Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1709 John Tosteigan og hesten under tømmerkjøring i 1968 Foto av Harald Wågø.
De aller fleste kjente han under navnet Jo. han ble født i 1914 og døde før jul i 1983. Vi tar oss den frihet og siterer de to første avsnitt av de vakre minneorda Helgådalsnytt v/Håvard Elnes skrev:
Nå ha n` Jo Tosteigan sagt farvel til fjellgården og ensomheten - for alltid. Ingen kjenner hans siste time, men vi vet at han møtte døden på veg til bygda, med skistav og ryggsekk, og han sov sin siste natt i Tosteigan - under snødyna - i ly av storskogen i Tosteigan. Og slik ønsket kanskje Jo at avslutningen på livet måtte bli.
For han såg det slik at den dagen han ikke maktet å bu i ensomheten, den dagen ville han føle seg utenfor og helst ikke oppleve. derfor tenkte han aldri tanken helt ut - på å forlate Tosteigan, tross sjukdom og alderdom.
Uke 1709 Romfarts-konfirmantene på Stiklestad den 26/6- i 1960.
Navnpekere: Ole M. Larsen Konfirmantene på dette bildet er snart klar til å dra hjem til sine selskap rundt om i Verdalsøra. Denne dagen skulle ikke bli som andre konfirmasjonsdager Dette kan du lese om i Trønder-Avisa for lørdag den 15/5-2010. Du kan også lese historien her.Navnpekere: Eystein Ness - Mange av konfirmantene ble syke senere på dagen p.g.a. bløtkaker med giftig romkrem. Navnsatt av ole M. Larsen og ... - Utlånt av Asle Rindsem
Uke 1709 Den andre "skoen" på stålunderstellet til Johan Sverdrup-feltet er under montering. Kraner har buksert den andre 1000 tonn store clusteren på plass vel 80 meter over bakken. Nå gjenstår sammensveisingen før neste skal på plass. Melodi: You look wonderful to night. Foto: Eystein Ness. Video: Ole Morten Larsen
Uke 1708 Hallem og Hallemskorsen samt Leksdalsvatnet 4. oktober 2013 Foto: Eystein Ness
Uke 1708 Flyhavari på Innsvatnet 22.mars 1970 Foto av Harald Wågø.
Flyet tilhørende Verdal Flyklubb av typen Piper-Cub er her under undersøkelse av havarikommisjonen for å finne årsaken til styrten. Føreren Alf Rindsem, fra Verdal og passasjeren Olav Næss fra Inderøy pådro seg rygg og hodeskader. Flyet skulle settes inn i fjellsikringen i påska og var på rekognoseringsoppdrg.
Uke 1708 Begravelse etter Carl Magni Petterson 1917 Utlånt av Gunnar Liff.
i den gamle Kjerkstuggun i Vuku.
Den 20/2-1917 var det hundre år siden Carl Magni Petterson omkom i Målså gruver.
Jfr. Malsåspelet i Helgådalen. Likkista er laget av Ole Bruheim. Den var blant de likkistene han fikk mest betalt for.
Les artiklene om likkistsnekkar'n og "Carl Magni Persons siste skift" i Verdal historielags årbok 2004 fra side 94 - 100 : KLIKK HER
Uke 1707 Likkistesnekkar`n Utlånt av Otto Johnson
Da Ole Ellingsen Bruheim døde i 1923 hadde han laget 1866 likkister. Den siste laget han til seg selv. Han førte sirlig oversikt i små notisbøker over hver eneste en som skulle ha kistene. Videre skrev han inn fødselsdato, dødsdato og dødsårsak. Og tilslutt om de hadde skaffet materialene selv. Bildet er fra 1898. For den som har interesse av å vite mere om denne mannen og hans virke så finnes det en artikkel i Verdal Historielag`s årbok fra 2004.
Uke 1707 Huset til Marius Breding etter "valgflommen" i 1947. Bilde etter Olga Anderson
Det året ble det omvalg for folk i Vuku kom seg ikke til valglokalene. Store skader på boliger og veger. Til høyre i bildet ser en at hovedvegen gjennom Vuku er tatt av flommen.
Flere bilder fra storflommen valgdagen i 1947:
Klikk her
Uke 1707 John Perrsson Fjellner ved Strådøla Bildet utlånt av Svein Væren.
Eller Jo Persa, som var det daglige navnet, bodde på Heggøya ved Strådøla like øst for grensen sammen med Lisa Andersdatter fra Skalstufjellet. I dag er alt borte av livsverket deres. Naturen har tatt området tilbake. Jo ble født i under uvær på fjellet mellom Rensjøen og Åbo 29. februar 1848 . Lisa døde i 1920 av tæring og Jo i 1925. Du kan lese mer om paret og deres liv i boka om Vera Kirke.
Uke Håndballaget i Verdal Idrettslag i år 1947 Navnpekere: Eystein Ness - Bildet er fra en kamp mot Mo idrettslag hvor verdalsdamene vandt 4-1. Bildet er fra et avisklipp Verdalingen i 1986.
Uke Konfirmasjonen til Birgit Viken Gustad i år 1947 Navnpekere: Eystein Ness - Konfirmasjon i Viken Lille. Utlånt med navna av Gunhild Hilseth.
Uke 1707 Reising av flaggstang ved Innherred Helseheim etter freden i 1945
Bilde etter Sturla Rindsem.
Uke Samling i Nord-Leksdalen i 1949 Navnpekere: Eystein Ness Thomsensslektninger og Aksnesfolk. Utlånt av Einar Storhaug. Hjelp med navna, Kjell Aksnes.
Uke Lærerfamilien i Helgådalen i 1922 Navnpekere: Eystein Ness Johannes Kulsli var ansatt i kretsene Bjartan, Helgådal og Vera i periodene 1901 -1903 og 1910 - 1923. Ansatt ved Leira skole fra samme år han sluttet i Helgådalen. Utlånt av Tor Bjartan.
Uke 1707 Naust på Ørin ved Havfrua ca 1955 Bilde etter Olga Anderson
Flere fiskerbåter på sjøen i bakgrunnen. Sild eller brisling antagelig.
Uke Skoleelever fra Haukå på tur i 1947 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt med navna av Gunhild Kulstadvik Hilseth.
Uke Bestemor og barnebarn i Kulstadvika år 1940 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Gunhild Kulstadvik Hilseth.
Uke 1706 Nausta ved Havfra Bilde etter Olga Anderson.
Bak til venstre ser en Havfrua Kafè som var i drift fra 1948 til 1960. Mange av nausta som er på bildet står vel den dag i dag. Ligner på at området var "småbåthavn" for fjordfiskerne. Ser ut som det er pælet for et eller annet i front og til venstre i bildet. Hvis noen kjenner mere til det som er i bildet bes vedkommende ta kontakt på 47297311.Ukjent når bildet er tatt, men kanskje i 1950-åra.
Uke Tre sangdamer fra Helgådalen omkring år 1957 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Magne Lustad.
Uke Ekteparet og en sønn på husmannsplassen Slottemoen omkring 1915 Navnpekere: Eystein Ness - Bilde fra avisklipp i Verdalingen i år 1983. Navna hentet fra boka "Heimer og Folk Stiklestad".
Uke Værdalsbrukfolk på Sveet i Vera år 1938 Navnpekere: Eystein Ness - Moen gikk av som skogsjef på bruket i 1936 etter 46 års tjeneste. Bugge var styremedlem i 1938. Bildet utlånt av Værdalsbruket AS.
Uke 1706 Aspåsgårdene i Nord-leksdalen Foto: Eystein Ness
Med Tjelderenget til venstre nedenfor.
Uke 1706 Naturens dreiebenk Foto: Eystein Ness
Bildet er tatt under elveisen i ei råk i Lyngselva og viser hvor kunstnerisk naturen kan være. Istappene som har blitt til under isleggingen har nesten samme fasong alle sammen. Ser nesten ut som de er formet i en dreiebenk. Naturen har mange små detaljer som kan være verd å se på. Flere bilder fra Lyngselva (også kalt Ramsåa):
Klikk her
Uke 1706 Beddingbygging på Aker i 1972 <===== Klikk Foto: Harald Wågø.
Her bygges beddingen som ble brukt til sjøsetting av H3-plattformene ved Aker. I dag er området planert og benyttes til sammenstillingsområde. I bakkant av bilde ser en stålskjelettet til produksjonshallen benevnt som A2. Til høyre i bildet, traverskranen som står den dag i dag.
Uke 1706 Vinternatt ved Landhandelen på Stiklestad Foto: Eystein Ness
Uke Tre herrer ved grenserøysa Høgsete omkring år 1917 Navnpekere: Eystein Ness - Usikker tidfesting, men det foregikk grenseoppganger på den tid og Edvard Sul var oppnevnt som skylddelingsmann.Bildet utlånt av VærdalsbruketAS. Navna hentet fra Helgådalens bildearkiv.
Uke På trammen på Grunntjønnvollen omkring år 1944 Navnpekere: Eystein Ness - Seter under Strådalsgårdene. Som navnet tilsier så ligg den ved Grunntjønna. Siste året med drift her var i 1930 iflge. Seterboka. Bildet lånt ut av Berit Ward Schei.
Uke 1705 Ydsedalen. Boligbygging ca år 1973 Foto av Harald Wågø.
Boligbyggingen "skaut" fart i forbindelse med industrietableringen på Ørin. Uthuset hos Magnus Nordberg oppi Nordbergshaugen står enda. Foto av Harald Wågø.
Uke 1705 Demonstrajon av fjellslått i Finnvola 1983 Bildet lånt ut av Svein Guddingsmo.
Per Ward og Gunnar Heggås i fint driv med ljåen under Historielaget demonstrasjon av fjellslått.
Flere fjellslåttbilder:
Klikk her
Uke 1705 Birger Fuglemsmo Foto : Harald Wågø.
Han ser spent og målbevist ut mannen som sto for sjøsettingen av den første H3-plattformen. Her står han under vinsjen som trakk ut de siste naglene som holdt den vel 7 mill. kilo tunge kjempen tilbake. Klipp fra Trønder-Avisa den 18/7-1973.