Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1719 Isgang på vestenden av Kjesbuvatnet <==== Klikk Foto: Eystein Ness
Bildet er tatt fra Leirsjøknoppen.
Uke 1719 Druer i Olsen Gartneri ca 1957 Foto av Harald Wågø
Nils Olsen studerer drueklasene. Drueplanten levde i gartneriet og ga vel frukt hvert år helt fram til virksomheten ble lagt ned.
Uke 1718 Seterbua på Nordbergshaugen ca 1964
Seterbua ble bygd i 1963 og fjøs og høybu først i 1970-åra. Tomta ble i sin tid gitt som gave til Museet fra kjøpmann P.H. Husum m.fl. Foto av Harald Wågø.
Klikk her for å lese om seteren og Museumsdrift i 80 år, skrevet av Solveig Ness.
Klikk her for å se et bilde fra 2009.
Uke 1718 Rødsildre ved Brudesløret i Sul har fått besøk av to Diplomater 3/5 2017
Rødsildra blomstrer som aldri før i berga mellom Driva og Brudesløret og i solskinnet våkner sommerfuglene til liv igjen. En nøysom plante som lever under karrige kår. Foto: Eystein Ness
Uke Etter flommen i Vuku 22. februar 2006 Foto: Eystein Ness
Uke 1718 Vargkollrennet ved Sandvika i 1958 Foto: Eystein Ness
Her er det Johan Fornes som er i svevet. Mange kjente hoppere har satt utfor her. Nevnes kan Torgeir Brandtzæg, Arnfinn Bergmann, Torbjørn Falkanger, Anders Voldseth med flere. Bakkerekorden var på 44 m. Foto av Harald Wågø.
Uke 1717 Jamtlandsvegen inngår i Feren Reinbeitedistrikt Foto: Eystein Ness
Det er tydelig at reinen trives med salt og forurensing av biltrafikk. Traff på en flokk med "dieselrein" som lesket seg med å slikke asfalten som var saltet ved Sandvika Fjellstue. Dyra var ikke skvetten av seg så det var tydelig at de ikke ville bli forstyrret i matfatet. Rein skal visstnok være "rein" mat men det må en begynne å tvile på når en ser alle som hver vinter befinner langs denne vegen fra Stormoen til Sandvika. Det er vel saltet som gjør at de trekker mot vegen og da får de vel i seg uhumskheter samtidig. Det ser heller ikke ut til at reineierne gjør den store innsatsen for å holde dyra borte fra vegen. En kan bli skeptisk til å kjøpe seg ei reinsdyrstek. Hvis det er flere plasser med slikt kosthold for reinen så er det ikke så rart at det er for mye kjøtt i forhold til etterspørselen. Bransjen må i allefall ikke reklamere med "Rein" mat.
Uke 1717 Vasskjøring i Inndalen tørrsommeren 1968
Den sommeren var det mange inndalinger som var vasslaus og måtte kjøre vatn til husdyra. Her er Eva Høgli i gang med å fylle opp melkespann ved den gamle bottenbrua over Tveråa.
Uke 1717 Panoramabilde av havna og havfrua og "halve bøgda" tatt fra Børsåsen. Foto: Eystein NessVideo: Ole M. Larsen Panoramabilde av havna og havfrua tatt fra Børsåsen. Vi sjer at "Jacket'n" har fått på sæ aill fire sko'n. Nå står de rosa flytetankene for tur.
Uke 1717 Arbeid i tømmerlensa på gamle Trones Bruk i 1961 Foto av Harald Wågø.
To mann i gang med å lede tømmeret inn fra lensa til den gang det nye barkeanlegget.
Uke 1716 Tranedans 2. april 2017 <==== Klikk på lupen. Foto: Eystein Ness
Uke Svanene er på plass i Leksdalsvatnet Foto: Eystein Ness
Sikkert vårtegn i det isen går.
Uke 1716 Nordgata i 1969 Foto: Harald Wågø
Med inngang til Varehuset på hjørnet. Det var på den tid det var liv i Øragatan på vestsiden av jernbanen og ikke som nå når nesten alt er utdødd. Triste greier.
Uke 1716 Digert panorama bilde av havna og havfrua tatt fra Børsåsen. Foto: Eystein Ness Klikk her for å se bildet som er 10.000 x 1.500 pixler. Det største som er lagt ut i Verdalsbilder.
Uke 1715 Rinnelvas utløp i 1971 Foto av Harald Wågø.
Utløpet av Rinnelva har flyttet seg adskillig meter lenger nordover i dag. Nå graver elva i området ved stolpefundamentet for høyspentmast like ved steinmoloen som går vestover. Når ordførerne i de to kommunen ble enig om at Rinnelvas utløp skal være kommunegrensa så har vel Levanger "annektert" Verdalsland. Ikke uventet forresten.
Uke 1715 Saghuset ved rammesagbruket på gamle Trones Bruk i 1950
Ved kantramma står Petter Voll og Johan Langland. Ved deleramma ser en Inge Langland, Olaf Enes og Birger Myhr. De andre bakover er ukjente. Ukjent fotograf.
Uke 1715 Natt på museumsområdet på Stiklestad Foto: Eystein Ness
Vi ser vestover langs vegen forbi bakeriet og landhandelen.
Uke 1715 Ellingsen Mekaniske Verksted på Ørin i 1971 Foto av Harald Wågø.
Produksjonen av skipsluker i SIVA-bygget A1 på Ørin er godt i gang. Lukene lagres ute på tomta. Bak i bildet ser det ut som produksjonen på Nordenfjeldske Spennbetong er i gang. Selskapet ble etablert i 1971.
Uke Ny Cluster på Kværner under løfting og tilpassing 7. april 2017 Foto: Eystein Ness
Nytt tungt presisjonsløft på Kvæerner. Den andre Clusteren som skal monteres i ca. 80 m. høyde over bakken er i ferd med å komme på plass. Det sies at det bare er en fem centimeters slingringsmonn når clusteren skal på plass. Imponerende jobb med flere løftekraner som løfter ca. 1000 tonn i lag.
Uke 1715 For 77 år siden. Verdalinger deltok i kampen på Bjørnefjell. Klikk på bildet for å se navna på soldatene.
Avisklipp fra Verdalingen.
Uke 1714 Tømmerlensa på det gamle Trones Bruk Foto av Harald Wågø
Trones Bruk hadde sitt sagbruk på Trones i 55 år i perioden 1913 - 1968. Både før og etter var saga på Ørmelen. Klikk her for å se den gamle saga.
og
Klikk her for å se sagbruket i 1968. Bjørga i bakgrunnen.
Uke Fra Sognavola mot Svenskfjella innafor Vera. Foto: Eystein Ness
Uke 1713 Havna på Ørin mot nordøst ca 1968 Foto: Eystein Ness
Tidfestet ut fra at nybygget til Trones Bruk sees i bakgrunnen bak båten. De flyttet saga fra Troneshalvøya i 1968. Foto av Harald Wågø.
Uke 1713 Bygget A1 på Aker under bygging 1969 Foto av Harald Wågø.
A1 på "Aker" under bygging. I 1969 ble landets første SIVA-anlegg åpnet i Verdal.
I den første tiden ble det laget skipsluker under navnet K. Ellingsens Mek. I den lave delen var det administrasjon, garderober og dusjer for ansatte. I den høye delen, skjærehall og monteringshall. Foto av Harald Wågø.
Uke 1713 Håkon Den VII Allè 1958 Foto av Harald Wågø.
Uke 1712 Lyngsvollen fra Skåddåberget Foto: Eystein Ness
Med Lyngsvola bakenfor. Opprinnelig var det tre seterlag her. Der huset står i dag holdt Lyng Søndre Vestre (Forbord) og Lyng Mellom vestre (Sundby) til. Bergitte Valstad var budeie her. 1947 var siste året det var seterhold på Lyngsvollen.
Litt nordenfor denne lå setra til Lyng Søndre Østre (Haga)og Lyng Mellom Østre (Skavhaug). Denne gikk ut av bruk ca. 1900 og husa er borte. En tredje seter var Nordlyngsvollen som lå nede ved Lyngselva. Nedlagt omkring 1830. Opplysninger hentet fra avisklipp i Verdalingen i 1980.
Hva står i seterboka om Lyngsvollen?
Uke 1712 Braarudgården i Nordgata før 1958 Foto av Harald Wågø.
Braarudgården, eller Fridheim som var det riktige navnet. I slutten av 1950-åra holdt Trygdekassen, Arbeidsformidlingen og IHO servicekontor til her. Bak i bildet ser en den gamle Sparebankbygningen som ble flyttet bakover i 1957 for å gjøre plass til ny bank. Verdal Kabel-TV holder til i det huset i dag. Norske Esso kjøpte Braarudeiendommen i forbindelse med utvidelse av bensinstasjonen.
Flere bilder av Brårudgården:
Klikk her
Uke 1711 Tre brukar på rad. Foto: Ole M. Larsen
De er bygd henholdsvis i 1904, 1999, 1929.
Uke 1711 Hesjer i Helloa ca 1962
Mange hesjer, mye vinterfor. men mest slit for å få alt graset på hesjer. Det krevde sin mann og kvinne, særlig hvis det var kløver som var fuktig og hadde ballet seg sammen i skuvriva. Foto av Harald Wågø.
Uke Volhaugen mot Våttåhaugen 4. oktober 2013 Foto: Eystein Ness