Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 2103 Jernbanebrua over Ydseelva. Foto Ole Morten Larsen.
I Verdalsguiden leser vi: Det var ironisk nok denne brua, den minste av alle på strekningen Levanger - Sunnan, som ble den tøffeste å bygge. Her også pga. ekstreme bunnforhold, dvs kvikkleire. Brua er laget som en 13 meter bred steinhvelvsbru med 1,5 meter høyde over bekken. Resten er løsmassefylling over selve brukonstruksjonen. Arbeidene med brua tok 7 måneder og i den verste anleggsperioden fra april til oktober 1904 ble det jobbet 4 timer på og 8 timer av på døgndrift og all kvikkleiren ble fjernet med trillebår og spade.
Uke 2102 Kolstadgårdene ved Volden 22. januar 2015 Foto Eystein Ness.
Uke 2102 Valstadmoen med Tjurruhaugen rundt 1959. F: Harald Wågø.
Fra venstre: Sommerfjøset til Valstad Østre, Forsamlingshuset for Vinnesbøgda, som ble revet omkring 1960 og til høyre småbruket Valstadmoen. Bakenfor hoppbakken Tjurruhaugen som i dag er tilvokst med skog. Bakkerekorden der var på 48,5 m og ble satt av Sverre Fikse i 1938. Under KM i januar 1940 var det ca. 100 deltakere. Ca. 1200 tilskuere var til stede. Siste renn her var visstnok i 1958 ifølge artikkelen om hoppbakker som står i årboka til Verdal Historielag 1996.
Uke 2102 Is på vestsiden av Leksdalsvatnet 8. januar 2016.
Etter kaldt vær og langvarig sterk østavind på åpent vann ble det formet mange ulike isformasjoner langs vannkanten. Nedenfor Skjørholmen. Foto Eystein Ness.
Uke 2102 Tresking og blankis i januar 1972. Foto av Harald Wågø
Høsten 1971 var søkkblaut og det var umulig å få høstet kornet. Men ved juletider og utover nyåret kom det kulde og barfrost. Noen fikk tresket men kvaliteten var det vel så som så med. Det var antagelig første og siste gang kjøreren tresket med bladvotter.
Uke 2153 Steukern i sin vakreste vinterdrakt 10 januar 2018
Med bolighuset etter Sverre Johansen til venstre i bildet.
Foto Eystein Ness.
Uke Bryllupet til Ole og Ragna Lund i 1928 Navnpekere: Eystein Ness Bildet med navn utlånt av Jørgen Johnsen. Noen navn hentet fra Helgådalens bildearkiv.
Uke Slektsamling på Karlgarden i Sul i 1975. Navnpekere: Eystein Ness - Fotograf Alf karlgård. Navnsatt av Ole Christian Nevermo. Utlånt av Asbjørn Karlgård.
Uke Påsketur når det var vanlig med strekkbukse og nickers, omkring 1970. Navnpekere: Eystein Ness - Ved fint utfartsver på den tid var det stappfullt med bil parkert på vegen ved Stormoen, Åbofjellet og ikke minst på Skalstufjellet. Mang en familiefar fikk testet tålmodigheten sin oppover mot Risvatnet fra Stormoen med pulkdraging og kanskje litt uheldig smøring av ski for de som var små og gikk for egen maskin. Bilde etter Svein Guddingsmo.
Uke 2053 Nyttårskort Godt nytt år fra oss i Verdalsbilder!
Uke 2053 Oskar Øwre i 1980.
"Dette er ei av de illegale avisene jeg var med og distribuerte i Verdal under krigen, og som førte til at jeg fikk oppleve helvete i konsentrasjonsleirene i Tyskland" forteller Oskar i et avisintervju. Les om hva Oskar hvilket helvete han gikk gjennom.
Oskar ble arrestert i 1943 og var i en dødsleir til han ble hentet av De Hvite Bussene" i 1945. NB: I dag, 29.desember 2017 er det 103 år siden Oskar ble født.
Uke 2052 Grønne enger ved Jøsås 5. juledag 2013. Foto Eystein Ness
Blir det snøfritt 5. juledag i år også? Fra Steinsvåttån.
Uke 2052 Julestas i handelsgata på museumsområdet på Stiklestad trettendedagjul, 6.januar 2018 Foto Eystein Ness.
Uke 2051 Det ska bli kotteletta pøls å steik. Bilde etter Nils Egil Steinsli
Lyder det i visa til Hans Rotmo. Den synes å passe her for det er just ikke noen liten gris som ligg på slaktebenken. Den må vel være nærmere 200 kg. Slaktingen foregikk på den gamle bredingsgården først i 1920-åra. Gården lå da ved vegen vest for Vuku. Slakteren er Bjarne Kvello og den som står og beskuer det hele er Johan Bregn (Breding) i følge Øystein Kvello. Legg merke til alle detaljene i bildet som var typisk for den tid. Nevnes kan treskoene, melkspann som henger på påler ved husveggen, hellbrua og ikke minst sinkbøttene som ble brukt til skålingsvatten for fjerne grisebusta.
Uke 2050 Tømmerkjøring 1918. Utlånt av Kim Solberg
Tømmerkjøring med firehulsvogner ca 1918 Ukjent hvor bildet er tatt, men det ligner på terrenget ovenfor Rotmoen i Inndalen. Kanskje noen har et bedre forslag. Gutten som kjører vogn nr 2 er en ganske sikker på er en som var på Mønnes, Leif Andresen. Andre kan vite navna på de andre kjørerne.