Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 41 Skjækerdalen Nikkelverk. Jensens Gruve 28. september 2016 A <<-- Klikk
Gruva var den største og den første som ble åpnet i feltet. Bildet viser den ene synken av to. Den på bildet som ligg helt ved Dyråa var den som arbeiderne brukte for å komme seg opp og ned etter stiger mellom avsatser nedover til ca 35 . Gruven ut fra synken skal være ca 70 m lang ned til ca 60 m dybde. I den andre synken ble malmen heist opp med. muskelkraft i tønner som var minimum 50 kg. Driften var plaget av vanninnsig og særlig når elva var flomstor bød det på problemer med lensing som foregikk med håndpumper. Belysningen til arbeiderne var tranlykter som gruveeierne skaffet men trana måtte arbeiderne kjøpe sjøl. Litt av et slit for ca. kr 1,50 om dag. Når en vet hvor dyp synkene på gruveområdet så skulle alle vært inngjerdet for å unngå en tragedie for dyr og mennesker. Det kan leses mere om denne gruvedriften og malmsmeltingen ved Skjækerfossen i Håvard Elnes sin artikkel i Jubileumsutgaven av Helgådalsnytt av 2011. Opplysningene er hentet derfra. Foto: Eystein Ness
Uke Hustellkurs eller lignende i Leksdalen rundt 1949 Navnpekere: Eystein Ness - Hjelp med navna av flere leksdalinger. Utlånt av Olav Svedjan.
Uke Elever ved Kleppen Skole omkring år 1951 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Magne Lustad.
Uke Ekteparet fra Morkaheimen i Leksdal omkring år 1946 Navnpekere: Eystein Ness - Morkaplassen var fradelt Ner-Hofstad i 1895. Ole og Ragnhild dyrka opp jorda og bygde nytt uthus og bolighus omkring 1920. 8 barn vokste opp her. Ole fikk utmekelse for grøftearbeid og nybrottsarbeid. Heimen lå på nordsiden av Lundselva nordvest for Marka. Husa er borte og jorda lagt til Marka Østre. Opplysninger hentet fra boka "Heimer og Folk i Leksdalan".
Uke Ekteparet Gudding på trappa i Vohlen Vestre omkring år 1916 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navn av Halvor Stornes.
Uke Vegbygging i Høgberga på vestsiden av Leksdalsvatnet i 1954 Navnpekere: Eystein Ness - Arbeidene var vel sysselsettingsarbeid og som en ser skjedde det meste med muskelkraft og enkle hjelpemidler. Utlånt med navna av Gunhild Hilseth.
Uke Losjefolk fra Vinne omkring år 1965 Navnpekere: Eystein Ness Hjelp med navna, Kåre lein. Foto av Erling Sommervold. Utlånt av SNK.
Uke 1044 Rostadfamilien i 1907.. Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Arne Gunnar Bakken.
Uke 39 Holmen gård i Vuku. Foto: Ole M. Larsen
Bildet er tatt i september 2016.
Uke 39 Stor aktivitet på den gamle tomta til «Albertsen og Dillan» Foto: Ole M. Larsen
Bildet er tatt i september 2016.
Uke Markenfolk på Marken Østre i år 1922 Navnpekere: Eystein Ness Opplysninger om folket finnes i boka "Heimer og Folk i Leksdalen"
Uke 39 Kjæran gård. Foto: Ole M. Larsen
Bildet er tatt i september 2016.
Uke 39 Grunnfossen nedenfor Ulvilla. Foto: Ole M. Larsen
Bildet er tatt i juli 2016.
Uke Dugnadsgjeng under aksjonen: "Operasjon Moparken" rundt 1956. Navnpekere: Eystein Ness - Bilde etter Olga Anderson.
Uke Hjeldes orkester omkring 1961 Navnpekere: Eystein Ness Tor Olav, som var en drivende god på trekkspll, startet orkesteret i 1960. Orkesteret var aktive i noen år iflge artikkelen i årboka 2008 av Harald Lyng. Utlånt av Gunhild Hilseth.
Uke Gutter på Øra rundt 1951 Navnpekere: Eystein Ness Flere navnsettere. Bilde etter Olga Anderson.
Uke 38 Høstfarger ved Kråksjøhytta tidlig morgen 19. september 2016 Foto: Eystein Ness
Uke Vikingbryllup på Stiklastadir den 13 august 2016. Navnpekere: Eystein Ness - Silje Selina Larsen og Håvard Sandvik blir smidd i hymens lenker av en ekte smed.
Uke Fire staskledde damer i fotoatelier rundt 1925 Navnpekere: Eystein Ness - Ukjent fotograf. Utlånt av Iris Skoknes. Navna hentet fra Helgådalens bildearkiv.
Uke 38 Øras Vel. Inngangen til Elstadtomta først i 1950-åra. Bilde etter Olga Anderson.
Aktuelt igjen da Øras Vel er revitalisert som det heter.
Uke Syklister ved Solstad i Helgådalen i 1920 Navnpekere: Eystein Ness - Å ha en sykkel på den tiden var vel like stort som å ha en bil i dag. Utlånt med navna av Iris Skoknes. Solstad var heimen til fotografen, Ole Snekkermo
Uke 38 Kretsturnstevne på idrettsanlegget i juni 1933. Bilde etter Olga Anderson.
Fra oppmarsjen på idrettsplassen på Ørmelen. KLIKK på lupem for stort bilde.
Uke Fire karer fra Vera og Helgådalen hos fotografen omkring år 1920 Navnpekere: Eystein Ness - Bildet utlånt av Iris Skoknes. Bildet er vel tatt av Ole Snekkermo. Navna hentet fra Helgådalens Bildearkiv.
Uke To små Tillerbarn omkring år 1912 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Albert Martin Tiller. Trygve ble eier av Garpahjørnet der han var kjøpmann og skredder.
Uke 37 Forsøpling Foto: Eystein Ness
En del av tapetseringen ved innkjørselen til Øra for et arr. i Trønderhallen på Levanger. Hvem som er ansvarlig for denne plakatklistringen her og i sentrum er ukjent, men det ligner på at vedkommende kan ha en eller annen diagnose. Dette er ikke informasjon men rett og slett forsøpling. Hvis jeg ikke husker feil var det en tilsvarende tilfelle for et arr. på samme sted for noen år siden. Da det ble reagert og plakatene måtte ned. Nei, hold forsøplingen for Trønderhallen på sørsiden av Rinnelva. Vi har mer enn nok med Innherred Renovasjon`s anlegg i Skjørdalen som har forurenset Nessgrenda med stank i over 20 år og som i tillegg har tatt livet av yngel og småfisk i Skjørdalsbekken i flere år. Og når i tillegg en håndballtrener fra Levanger står foran politikerne her i kommunen og skryter av IR, og tillegg vil bestemme at Verdal`n skal innføre hytterenovasjon for at selskapet skal få enda større overskudd så må han tro at han er noe til kar. Det er mulig det er gull for selskapet men glansbildet har en bakside for andre.
Uke Tillerekteparet som bygde opp Garpahjørnet omkring år 1908 Navnpekere: Eystein Ness - Foreldrene til Trygve Ingemar Tiller som drev som skredder og maufaktur i samme bygning. Før de overtok Garpen bodde de i Leksdalen. Utlånt av Albert Martin Tiller.
Uke Tre damer fra Kleppgrenda rundt 1918 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av iris Skoknes. Fotografen er vel Ole Snekkermo.
Uke 37 Isgang i Sogna 1964 Bilde etter Olga Anderson.
Bilen til fotografen Hennning Anderson smyger seg fram bak isflakene på riksveg 72.
Uke To par hos fotografen i 1919 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Iris Skoknes.
Uke 37 Transport av utstyr og proviant til Grønningen i år 1923 Utlånt av Birger Meinhardt.
Hvem kjøreren er vites ikke. Antagelig fra en av Fagerli- eller Åsangårdene. Legg merke til at hesten har truger.