på tur til møte på Tronsmoen i 1955. Drosjesjåfør Martin Holmen er på bildet.
Uke Skolebesøk fra Vuku på Verdal Museum omkring år 1975 Navnpekere: Eystein Ness - Foto av Erling Sommervold. Utlånt av SNK. Hjelp med navna av Anders Bendiksen.
Uke Elever ved Volden Skole i Navnpekere: Eystein Ness 100
Uke Fra Gjen Navnpekere: Eystein Ness Bilde etter Olga Anderson.
Uke Skolebes Navnpekere: Eystein Ness Foto av Erling Sommervold. Utl
Uke Folk p Navnpekere: Eystein Ness G
Uke Vuku Skole p Navnpekere: Eystein Ness Foto av Erling Sommervold. Utl
Uke Fjellbloddråpesvermere Foto: Eystein Ness
Denne arten er knyttet til fjellet, og kan finnes ganske høyt opp der det er lite vegetasjon. Larvene kan leve på mange ulike planter, mest på krekling. De bruker to eller tre år på utviklingen. De voksne sommerfuglene svermer i solskinn en gang mellom juni og august, men på en lokalitet er flygetiden ganske kort, høyst to uker. Bestanden varierer kraftig fra år til år, dette synes i alle fall delvis å ha sammenheng med smågnager-syklene fordi store smågnager-bestander dreper mange av larvene. Larven forpupper seg i en hvit, vanntett kokong på et strå like over bakken. I Norge finnes den trolig i alle fjellområder, og kan enkelte år være meget tallrik. Dette ifølge Wikipedia.
Uke To eldre på Garnes omkring år 1930 Navnpekere: Eystein Ness Olina var født i 1861 på Inndal mellom,(Oppstu) Hun var datter av Johan Iversen Aarstad, som var bygselmann i Inndal mellom fra 1854 til 1865 og senere husmann på Garnesmoen,Olina var ugift, og var i tjenste hos flere familier, bl. a. i Oslo hos en general Bull. På sine eldre dager bodde hun sammen med sin bror Anders Garnes ("Blomster-Anders") i huset "Fredheim" på Garnesmoen, og døde der i 1932. General Bulls sønner var hos henne den siste tida, og reiste minnestein på Vuku kirkegård.
"Fredheim" ble overtatt av Martin Olsen Garnesmo, som bodde der sammen med sønnen Olaf Garnesmo og som hadde skomarkerverksted der. Nils var kårkaill på Garnes. Utlånt av Dagfinn Dahl. Opplysninger fra boka "Heimer og Folk Inndalen og Sul"
Uke Barn under lek i Øster-Sundby rundt 1935 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Dagfinn Dahl.
Uke 28 Saging på Haukåsaga rundt 1977. Bildet utlånt av Nils Ragnar Stensø Skjørholm.
Han som mater saga er Alf Moe. Tydelig at det er på vinters tid, han har "ørlappan ne og blavåtta på fingran".
Uke Ekteparet Figenschou ved Kleppen Skole omkring år 1935 Navnpekere: Eystein Ness - Trolig på besøk hos sin venn og kollega Anders Vandvik, som var lærer i Kleppen og Vera på den tid.
Uke 28 Aktivitet på Kverner 6. juli 2016 <=== klikk på lupen Foto: Eystein Ness
Bildet er fra Våttåhaugen
Uke 27 Oppstilling for tog ved Herredshuset Bilde etter Olga Anderson.
Legg merke til plakaten hvor det står skrevet Verdal Idrettslag Stiftet 20-5-1920. Som kjent markerer Verdal i.l. at de er 100 år i år. Etter denne plakaten er det fire år til men det finnes vel en forklaring på at markeringen er i år. (Forløperen til Verdal Idrettslag - Værdalens skilag - er stiftet den 12. februar 1916.) Ukjent når bildet er tatt men i alle fall før midten av 1950-åra når paviljongbygget ble bygd. 25. års jubileet i 1945
Uke Beret og Per Ward med familie i 1899 Navnpekere: Eystein Ness Bildet er tatt under åpningen av Vera Kapell. Utlånt med navn av Berit Ward Schei. Fra Elin Ward har en mottatt følgende om Strådalsfolket: Mali Nilsdatter Evjen(døde i 1886) og Ole Pedersen Hesttrø (døde i 1859) kom til Strådalen fra Meråker i 1838. I Svenskstrådalen (Austpåmoen) bodde Malis søster Berit, som var gift med Per Henriksen. Mali og Ole var barnløse, mens Berit og Per hadde 13 barn. Mali deler gården mellom sine to søstersønner, Ola og Petter. De ble gift med hver sin søster fra Meråker; Ola med Ragnhild, som ble barnløse og bodde på østre, og Petter med Gunnhild, som fikk tre barn: Halvard, Peder og Berit. Gunnhild ble en kjent veverske som er bl.a opphavet til Meråkeråkleet. Berit ble gift med Per Ward fra Sågen i Kall. Per ble leilending ved svigerfars død i 1884, og da Ola dør i 1908, forpakter han Strådalen østre, og kjøper vestre av Verdal kommune i 1925. 31.mai 1928 overdrar han til sin sønn Albert.
Per Ward levde fra 1863-1937 og Berit Pettersdatter fra 1860-1923.
Uke 27 Kjente bygninger på Øra i 1920-åra Utlånt av Inge Nymoen.
Nærmest står skolebygningen på Øra bygd i 1896 til en pris av ca. kr 7000,- . Skolen inneholdt 4 klasserom og to små andre rom. Den første fastskolen fra 1847 ble ominnredet til lærerboliger. Denne skolebygningen var stuebygningen på Ner-Fåra som ble kjøpt for 180 spd. Med nedtaking, flytting og oppsetting kom prisen på ca. 419 spd. Omkring 1920 ble denne bygning for liten ettersom behovet for flere lærerboliger var økt. I stedenfor utvidelse ble det bestemt å bygge ny og i 1922 ble det Lysgård (bygning nr. to i bildet) oppført i stein. Der var det fire lærerboliger, to for lærere i småskolen og to for lærere i storskolen. Byggmester Paul Gran fra Sjøbygda sto for planene og han var også byggeleder. Prisen ble kr 66147,-. Gamleste skolebygning med lærerboligene ble solgt til Nessbyggin og oppsatt som forsamlingshuset "Heimly". Ut fra året Lysgård ble bygd antar en at bildet er fra slutten av 1920-årene. Skolebygningen fra 1846
Uke 27 Ørmelen i 1950-åra. Bilde etter Olga Anderson.
Bildet er vel tatt i området ved Tangen/Rogntun. I dag står BlocK-Watne husa her i området.
Uke Ekteparet Kulsli med datter på Elnes Østre omkring år 1915 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Iris Skoknes. Navna hentet fra Helgådalens Bildearkiv.
Uke Pikelaget i Vuku 12. mai 2016 Foto: Eystein Ness
Etter hjemmeseieren mot Steinkjer.
Uke Fem unge damer omkring år 1920 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Dagfinn Dahl.