Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1429 Blomsterlav fra Juldalen Foto: Eystein Ness
En lav med små dekorative blomster som vokser på gamle råtne stubber . Du finner mange vakre blomster her i Verdal. Verdalsbilder har samlet 450 innsekt- og blomster-bilder. Legger til en lenke der du får oversikt over alle disse. Legg merke til at du kan søke på eks. "nøkkrose" og få opp kun denne blomsten. Se blomsterbilder i Verdal.
Uke Elever fra 1930-40 åra ved Vera skole samlet i 1985 Navnpekere: Eystein Ness - Festen var i midten av august. Det skal finnes referat fra festen i Verdalingen den 16. august det året. Utlånt av Eldbjørg Wæren. Hjelp med navna, Odd Petter Haldorsen og Berit Ward Schei.
Uke Fire av barna på Stormoen som utvandret til Amerika omkring 1934 Navnpekere: Eystein Ness - Av de 12 barna på Stormoen utvandret 7 til Amerika, men Marius kom tilbake og overtok Stormoen i 1937. Opplysninger fra boka «Heimer og Folk i Inndalen og Sul». Bildet utlånt av Jorunn Stormo.
Uke Tømmerkjøring på Liamoen ved Kvelloa omkring 1928 Navnpekere: Eystein Ness - Arne var en kraftkar av de sjeldne og en de dyktigste tømmerkjørerne på Værdalsbruket. Dette til tross for at han hadde bare en arm etter at den ene ble avrevet under tresking en gang i 1930-åra. I tømmerfløtingen var han minst likemann med de som hadde to hender. Utlånt av Annar Skjerve.
Uke Ved Wæren nordre vest for kapellet i Vera omkring 1943 Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt med navna av Jorunn Stormo.
Uke 1429 Jernbanestasjonen på Øra for 100 år sia. Postkort utlånt av Arne Østråt.
Fargelagt utgave stasjonsbygningen. Ukjent når. men det må være en spesiell anledning med flagging på 3 stenger. Det har skjedd mye på Verdal stasjon. Kongebesøk, russeravsjed, bilder av stasjonsbetjening finnes også Klikk her for å se 42 bilder av stasjonen
Uke Gravabygg på sykkeltur til Kålen søndre omkring 1946. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Annar Skjerve.
Uke Framhaldskolen i Vinne år 1931 Navnpekere: Eystein Ness Foto av Henning Andersson. Hjelp med navna av Thomas Berg.
Uke Foran trammen på Stubskinsvollen i år 1946. Navnpekere: Eystein Ness - Utlånt av Annar Skjerve. Hjelp med navna, Svein Guddingsmo.
Uke 1428 Skogsdrift med taubane. Foto: Eystein Ness
Fra Værdalsbrukets tømmerhogst i Melaåsen i Skjækerdalen 9. juli 2014. Skånsom måte å få fra tømmeret på. Etter det en kunne se består "skogslaget" av tre personer. En feller trær, en fester vaiere og fjernstyrer "katta" som henger på vaieren og den siste tar i mot ved lunningsplassen, kvister, kapper, sorterer og lunner stokkene etter kvalitet. Etter at tømmeret er fjernet vil kvisten bli kvernet og brukt til brensel. De skulle ha "kikt" opp de gamle sliterne i skogensom gjorde samme jobben med øks, svans og barkspade, det være seg sommer eller vinter. Og vi må heller ikke glemme fløterene og de som jobba i lensa.
Uke 1428 Effektiv skogsdrift i Melaåsen. Foto: Eystein Ness
Her kommer taubanen med tømmeret pr vaier som er opptil 400 m. lang. Til høyre i bildet, "mottakstårnet" hvor det kvistes og kappes raskt og effektivt. Stokker med vanlig kvist tar det ca. 1 sekund å kviste ca 3 meter. Deretter sorteres stokkene i lunner av tømmer, bult og slip. Tømmerbilen med Arild Skjækermo som sjåfør er opplastet klar for transport ned til Trones Bruk eller Norske Skog, avhengig hvor er om det er slip eller tømmer. Hele doningen er 24 m lang og laster 3 lengder tømmer. Det trengs erfarne sjåfører for å manøvrere ca 60 tonn langs de smale og svingete skogsvegene. Her i området skal det vistnok hugges ca 5000 m3.
Uke 1428 Selvbinder oppi Sul omkring 1964 Foto Sigm.Karlgård. Utlånt Alf Karlgård.
En selvbinder er et gammelt redskap for høsting av korn. I utgangspunktet var det et hesteredskap, men ble etterhvert også brukt på traktor. Selvbinderen virket som en vanlig knivslåmaskin som kuttet stråene, men hadde i tillegg et sinnrikt system som automatisk bandt sammen kornet til kornbånd. Flere bilder.Video av selvbinder med hest.Video av selvbinder med traktor.
Uke 1428 Hektiske kinn på kjøkkenpersonalet i Vera 29/6 2014 Foto: Eystein Ness
Vera Sanitetslag hadde salg av fersk veresfisk og kjøttkak i samfunnshuset denne dagen. Et tiltak som vist seg å være riktig så populært. Fullt hus, ja til å med scenen var i bruk til serveringen. Ikke så rart at damene på kjøkkenet ble litt rød i toppen under steikingen av ørreten og all koppvaskingen. Men humøret var på topp. En beundringsverdig innsats for å skaffe midler til driften av Samfunnshuset. Det må og nevnes at dagen før var 17 mann i aksjon og malte opp huset på dugnad. Både utflytta veresbygg, hyttefolk og fastboende stilte opp. Damene på bildet er fra venstre: Bente Haldorsen, Åsta Helberg, Mildrid Haldorsen, Kristin Julnes, Elbjørg Prestmo og Gudrun Olsen.