Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1440 Mast for måling av vind i Sognavola 19/9 - 2014. Foto: Eystein Ness
Bildet er tatt østover fra varden på toppen av vola. Beklageligvis var det dis i luften og bildet er noe dunkelt. E.ON kjører sitt eget løp. Hvem vet, kanskje er det allerede avtalt på kammerset at vindmølleparken skal bygges? Etter at kommunestyret gikk inn for konsekvensutredning kommer det fram i høringsutkastet at området med møller er planlagt utvidet til også å omfatte Gullklompan og Spjeldberget. Masta er 100 meter høg. Vindturbinene blir minst 150 meter høg. Slideshow som synliggjør vindmøllene som er planlagt: Klikk her.
Uke 1439 Skysskarer i Sandvika ca år 1900 Utlånt av Gunhild Elnes.
I følge. tekst til bilde i artikkelen er de fleste ukjente, men han i pelsen til venstre skal være Sefenias Fikse, f 1856, og han til høyre i samme mundur, Ola Suul, f.1840. Se flere bilder fra skysstasjonene. Les om skysstasjonene i Verdal del 1ogdel 2 i Verdal Historielags skrifter..
Uke 1439 Kollisjon ved Hjørnegården I 1955. Foto: Alf Karlgård.
En motorsykkel og personbil har kollidert ved Hjørnegården. Kyrre Brenne etterforsker saken. Klikk på Se flere bilder fra kollisjonenog se mange artige detaljer fra gatebildet på den tiden.
Uke 1439 Soldat under stormanøveren i Sul år 1916. Utlånt av Gunhild Elnes.
Soldatene kom over fra Meråker og hadde bivuakk i Sul. Flere soldatbilder mellom 1900 og 1920.
Uke 1438 Heksering av Granskjoldpiggsopp Foto: Eystein Ness
En heksering er en naturlig oppstått ring i vegetasjonen forårsaket av ulike soppvekster. Normalt fremstilles en heksering som en sirkelformet forekomst av en bestemt soppart i et flatt lende. En heksering kan imidlertid også fremstå som et sirkelformet dødt område i vegetasjonen. Flere sopparter kan danne hekseringer. Les mer om heksering. Flere bilder av sopp på Verdalsbilder.no.
Uke 1438 Strådøla 8. september 2014 Foto: Eystein Ness
Liten vassføring og lite i naturen som minner om at det snart er i midten av den første høstmåneden.
Uke 1437 Potetopptaking med plog Utlånt av Annar Skjerve.
Plogen ble brukt til å få opp poteta før opptakeren gjorde sitt inntog i potetsenga. Alle personene på bildet er ukjent med unntak av mannen til høyre som er Arne Heggås som er født i år 1900. Ut fra det kan en kanskje tidfeste bildet til ca 1925. Bildet er trolig fra Kvelloa. Flere potet-bilder.
Uke 1437 Bilettører i det første Spelet i 1954. Utlånt Asbjørn Karlgård. Foto Alf Karlgård.
Torgny Iversen og Hans Nervik står for bilettsalget. Voksne kr 5.- og barn kr 3,-. Prisen har steget med nesten 100-gangen på 60 år. Flere bilder fra Olsok på Stiklestad.
Uke 1436 Ved Kjærankila den 5/9-2014 Foto: Ole M. Larsen Full flo, blekkstille elva og tynt slør av skyer foran sola. Idielle forhold for droneflyging.
Uke 1436 Golfbanen på Trones den siste dagen i august 2014. Foto: Ole M. Larsen Banen ligger vakkert til ved Trondheimsfjorden.
Stiklestad Golfklubb sin golfbane har en meget sentral beliggenhet på Trones i Verdal. Kort avstand til de fleste tettsteder på Innherred gjør klubben attraktiv for alle mellom Trondheim - Østersund - Steinkjer, samt tilreisende fra fjern og nær.
Uke 1435 Der elvene møtes. Foto: Ole M. Larsen
Det er mange fine plasser i Verdal. Men vi ser dem ikke. Vi blir møtt av en vegg med older. Kulturlandskapet gror igjen.
Her renner Helgåa og Inna sammen og danner Verdalselva. Stensvåttån rett fram. Holmen gård og Verdalsbruket til venstre.
Uke 1435 Mang en rundball på Nessleira den 23. august 2014 Foto: Eystein Ness Klikk på lupen for å se hele bildet! Flere bilder fra Nessleira - gammelt og nytt: Klikk her
Uke 1435 Øras ansikt endres stadig... Klikk på lupen. <=== Foto: Ole M. Larsen
Om et år er det ikke mye av siloen som blir synlig herfra og den vil aldri mer kunne speile seg i elva.
Uke 1434 Her ser vi at Rinnelva også har sideelver!. Foto: Ole M. Larsen
Midt på bildet ser vi en voll med en lengde på 1000 m. Den ble anlagt under siste krig for å holde flo sjø unna flyplassen Det ble brukt ca 5000 m3 sand til moloen. Massen ble tatt fra Saltbutangen et par hundre meter lenger øst. Redskapen va "spaddi" og massen ble fraktet med hest og bekkvogn. Ved Saltbutangen ble det på 16- og 1700 tallet vunnet ut salt. Gården Berg var den siste som betalte saltkjelskatt her i Verdal. Se flere bilder fra Fætta.
Uke 1434 Kvislakanalen den 21/8-2014 Foto: Ole M. Larsen
Det har regnet mye det siste døgnet. Ved målestasjonen på Reppe er det målt 42 mm siste døgn. Vassføring i Verdalselva ved Vuku var sist natt på 330 m3 i sekundet. Verdalselva gikk her for 3-400 år siden. Da elva grov seg nytt løp ble dette området liggende igjen som en sump. I begynnelsen av forrige århundre ble det gravd en kanal med "spaddi" for å drenere dette området. Det er derfor dette skal kalles kanal ikke bekk. Se flere bilder fra Kvisla.
Uke 1434 Pløying på Valstad østre i år 1958 Utlånt av Lars Iver Valstad.
Det ble framskritt med pløyinga når Fergusson gråtass avløste hesten. Lars Valstad er kjører mens Asbjørn Wisth sitter på skjermen. En vanlig foreteelse for gutter å være med å sitte slik men når en tenker tilbake så var det en farlig skyss. Vil du sjå mang fleir gammel-traktora? Klikk her.
Uke 1434 Åpning av rasteplassen ved Stortjønna i Vera 1984
Byggingen av plassen var et samarbeidsprosjekt som var det første i sitt slag. Byggingen av plassen ble utført av Friluftsnemnda i Verdal kommune med samarbeidspartnere som Verdal Handikaplag, Aker og Lions Club. Tilskudd ble innvilget av fylke/stat. På bildet ser kjenner en igjen blant ordfører Ola G. Tromsdal helt til høyre. Alf Dahling i lys jakke sto for serveringen under åpningen som ble sendt i lokalradioen i NRK. NRK-sendingen kan du høre her: Se flere bilder av rasteplasser i Verdal (mens du hører på lydklippet): Klikk her
Uke 1433 Bussstasjonen til Fylkesbilen på Øra rundt 1957 Utlånt av Lars Iver Valstad
Bygget sto på tomta til Essostasjonen. Se to Widerøebilder der du ser Fylkesbilen så vidt.
Uke 1432 Historielaget på Grønås Lappäger i 1988 Utlånt av Svein Guddingsmo.
Her ved bolighuset som ble oppsatt av Værdalsbruket i forbindelse med skogsdrift i 1930-åra. Lappene fikk overta bygningene når hogsten ble avsluttet. I dag er huset nærmest jevnet med jorden. Se flere bilder fra vakre Strådalen: Klikk her.
Uke 1431 Stiklestad sett fra oven - datoen er 23 juli 2014. Foto: Ole M. Larsen
Med hjelp av en drone har vi samlet hele området på ett brett. Det er en ny bygning i «emning» midt på bildet og det er det russisk-ortodokse kapellet som vi ser tomta til.. Det er planlagt en eikelund i rundt, noe som riksantikvaren er skeptisk til. Klikk på lupen, Se to digre bilder til: bilde1 bilde2.
Uke 1431 2 kanoer og to Akwakat's ved Storøra. Foto: Ole M. Larsen
Verdalselva stille og vakker. Den ligger som en innsjø innover den flate dalen på floa. Elva vil at flere tar den i bruk! Fra Vuku og ned er det bare et fall på 20 m. Det er ingen sak å padle med kano hele veien ned til fjorden. På turen ned elva (18 km) passerer du 25 «grus-øri» som egner seg til ilandstigning/bading. Se bilder fra elva. Se video fra helikoptertur ned elva.
Uke 1431 Olskjelda i Sul ser presentabel ut ved Olsok 2014. Foto: Ole M. Larsen
Her i bakkene lå sagagården Sul, hvor allfarvegen mellom Innherred og Jämtland gikk fra gammelt av. Snorre beretter at kong Olav Haraldsson hadde natterast på Sul da han kom med hæren sin over fra Gardarike (Russland) for å gjenvinne makten i Norge. Kongen falt i slaget på Stiklestad 29. juli 1030. Olskjelda har fatt navn etter kong Olav, som i følge tradisjonen drakk av den. Sagnet sier at bonden på Sul den engang, Torgeir Flekk, fikk Åkeren sin nedtrampet av kongshæren. Bonden syntes dette var ille, og klaget til kongen over den skaden han hadde lidd. Kongen red rundt åkeren, hvorpå han svarte som det står på bautaen: «Dess venti ek buandi, at Gud mun leidretta skada dinn, ok mun akr dess betri a viku fresti (Jeg venter sikkert, bonde, at Gud vil rette på skaden for deg, og at denne åkeren blir bedre om en ukes tid.») Og det ble en riktig god åker, slik som kongen sa. Støtta ble avduka den 29 juli 1954. Se flere bilder av støtta. deriblant avdukinga i 1954. Klikk her.
Uke 1430 Nybygget ved Karl Johans veg 260714 <=== klikk Foto: Eystein Ness
Eller Kongsstu om en vil. En gang når hesten var framkomsmiddelet var det skysstasjon for reisende mellom Norge og Sverige. Eiendommen eies i dag av Sulstua som har renovert hovedbygningen og bygd nytt uthus. Se flere bilder herfra.
Uke 1430 Folk storkoser seg på Stiklestad under Olsok Foto: Eystein Ness
Har du virri på "spelpub"? Benøtt sjansen nu mens varmdåggån e hen. Klikk på panorama-symbolet =>
Uke 1430 Læreren Anders Vandvik 1954 Utlånt av Liv Liberg.
Her utenfor sitt hus på Ørmelen. Anders var født i 1899 på Vandvik i Leksdalen. Etter lærerutdanninga ble han tilsatt i sitt første vikariat i Vera og Kleppen i slutten 1920-åra. Gjennom sitt virke som lærer underviste han på de aller fleste skolene i kommunen. Foruten å være lærer var han kulturarbeider med interesser i musikk, sang, barnlagsarbeid, slektsgransking avholdssaken og ikke minst fotografering som hvor han har dokumentert utvikling i kommunen. Det være seg arbeidslivet og ulike arrangement opp gjennom åra. Anders døde i 1984. Verdalsbilder viser her 147 bilder fra hans fantastiske samling. Klikk her.
Uke 1430 Verdal brannstasjon. Utlånt av Karle Jensvik
Levangsbyggin snakke om at dæm vil ha aill blålysetatan samla i Levang. Det bli ikke aktuelt! Vi vil ha vårres egen brainnstasjon! Sjå 30 bilder til om brann og brannvern: Klikk her 6 navnsatte bilder av brannmenn: Klikk her. 6 avisartikler om brann:Klikk her.
Uke 1429 M0lta e snart moa. Foto: Eystein Ness
Det tegner til å bli et molteår over normalen. I låglandet plukkes det multer nu. For å pirre lysten "te å fårrå te fjells" om en uke eller to så legger vi ut et tyvetalls multebilder. Klikk her.
Uke 1429 Framhaldskolebilder på verdalsbilder
Vi har samlet 64 navnsatte framhaldskolebilder. Det eldste er fra 1908 og det yngste er fra 1969. Ta en titt på hele samlingen: Klikk her. Vil du søke opp en person blant 1553 framhaldskolelevene kan du klikke her.
Uke 1429 Olsokdagen i 2009 ble amfiet fylt til "randen". Foto: Ole M. Larsen
En uke til det første spelet bli framført. Stor spenning er knyttet til om nye spektakulære lyseffekter vil vise seg i sommernatten. Se 65 andre bilder fra Olsok oppgjennom tidene:Klikk her.
Uke 1429 Blomsterlav fra Juldalen Foto: Eystein Ness
En lav med små dekorative blomster som vokser på gamle råtne stubber . Du finner mange vakre blomster her i Verdal. Verdalsbilder har samlet 450 innsekt- og blomster-bilder. Legger til en lenke der du får oversikt over alle disse. Legg merke til at du kan søke på eks. "nøkkrose" og få opp kun denne blomsten. Se blomsterbilder i Verdal.