Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke Besøk hos Vandvik på Kleppen Skole rundt 1944. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt og navnsatt av Magne Lustad.
Uke 1008 Gruppebilde fra Vukutraktene omkring 1920 .
Navna i bildet ble etterlyst i Verdalingen tirsdag den 23/2-2010 Navnpekere: Eystein Ness - Ukjent i hvilken anledning. Utlånt av Alvhild Sisselvold. Hjelp til navnsetting, Jorid Kvernmo Ness og Jørit Haugan.
Uke 1747 Klüwerskapet i Midt-Holmen Nordre i 1967 Foto av Harald Wågø.
Skapet ble kjøpt på auksjon på Bjartnes av Ole Røppe som ble gift med Gunnhild Arntsdatter Grunnan. De fikk en sønn, Arnt Olsen Holmen. Gunnhild ble tidlig enke og giftet seg så med Ole Andersen Stubskin og de flyttet til Midt-Holmen Nordre som hun arvet etter sin far. Arnt Olsen Holmen ble arving oså til Røppe, men valgte å flytte sammen med sin mor til Midtholmen. Dette er vel noe av forklaringen på hvorfor skapet havnet her, det var vel kanskje med på flyttelasset. Ifølge artikkel av Steinar Berg i årboka til historielaget fra 1981 er skapet trolig fra tidlig 1800 talet. På bildet viser eieren, Oddvar Hallan,fram klenodiet.
Uke Elever ved Kleppen Skole på ski rundt 1949. Navnpekere: Eystein Ness - Som en ser har det vært forandringer på klær og skiutstyr på snart 70 år. Utlånt og navnsatt av Magne Lustad.
Uke 1747 Stiklestad Allè august 1958 Foto av Harad Wågø.
Skuronna er på gang på gammelmåten med "hainnbynni koinnbainn" med "beinnil".
Uke Barn og voksne på trappen i Kleppen rundt 1922. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Iris Skoknes. Navna hentet fra Helgådalens Bildearkiv.
Uke 1747 Skjæringplanering etter omlegging av RV50 ved kausmo 1972
Her under tilkjøring av masse og planering av skjæringsiden på nordsiden av elva. Det ser ut som arbeidet foregår med handmakt. Huset er vel eneboligen tilhørende Magnus Kolstad. Foto av Harald Wågø.
Uke Leksdalinger og Nessbyggi på Karmhusvollen i 1942. Navnpekere: Eystein Ness - Hjelp med navna Orla Balgård. Bildet utlånt av Olav Svedjan.
Uke 1746 Styyggver på gang innover Trondheimsfjorden Foto: Eystein Ness
Bildet er fra Marsteinsvola 14.november 2014. KLIKK på lupen.
Uke 1746 Øster Juldalsvoll i 1960. Foto: Eystein Ness
Det skal være seterhusa tilhørende Grunnan en ser på bildet som er utlånt av Terje Reitan. I ettertid har Grunnan bygd nytt «bolighus« på vollen. Slik ser husa ut i dag.
Uke Tre Helgådalinger i atelier rundt 1920. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Iris Skoknes.
Uke 1746 Vuku Filial ca 1965 Foto av Harald Wågø.
Filialen sto ferdig i 1935 og kostet 31299 kroner. Bygget er nå ombygd til leiligheter og handelen er flyttet til Coop Marked på andre siden av fylkesvegen.
Uke 1745 Tredje jackets til johan Sverdrup-feltet reiser seg ved Kværner Foto: Eystein Ness
Det første tungløftet på den tredje jacketen er utført når den første rowen er reist ved hjelp av minst 6 kraner. Presisjonsløfting kan en trygt kalle det når disse kranene skal løfte synkront.
Uke Husa på Breivoll i Vuku etter flommen på valgdagen i 1947. Navnpekere: Eystein Ness - Huset ble kjøpt av Peder Henden, revet, flyttet og står fortsatt på Ørmelen. Etter at husrestene var revet og flyttet, så ble det nedi restene av grunnmuren en skotthyllbane. Det gikk under navnet Skotthyllhølet! Utlånt mednavn av Kjetil Dillan.
Uke 1745 Stormskader på Naust ved Havfrua Foto av Harald Wågø.
Når, det vet en ikke, trolig i 1970-åra. Den som har peiling på årstallet kan ta kontakt på tel. 472.97311.
Uke 1745 Natt på Stekke <=== Klikk Foto: Eystein Ness
Uke Sju gutter og to jenter på Øra rundt 1946. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Lars Iver Valstad.
Uke 1745 Vegvokter Johannes Bjørkvik i 1958 Foto Harald Wågø.
Vegvokteren langs Jämtlndsvegen på strekningen Inndalen Stormoen i 25 år i perioden 1933-1958. Johannes var kjent for sine kjempekrefter og mange bilister fikk hjelp til å få bilen løftet inn på vegen etter utforkjøring. Ved ansettelsen i 1933 hadde han og ektefellen Klara Josefine Hovden sju barn da de flyttet inn i vegvokterboligen ved Vaterholmen. Senere kom det sju til. I 1948 flyttet familien til vegvokterboligen Lundemo øst for Rotmoen. Boligen i Vaterholmen ble i 1987 flyttet til museumsområdet på Stiklestad. Som pensjonist flyttet han tilbake til sine barndoms trakter i Bjørga. Opplysninger hentet fra boka «Heimer og Folk I Inndalen og Sul«. Bildet, som trolig er tatt i Bjørga.
Uke Tre pene damer fra Skjækerfossområdet rundt 1920. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Iris Skoknes.
Uke Ekteparet og førstefødte på Roaldmoen i Ness rundt 1899. Navnpekere: Eystein Ness - Bernt kjøpte eiendommen i 1901 så bildet er vel mens paret bodde i Trondheim. Bernt livnærte seg som småbruker og skomaker. Opplysninger hentet fra boka "Heimer og Folk i Ness". Bilde med navn utlånt av Lars Iver Valstad.
Uke Styret i Verdal Jeger- og Fiskeforening i 1959. Navnpekere: Eystein Ness - Bildet er trolig fra stiftelsesmøtet på Verdal Hotell 6. februar. Utlånt av Harald Wågø.
Uke 1745 Bru og orienteringstavle ved gang og sykkelstien på Bjartnes 14. april 2013 Foto: Eystein Ness
Ikke akkurat noe å vise fram for "fremmenfølk" som det heter. Ikke mye å lese seg til på denne tavla. Og det finnes flere langs stien i samme tilstand. Kommunen som sto ansvarlig for å anlegge stien har som vanlig forsømt sitt ansvar for vedlikehold av friluftstiltak. Når friluftsnemnda gikk inn under teknisk drift ble det slutt på slikt. Det minste kommunen bør gjøre er å få tavlene fjernet, få de bort.
Uke Norsk-Svensk Arbeiderstevne, russergravene i 1946. Navnpekere: Eystein Ness - Kransnedlegging og tale av ordføreren ved den nye minnestøtta. Legg merke til at støtta ikke er helt ferdig. Stenarrangementet rundt og navneplata er ikke på plass. Offentlig innvielse av gravstedet skjedde i oktober samme år. Utlånt av Kjell Solvold.
Uke 1744 Skihytta ved Haukåvatnet på Volhaugen 1959 Foto av Harald Wågø.
Mannen som sitter og funderer er Alf Ivar Solberg.
Uke Tre ungdommer med tilhørlighet til Rosvold Store rundt 1918. Navnpekere: Eystein Ness - De to fremste bodde på Rosvold hele sitt liv, mens Alf i midten, var eier av Roaldmoen i Ness. Utlånt med navna av Lars Iver Valstad.
Uke 1001 Andre klasse ved Sjøbygda skole i 1959 Navnpekere: Eystein Ness Utlånt av Else Myhr. Hjelp til navn, Trond Bjartnes.
Uke Fra åpningen av Veslefrikk Barnehage i 1972. Navnpekere: Eystein Ness - Verdal Barnehageforening sto for byggingen. Foto av Harald Wågø.
Uke 1744 Bru for tømmerkjøring på Kleivdalsmyrene i 1937 Utlånt av Værdalsbruket AS
Hestveg over Litjåa. Synes brubygginga ser litt "spægli" ut, men de visste sikkert hvordan slike byggverk skulle utføres de som drev kjøring i skogen på den tid. Enn bare å få hesten til å gå over her.
Uke 1744 Høykanon i bruk ca 1960. Foto Harald Wågø.
Høykanonen er et landbruksredskap som ble brukt til å få høyet opp på låven der det ellers var et slit å det opp på "helln". Maskineriet består av kraftige vifter og store rør gjennom hull i låveveggen. Høyet ble kjørt fra hesjene med hestvogn, eller høysvans på taktor sist på tiden redskapen var i bruk. For å mate kanonen ble det muskelkraft og høygaffel som var redskapen. Røret kunne styres slik at høyet kom dit en ville ha det.