Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1826 Utbygging av Industri på Ørin Foto av Harald Wågø.
Muligens Ellingsen Mekaniske Verksted i 1971
Uke 1826 Olsokspelet på Stiklestad i 1962 Foto av Harald Wågø
Det året spilte Gisle Straume kongen, som Arnljot Gelline spilte Carl-Maurits Gustin, I rollen som Tormod Kolbrunarskald, Ståle Bjørnhaug. Olaug Helberg var Grima og Gamal-Jostein ble spilt av Amund Rydland. Johan Nordlund var Torgeir Flekk og Julia Back tolket rollen som Gudrun. Instruktør, Bjarne Andersen.
Uke 1826 Heining av ljå under fjellslåttdemonstrasjon i Finnvola 1963
Gunnar Heggås kvesser sin ljå under Historielagets demonstrasjon av fjellslått i Finnvola. Foto av Svein Guddingsmo.
Uke 1826 Fossekallen mater sine unger. Foto av Olav Malmo.
Her foregår mating. Tre skrikende åpne gule nebb er synlige i åpningen i nerkanten av reiret. Foreldrene leverer maten mens den er i flukt (se bevegelsene i vingene) og er over i løpet av et sekund eller to. Så blir det stilt til neste foreldre ankommer med ny matforsyning og prosessen gjentar seg. Fossekallen lever av vanninsekter, larver, krepsdyr, småfisk og snegler som den finner i vannet eller på bunnen, og er den eneste spurvefugl som henter det meste av sin næring i vannet ved dykking. Redet legges alltid ved rennende vann: på en fjellhylle, under broer o.l. Det er bygget som en hytte, med inngang nedenfra. Det er bygget av mose, og er kledd innvendig med løv og strå. I april – juni legger den 4-5 hvite egg. Hunnen ruger på eggene , som klekkes etter 14-18 dager. Ungene mates av begge foreldrene, og er flyvedyktige etter ca. 23 dager. Opplysninger fra Wikipedia.
Uke 1826 Fossekall med nebbet fullt av larver til sine unger Bildet er tatt av Olav Malmo
Her i en travel tid med mating av neste generasjon. Begge foreldrene i skytteltrafikk mellom matfatet og glupske unger som snart er flyvedyktig. Fossekallen ble i 1963 kåret til nasjonalfuglen i en avstemming i NRK. Fossekallen blir omkring 17–20 cm. Hannen veier cirka 53–76 g og hunnen cirka 46–70. Hannen blir imidlertid noe større enn hunnen. Fjærdrakten er brunsvart, med et markert hvitt felt på hals og bryst. Den holder seg alltid i nærheten av rennende vann, og kan dykke og svømme korte strekk under vann. Den bruker vingene som svømmeredskap når den dykker, og «spaserer« deretter på bunnen, mot strømmen. Hele året frembringer den et sitrende «tsitt-tsitt-tsitt«. Sangen forøvrig er pludrende og skurrende fløytetoner. Opplysninger fra Wikipedia.
Uke 1825 Jernbanebrua over Ydseelva Foto: Ole M. Larsen
I Verdalsguiden leser vi: Det var ironisk nok denne brua, den minste av alle på strekningen Levanger - Sunnan, som ble den tøffeste å bygge. Her også pga. ekstreme bunnforhold, dvs kvikkleire. Brua er laget som en 13 meter bred steinhvelvsbru med 1,5 meter høyde over bekken. Resten er løsmassefylling over selve brukonstruksjonen. Arbeidene med brua tok 7 måneder og i den verste anleggsperioden fra april til oktober 1904 ble det jobbet 4 timer på og 8 timer av på døgndrift og all leiren ble fjernet med trillebår og spade.
Uke 1825 Øvelse Stiklestad år 1957 Foto av Harald Wågø.
Øvelsen foregikk i Leksdalen og Henning.
Uke 1825 Tre svanepar ved Sulstua 9. mai 2018 Foto: Eystein Ness
Svaner danner monogame par som varer i mange år, i mange tilfeller livet ut. Reiret er på bakken og omtrent en meter i diameter. I motsetning til mange av de andre andefuglene, deltar hannen både i bygginga av reiret og ruginga. Svaner er de største fuglene i andefamilien, og er blant de største flygende fuglene, kan veie opptil 15 kg. Dette iflge Wikipedia.
Uke 1825 Olavsstøtta før 1942
Gammelskolen, kirka i bakgrunnen. Til høyre, kirkestallen som ble revet i 1948.
Uke 1825 Gammel-Jostein og Gudrun i olsokspelet 1962 Foto av Harald Wågø.
Julia Back og Amund Rydland hadde rollene det året.
Uke 1825 Tuset Søndre14. mai 2018 Foto: Eystein Ness
En stille vårmorgen i de vårgrønne omgivelser sett fra Haukåsiden. Gården er en av de siste før en kommer til Henning.
Uke 1825 Skilleparken med bassenget Foto av Olav Johansen.
Vektergata til venstre og Nordgata rett fram. Ukjent tidfesting, men før asfaltering av Nordgata.
Uke 1825 Bussen til Ingemann Liff. Utlånt av Halvard Stornes
Leksdal sanitetslag klar for tur til Snåsa i 1946. Stort bilde med navn.
Se 40 artige bilder av lastebilder brukt til kjøring av grus,tømmer og personer. KLIKK HER.
Uke 1825 Skytterhuset på Stiklestad rives 14.juni 2018 Foto: Eystein Ness
Etter å ha stått i 71 år er det over og ut for skytterhuset. I følge Norges Bebyggelse ble huset oppført i 1947., med en sal på vel 70m2 pluss kjøkken. De siste som brukte huset var vel Hallemskorsen Gammeldansforening til sine fester, men det er vel snart 30-40 år siden den foreningen var i aktivitet. Tiden går.
Uke 1824 Inndalen sett fra Stor-Havren Foto: Eystein Ness