Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1725 Boring i fobindelse med utbedring av lakstrappa i Granfossen i 2008 Foto av Kjell Norum.
Uke 1725 Fra Reidar Svendsens anlegg på Ørin rundt 1970 Foto av Harald Wågø.
Lasting av kalkstein på båt i begynnelsen med eksporten av kalkstein fra Tromsdalen foregikk over kaianlegget med hjullaster.
Uke 1725 Bygging av ny Ørbru av stål og betong, trolig i 1928. Utlånt av Gunnar Vestvik.
Arbeid med byggingen av den nye stålbrua over elva er i gang. Bildet er val tatt fra Ørmelen mot Øra. Det østre brukaret ser ut til å være ferdig. Den gamle trebrua står og ser ut til å brukes under byggingen. Under brua til venstre er det vel Malastu en ser. Nybrua ble offisielt åpnet i 1930. Ukjent fotograf.
Uke Verhau over Sør-Leksdalen 14. juni 2017 Foto: Eystein Ness
Verhau, eller kort regnbue, skal være et gammelt tegn på at det blir "styggver". I dette tilfelle stemmer det for det ble torden med påfølgende regn og nordavind.
Uke 1724 Bilberging på Ørmelen ca år 1974 Foto: Eystein Ness
En Volvo PV har kjørt i elva nedenfor Getzgården.
Uke 1724 Granfossen. Bygging av utsiktsrampe i 2003 Utlånt av Kjell Norum.
Per Leirset med flere i aksjon. Rampa var en del av installasjonene i Granfossen i forbindelse med lakstrappa.
Uke 1724 Kråksjøhytta 4.juni 2017. Foto: Eystein Ness
"Opp fra pipa stiger røyken fra krokåt fjellbjørkved." En strofe fra Kverndalssangen passer inn her på mårrånskvisten når folk i hytta våkner til liv. Ikke den store vårstemningen her men det meste av isen er borte. Båten får vel ligge i vinteropplag i naustet noen dager til. Se alle Verdalsbrukets hytter
Uke 1724 Laksetrapparbeid i Grunnfossen i Helgåa år 2002 Utlånt av Kjell Norum.
De to karene er Jon Lykke fra Værdalsbruket og Kåre Myhre fra NVE.
Uke 1724 Utbedring av lakstrappa i granfossen i år 2008 Foto av Kjell Norum.
Her ankommer betongen pr. helikopter til støpningen av nytt inntak til laksetrappa nedenfor Granfossen.
Uke 1723 En senkveld når det spirer og gror i Raset Foto: Eystein Ness
Midt i bildet ser vi den såkalte rasporten. Klikk på lupen.
Her "rant" det ut 55 millioner m3 leirsuppe natt til 19 mai 1983. Farten på denne «lerirstrømmen» er anslått til minst 60 km/t.
Uke 1723 Den første H3-plattformen fortøyd etter sjøsettingen i 1973 Foto Harald Wågø.
Plattformen var den første i verden som ble sjøsatt fra bedding. ca. 4000 var møtt opp i julinatta for å se sjøsettingen som gikk prikkfritt. Foto av Harald Wågø.
Uke 1723 Bygging av Jernbanebrua i 1903 Utlånt av Sparebanken.
Uke 1723 Røesbrua over Helgåa. Bildet utlånt av Terje Reitan.
Brua er bygd av tysk stål og norsk treverk. Den sto ferdig i 1939. Bildet som er tatt fra nordsiden - ukjent når, men trolig i 1940-åra.
Uke 1722 Birger Stene tar en pause under rypejakta. Bildet utlånt av Just Roar Wohlen.
Birger Stene drev sportsbutikk i Vuku og var en ivrig friluftsmann, jeger og fisker.
Uke 1722 Oversvømmelse av Helgådalsvegen vest for Skansbakken i 1969 Foto av Harald Wågø.
Uke 1722 Stoflommen har tatt hengebrua ved Overnesset i år 1961 Foto av Harald Wågø.
Brua fikk hard medfart når elva rånnå.
Uke 1722 Begravelse på Garnes i 1959 utlånt av Just Roar Wohlen.
Bildet viser hvordan begravelser foregikk på den tid. Sermonien skjedde ved avdødes heim før kista ble kjørt i kortese til kirkegården. Pynting med granbar var en del av skikken. Begravelsen er etter John Marius Wohlen. Bildet er lånt ut av Just Roar Wohlen.
Uke 1722 Brubjelker fra Spenncon til E-6 nord for Åsen sentrum Foto: Kjetil Dillan.
Den 22/5 ble brubjelker fra industriområdet kjørt til Åsen. Like hitom Gullberget camping på Åsen skal de monteres. Bolkan last kjørte 2 biler med politieskorte langs E6. Hver bjelke er på litt over 40 tonn og har en lengde på litt over 35 meter. I tillegg kommer trekkvogna, så en totallengde på opp under 40 meter tok seg gjennom rundkjøringa ved Prøven bil før den la ut på E6.
Uke 1722 Kalksteinbåt, jackets, slepebåt og lekter ved havna 22/5-2017.
Stor aktivitet ved havna i disse dager. Kalksteinbåten får hjelp av slepebåt for å legge til kai i havnebassenget.
Foto: Eystein Ness
Uke 1721 Edelgrana blomstrer ved Strandpromenaden Foto: Eystein Ness
I følge Skogfrøverket er grana avhengig av høye juli temperaturer året før for å blomstre. Og det bør dessuten være litt tørt - for at knopper som ellers ville blitt såkalte vegetative knopper - det vil si vanlige barnåler - utvikles til blomsterknopper. Her i området er det sju år eller lenger mellom hver gang det er frøår. Om det blomstrer så er det ikke sikkert det blir frø.
Uke 1721 Smedgårdsblommen på nordsiden av Blommen Foto: Eystein Ness
Her har det vært to setervoller med utsikt over nord-Leksdalen. I seterboka står det vel Øver- og NerBlommen. Dette er den øverste som er merket med Smedgårdsblommen. Den nederste har navnet Pergårdsblommen. Navna har vel sin historie men hvorfor disse navn vites ikke.
Uke 1721 Nytt tømmerlass har ankommet Trones Bruk i 1961 Foto av Harald Wågø.
Tømmeret ble losset ned i lensa. Tømmerbilen gikk på to skift med Arne Kristiansen og Paul Gjersing som sjåfører. Det året ble det montert barkemaskin på bruket og det ble slutt på rundbarkingen for tømmerhoggerne.
Uke 1721 Gjerdet ved kirkegården på Flåa er borte. Foto: Eystein Ness
Det var på høy tid at ratet ble fjernet. Skulle vært gjort for lenge siden. Men bedre sent enn aldri. Litt lenger ned i denne tabellen ser man hvordan det var før,
Uke Vedlikehold på brukara under Østnesbrua i Vuku Foto: Eystein Ness
Uke 1720 Tyskbrakkene på Ørmelen ca 1957 Foto av Harald Wågø.
De sto i området der Ørmelen skole er i dag. Klikk her for å lese en artikkel i årboka for 2003 om å bo i disse brakkene.
Uke En vårkåt orrhane under lokking på orrhøner Foto: Eystein Ness
Uke 1720 Kirkegårdsgjerde ved Verdalsøra Kapell Foto: Eystein Ness
Her er det ikke nødvendig med annen kommentar enn å sitere fra forskriften til gravferdsloven: Gravplassen skal være inngjerdet og ha lukkbare porter. Det areal som ligger innenfor gjerdet skal som hovedregel være opparbeidet. Gjerdet skal ha et verdig utseende og utgjøre et fysisk hinder.
Uke 1720 Lille Lasse på cirkus Bildet lånt ut av Lars Gustav Tuset.
Lars Gustav Tuset, under artistnavnet Lille Lasse fra Leksdalen. Foruten private opptredener var han og faren med Cirkus Berny og Cirkus Love der han opptrådte med sine akrobatiske øvelser i 1956 og 1957. Her under et stunt der han står på hodet og kler av seg. Bildet lånt ut av Lars Gustav Tuset.
Uke 1719 Statuen av Olav Den hellige under oppsetting i 1973 Foto av Harald Wågø
Godt innpakket og med sikker løfting av Verdalskrana skal kongen til Dyre Vaa opp på sokkelen oppe ved amfiet på Stiklestad. HMS var nok et ukjent begrep i 1973.