Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1749 Kverner. jacketbygging på Ørin i rute Foto: Eystein Ness
6. desember 2017 ble den første clusteren løftet på plass på jacketen som bygges på nordområdet. Store dimensjoner og presisjonsløfting. Folk i grønt oppe ved sammenføyningen blir små. Imponerende.
Uke Kleppen Sangkor under øvelse i friluft omkring 1944. Navnpekere: Eystein Ness - Foto av Anders Vandvik. Utlånt av Magne Lustad.
Uke 1749 Kvislakanalen ved Øra 1960 Foto av Harald Wågø.
Bildet er tatt før "Holand Falls" ble bygd i kanalen ved Meny.På den tid var det vel muligens fisk i Kvislabekken.
Uke Ole Bjartan med familie rundt 1925. Navnpekere: Eystein Ness Hjelp med navna, Joar Nessemo. Utlånt av Iris Skoknes.
Uke Setertausa på Tortåsvollen har besøk i 1941. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Lars Iver Valstad.
Uke 1749 Sirkusartisten Lille Lasse fra Leksdalen ca år 1957 Kortet utlånt av Lars Iver Valstad.
Som bildet viser debuterte Lars Gustav Tuset hos Cirkus Berny i 1956. Kortet utlånt av Lars Iver Valstad.
Uke To vukugutter fra omkring 1923. Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Liv Holmlimo.
Uke 1749 Mastene på Rinnleiret sett fra Børsåsen ca 1960 Bildet ble tatt av Harald Wågø
Det har skjedd mye på Fætta og Ørin siden dette. Radiomastene ble bygd i 1958.
Se flere biler av mastene på Rinnleiret. KLikk her.
Uke Familien på Fagerstrand i Gamle Storgate rundt 1925. Navnpekere: Eystein Ness - Bildet lånt av Marita Sekkenes. Navnsatt av Solveig Ness. Opplysning fra boka"Heimer og Folk Verdalsøra".
Uke 1748 Ole Røsten og hesten på Skansmoen ca år 1950. Bildet over utlånt av Terje Reitan.
Ole Røsten var født inne i Malsådalen i 1880 og han døde i 1954. Gift med Ingebog Anna Olausdatter Elnesvald. Besteforeldre og foreldre kom hit fra Folldal i Hedmark i forbindelse med gruvedriften. Ole (Ola i dagligtale) var eier av heimen Skansmoen som ligg nordøst for Granfosshuset. Heimen som i dag er fraflyttet må være en av de siste hvor uthus og bolig er sammenbygd. Kanskje skulle den vært tatt vare på for ettertiden. Klikk her for å se et bilde av den.
Uke 1748 Grensefjell sett fra Drivsjøfjellet Foto: Eystein Ness
Med Merraskarfjellet, Storsjøhøgda og Kjølåhaugan i horisonten.
Uke Bryllupet til Marie Johanne Suul og Georg Ottosen Moe på Stene 11. april 1916. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Einar Stene. Ukjent fotograf?
Uke 1748 Tresking med "blavotta på heinra" og kjettinger på traktoren i januar 1972
Bildet som er tatt av Harald Wågø, er fra Valsø på Stiklestad og viser vintertresking på tele og barfrost. Dette på grunn av umulige innhøstingsforhold høsten 1971. Kvaliteten på kornet var vel så som så. Mannen på treska er Einar Valsø og han på tilhengeren er Osvald Rye som var driveren på Stiklestad Prestegård. De to eide treska i lag. Klikkherfor et annet bilde..
Uke Fotballag fra rundt 1941. Navnpekere: Eystein Ness Utlånt av Trond Elstad. Mange ukjente her, kanskje kan noen hjelpe med navn på disse.
Uke 1748 Bygningene på Grønås Lappläger i 1972 Bildet ovenfor er utlånt av Terje Reitan
Ennå står uthusa og bolighuset men i åra som har gått har husa fått medfart av vær og vind. . Det er litt rart med området på Grønås. Selv om det er en 60-70 år siden det bodde folk her så er området omkring husa ikke grodd igjen. Vanligvis tar naturen igjen det som er dyrket når det fraflyttes. Det har ikke skjedd her. Bilde fra 2011:Klikk her. Bli med på tur til Grønås Lappläger:Klikk her.
Uke Løpet Rinnelva Grand Prix mellom Verdal og Levanger kommuner rundt 1978. Navnpekere: Eystein Ness - Her etter innkomst på Levanger.
Uke 1748 Bygging av hengebru over Skjækra ved Kulslivollen i 1972 Bildet utlånt av Terje Reitan
De to vågale brubyggerne er Stein Sagvold (stående) og Tore Sagvold. . I ettertid, omkring 1990, er brua på bildet erstattet med en ny.
Uke Sverming i Vera rundt 1942. Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Jorunn Stormo.
Uke 1748 Med fiskestang, støvler og en røyk
Fiskerens navn er Ingemar Anneus Ingvaldsen fra Myrbainne nord for Slottet. Ut fra terrenget kan bildet være fra en fisketur til Haukåvatnet. Eksakt når bildet er tatt vet en ikke, men kanskje i 1950-åra. Han var født i 1898. Ingemar skrev mange artikler i Verdalingen under pseudonymet "Sivert Myrbainne".
Uke Vinnesdamer på biltur i omkring 1965. Navnpekere: Eystein Ness Utlånt og navnsatt av Lars Iver Valstad. Noe uskarpt bilde, men skitt au.
Uke 1748 Bygging av radiomaster på Rinnleiret Foto av Harald Wågø.
Når en ser på karene oppi masta så ser der ut som at det var mindre med HMS på den tid. Dæm var ikke akkurat "hauveik de den karran". Mastene som ble bygd i 1958 var 150 m høye og senderen ble satt i drift året etter. Sendingene som sendte lavfrekvente signaler for sjøforsvaret og NATO med rekkevidde fra Middelhavet til Nordishavet ble avsluttet i 2006. Alle tre mastene ble sprengt og lagt i bakken 12. mars 2009.
Uke Fiskere øst for Juldalen rundt 1961. Navnpekere: Eystein Ness Trolig øst for Juldalen. Steukern i horisonten. Utlånt med navn av Terje Reitan.
Uke 1747 Stormskader på Naust ved Havfrua Foto av Harald Wågø.
Storstorm og springflo 2-3 november 1973.
Uke Barn på ski i Ulvilla omkring 1947. Navnpekere: Eystein Ness Tidsbilde som viser barns skiutstyr like etter krigen. På den tid måtte en lage løyper og hoppbakker selv. Det var ingen foreldre som "jåggå" på sine avkom i konkuranser på den tid. Kanskje ha barna det "artiar" på ski da enn nu. Utlånt med navna av Terje Reitan.
Uke 1747 Oktoberbilde av Molåna og Det Apostoliske Kapell på Stiklestad Foto: Eystein Ness
Uke "Bryllup" i Soria Moria parken rundt 1975. Navnpekere: Eystein Ness - Foto av Harald Wågø.
Uke 1747 Tresking på John O. Johnsens farm i Minnesota ca 1905
John O. Johnsen, eller Johnson som han hette i Amerika, var født i 1857 på Storvukku. Giftet seg med Mette Gurine Johnsdatter Holmli i 1882. John drev Holmli Østre en tid etter sin svigerfar og han var også handelsmann i Ulvilla før de utvandret til en plass med navnet Foxhome Minnesota i 1889. To brev fra John O. Johnsen er gjengitt i boka om "Slekta etter Maria Johansdatter Kulstad" skrevet av Johan Åsan. Der finnes flere opplysninger og to gjengitte brev datert 1903 og 1916 fra John til Innherreds Folkeblad. John døde i 1953 og Mette i 1948. Det er store forhold på farmen og kanskje er det mange verdalinger på bildet ettersom det var mange herfra som utvandret til dette området. Bildet utlånt av Martha Holmlimo.
Uke Besøk hos Vandvik på Kleppen Skole rundt 1944. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt og navnsatt av Magne Lustad.
Uke 1008 Gruppebilde fra Vukutraktene omkring 1920 .
Navna i bildet ble etterlyst i Verdalingen tirsdag den 23/2-2010 Navnpekere: Eystein Ness - Ukjent i hvilken anledning. Utlånt av Alvhild Sisselvold. Hjelp til navnsetting, Jorid Kvernmo Ness og Jørit Haugan.
Uke 1747 Klüwerskapet i Midt-Holmen Nordre i 1967 Foto av Harald Wågø.
Skapet ble kjøpt på auksjon på Bjartnes av Ole Røppe som ble gift med Gunnhild Arntsdatter Grunnan. De fikk en sønn, Arnt Olsen Holmen. Gunnhild ble tidlig enke og giftet seg så med Ole Andersen Stubskin og de flyttet til Midt-Holmen Nordre som hun arvet etter sin far. Arnt Olsen Holmen ble arving oså til Røppe, men valgte å flytte sammen med sin mor til Midtholmen. Dette er vel noe av forklaringen på hvorfor skapet havnet her, det var vel kanskje med på flyttelasset. Ifølge artikkel av Steinar Berg i årboka til historielaget fra 1981 er skapet trolig fra tidlig 1800 talet. På bildet viser eieren, Oddvar Hallan,fram klenodiet.