Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1029 Bjørka med slipesteinen Foto: Eystein Ness
En slipestein er tredd nedover ei fjellbjørk på nordsiden av Fånettdalen. Odin Vikvang skal ha hengt slipesteinen på bjørka på den tid inndalingene drev med fjellslått her inne. Sannsynlig ca 1930. Bjørka har vokst og steinen er fastgrodd ca 2 meter over bakken. Flere bilder om fjellslått: Klikk her
Uke 1029 På Stiklestad prestegård omkring 1939 . Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Ingrid Venås. Hjelp til navna, Tormod Prestmo.
Uke 1029 Første og andre klasse ved Nord-Leksdal (Nordly) skole våren 1955 . Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Liv Liberg. Hjelp til navnsetting, Magnus Tiller.
Uke 1029 Russ ved Verdal Interkommunale Realskole i 1954. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Verdal Kommune.
Uke 1029 Konfirmasjon i Vera i 1937 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna, Bjørg Marken.
Uke 1029 Jorodd Røe henger opp en av 55 bannerne gjennom Øra Foto: Ole M. Larsen
Vi nærmer oss Olsok og veien gjennom sentrum blir pyntet opp. Plenene langs veien blir klippet...
Uke 1028 Test av karusell
Den siste bjønnjakta i Inndalen.
Av Ronald Inndal
På vestsida av Storhavren i Inndalen ligg eit av dei mest kjende bjønnhia i Verdal. Eldre inndalingar kjenner enno godt historia om bjønnjakta som gikk for seg i dette hiet på seinhausten 1886. To velkjente jaktkameratar. Ellev Stubbe og Olaus Buraune skaut her ein av dei siste bjønnane som vart felt her i bygda. Dei to hadde gått etter eit bjønnspor i retning Fersvola. I kveldinga måtte dei bryte av rekkinga av sporet for å finne seg ein stad å overnatte. Men først ville dei sjå om nokre gamle bjønnhi dei visste om i Havertraktene. l gamle oppteikningar av Johannes Kjesbu har Ellev Stubbe fortald at dei fann ein rabb der bjørnen hadde «ramsa måsså». Dei skjøna straks at det var bjørn som hadde samla mose til vintersenga, og dei kleiv begge ned over berget. Like under berget fekk Ellev sjå eit hol. Like ved holet var det ein brest i berget. Gjennom den forsøkte karane å få dyret innafor til å vakne. Ellev fortalde det slik: -Vi prøvde å få han til å låte i seg, men det fekk vi ikkje til. Nei, vi må til å skyte, sa eg. Han Olaus sette både børsa og begge hendene inn i bresten og svinga att og fram, men kjende ingen ting. Da sa eg: No må du halde deg ferdig, for no smell det! Og da skottet hadde gått, vart det eit underleg leven inne i berget. Det var så mørkt at vi ikkje kunne sjå nokon ting. Men da vi heldt oss borti holet og kika, såg vi kor det grøna «ti augom på'om». Trekk deg tilbake, så skal eg prøve å ta han, sa eg - men hold deg unna vegen, for det blir vel travelt, sa eg. Men bjønnen fekk så mykje av skottet at han ikkje kom lenger enn til utgangen, og der drog han sitt siste sukk. Så skulle vi ha han utom veggen for å sjå kva vi hadde. Det var så trongt at berre ein mann kunne smette inn. Og han Olaus hadde seg inn for å skuve på. Vi tørna dyret så langt at hovudet og ein framfot var utafor. Da stoppa alt. Og ikkje kunne karen innafor komme seg ut heller. - Send inn matveska, så får eg vera her til du har vori etter meir hjelp, sa Olaus. Men endeleg fekk vi han da ut, fortalde Ellev. Etter at dei hadde fått bjørnen til bygds, kom det folk frå fjern og nær for å sjå på storbamsen frå Haver-hiet. Som eit mål på kor stor bjørnen var, blir det fotald at da han låg på ein langvogn, fylde han i heile «flakan» på vognen. Bjørnen vart så frakta vidare til Trondheim, der han vart liggande på utstilling - på lit de parade - i gårdsrommet til Arbeiderforeningen ei heil veke. Og hit var det og stor farting av folk som skulle sjå storbjønnen frå Verdal. Seinare vart han sendt til England for preparering, der han kom bort på ein mystisk måte. Ved Vitenskapssamlinga i Trondheim er det fleire bjønnar. Men ingen av dei er så store som rusken på atten våg og tretten mark frå Verdal. Den hadde fortjent ein heidersplass mellom dyra ved museet. I staden står den kanskje i slottet til ein eller annan stormann i England, som eit monument over to modige menn i landet med ville fjell og farlege dyr.
EI/ev Stubbe på skyttarstemne på sine eldre dagar. Her har han Krag-rifle, men det var Remington uten magasin han hadde den gongen han skaut storbjønnen.
Her er inngangen til bjønnhiet i havren. Karen til høgre er son av Ellev Stubbe som skaut, bjørnen, Ellev Ellevsen Stubbe, og guten til venslre er Ellev Eivindsen Stubbe, soneson aa bjørneskyttaren. Bildet er tall i 1954. Dei to ved hiet er fødd i 1874 og 1951. Ellev som skaut bamsen varfødd i 1848.
Soneson av bjønnjegeren, Øyvind Stubbe med Remingtonrifla som Ellev brukte på bjønnjakta.
Uke 1028 vær i værdal 2
Uke 1028 vær i værdal
Uke 1028 På Julnessetra omkring år 1915. Navnpekere: Eystein Ness Utlånt og navnsatt av Bjørg Marken.
Uke 1028 Militætjeneste omkring 1912 Navnpekere: Eystein Ness
En god del ukjent på bilde. Sannsynligvis "utabøgdes". Ukjent hvor bildet er fra. En god del ukjent på bilde. Sannsynligvis "utabøgdes". Ukjent hvor bildet er fra. Utlånt og hjelp til navna, Oddvor Haugan.
Uke 1026 Storlaks tatt på Prestegårdsvaldet Foto: Ole M. Larsen
Bestenotering i 2010. Denne laksen på 16,7 ble tatt 5 dager før fisket tok slutt. Fiskeren heter Geir Hansen. På de 30 dagene laksefisket varte ble det tatt opp 2000 kg fisk. Laksebørs
Uke 1028 Kaffeslabberas i det fri hos Albertine Andersson på Ørmelen 1956 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt og navnsatt av Tore Larsen.
Uke 1027 En fredet plett på Ørin Klikk på lupen -> Foto: Ole M. Larsen
Nå står Ørin i blomsterprakt. Rynkeroser og tiriltunge er de mest i øyenfallende. Ta beina eller sykkelen fatt fra E6-brua til furuskogen. Mye vakkert å se og den lukta! Video fra ØrinBilder fra Ørin.
Uke 1027 Biskopbesøk på jubileumsmesse i 1949 . Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Alvhild Sisselvold. Navna hentet fra helgådalen arkiv.
Uke 1027 Ved Vaterholmen i 1945 . Navnpekere: Eystein Ness Noen av vaktstyrken i Vaterholmen etter krigens slutt i 1945. Damene var antagelig ansatt som hjelpere med renhold og matlaging. Utlånt av Asle Rindsem. Hjelp med navn Magne Årstadvold.
Uke 1027 Ved Veressjøen omkring år 1953 . Navnpekere: Eystein Ness Sjømæling var bestyrer på Værdalsbrukets eiendom Synnerenget i Vera. Bildet utlånt av Olav Nordheim.
Uke 1027 Verdalsbilder på gjengrodde stier Reportasje: Eystein Ness
De siste rester av husene på gården Lindset i Kverndalen innenfor Årstadbakkan. Turen dit tar ca en 20-30 min. fra Storhaugen, den innerste gården på Årstadbakkan i Vuku. De siste beborne her inne, enken Mina Lindset og datteren Sofie flyttet herfra i 1947 til Raset. Ektemannen Elling Lindset døde i 1940. Opplysninger hentet fra artikkel av Sven Svendson Verdal Historielag`s årbok 2003.
Uke 1026 Fem storhaugsøsken samlet foran heimen på Ørmelen i 1920. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt og navnsatt av Liv Storhaug.
Uke 1026 Arbeidslaget til Paul Gran under restaurering av Stiklestad kirke i år 1928 Navnpekere: Eystein Ness - Kirken ble ferdig resturert til 900-årsjubileet i 1930. Utlånt av Oddvor Haugan som også har navnsatt sammen med Evald Lundkvist.
Uke 1025 Øverst i Veita, på -Blåsenborg- (Nevermohuset) i år 1943.
I bakgrunnen har vi Nordåkeren, og til høyre i bildet, bilverkstedet til Jon Gran, og helt til venstre, huset til Sofus Berg. Det sto på vestsiden av jernbanen på søndre siden av den nye undergangen. Navnpekere: Eystein Ness - Inger Sæterhaug var kontordame hos dr Kvello fra 1942 til 1980. I bakgrunnen har vi Nordåkeren, og til høyre i bildet, bilverkstedet til Jon Gran, og helt til venstre, huset til Sofus Berg. Det sto på vestsiden av jernbanen,like sør for den nye undergangen.
Uke 1025 Matpause på Stiklestad planteskole sommeren 1946 eller år 1947. . Navnpekere: Eystein Ness - Melk på flaske var vanlig drikke til matpakken på denne tida. Navnpekere: Eystein Ness - Melk på flaske var vanlig drikke til matpakken på denne tida. Utlånt av Nils Egil Steinsli. Navnsatt av Georg Kjeldset.
Uke 1025 Evakuerte fra Ørmelen til Halseth i Leirådalen under aprildagene år 1940. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navn av Marit Skjerve. Hjelp til navna også av Aksel Olsen.
Uke 1025 Driverne på gården Vinne omkring år 1950. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt og navnsatt av Olav Valstad.
Uke 1025 Den 26/6 var det 50 år siden romfarten inntok Verdal Ole M. Larsen
Den 26/6-1960 skulle fredsbarna konfirmeres De var mange, hele tre klassetrinn på Verdalsøra og et i Vuku. Alle skulle konfirmeres samme dag. Det skapte stort press på de tre bakeforretningene i bygda. Det gikk galt, skikkelig galt. Les mer her: historiewkiTA-del1 og TA-del2konf. Øra og konf. Vuku.
Uke 1025 Samling på Julnesset i år 1950 . Navnpekere: Eystein Ness Utlånt og navnsatt av Magne Lustad.
Uke 1025 Kaffesup ved Veresvatnet underkapellbesøk omkring år 1955 . Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Nils Egil Steinsli.
Uke 1025 Midtsommers ved Kråksjøen Foto: Eystein Ness
Styggsent og mye snø i fjellet. Snø og sluddbyger. Toppene av Kjølhaugan var dekket av nysnø. Triste greier. Nå snur sola og vi har nesten ikke sett noe til den. Huff huff! En trøst er at langtidsvarselet viser at vi kan få oppleve 20 + grader! om en dag eller to.
Uke 1025 Unge damer på sykkel ved Heggegården omkring år 1941. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna, Jon B.By.
Uke 1025 Fra Breding omkring 1918 . Navnpekere: Eystein Ness Utlånt av Elstein Skavhaug. Hjelp til navnsetting fra flere, men særlig fra Jørit Haugan