Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 1821 Skive av storgran i Vera år 1924 Bildet utlånt av Svein Væren.
Ved Reinsmyrhøgda i Vera ble det felt en stor tørrgran som hadde vært ca 30m høg når den var fersk, og det er høgt for en fjellgran. Ved vanlig sagskjærhøgd målte den 120cm i diameter. På grunn av hull i rota var det ikke mulig å regne årringer med 4m oppe i stammen ble årringene talt og en kom til at alderen var ca 450 år. Johannes Væren på bildet felte treet sammen med samen Per Andersson fra Strådalen og Sigurd Johansen Nordvera. Sag på 1,75m ble brukt. Saginga gikk på skift og etter ca. 2 timer måtte kjempen gi tapt og den ble forvandlet til tørrved. Skiva av grana på bildet er fra 4m fra rota så det var et grovt tre. Johannes brukte denne skiva som bordplate mens han bodde i Vera. Opplysninger fra en artikkel i Verdal Historielag`s årbok 1977.
Uke 1821 Salutten i Moparken 17-mai 2018 Foto: Eystein Ness
Karer fra Foreningen for Bevaring av De Værdalske Befestninger sto tradisjone tro for smeller og røyk kl. 0800.
Uke 1820 17-mai på Nordåkeren 2018 Foto: Eystein Ness
Uke 1820 Storfuggeljakt
15. mai 1916. Det var vel ikke de samme jakttidene da som nå. Jakt på storfugl på leiken om våren var vel lovlig. Noen "bag-limmit" på antall fugler var det vel heller ikke. Utlånt av Værdalsbruket
Uke 1820 17.maitog..
17-maitog i Inndalen en gang i 1920-årene. Det må være kraftige "karranåvvåa" som klarer å holde rundt disse flaggstengene. Flaggbæreren er Ole Anton Aasan.
Uke 1820 17.mai-toget i 1957 på veg nedover Nordgata Foto av Harald Wågø.
Med speiderdamer, skolemusikk og sanitetsdamer nærmest i det de passerer den gamle Arbeiderforeningen.
Uke 1819 17.mai-toget 1949 Utlånt av Kjell Solvold.
Sikkert noen som kjenner seg igjen her.
Uke 1819 Avdekket kavvelbruer i Mediåsan Bildet utlånt av Gunnhild Elnes.
Jon Suul har gravd fra kavvelbruer etter felttoget til Armfelt i 1718.
Uke 1819 Skanser fra Armfelttiden i Steinsseterdalen Utlånt av Gunnhild Elnes.
Jon Suul har gravd frem rester av skanser fra Armfelttiden. Noe mer vet en ikke men det er jo 300 årsmarkering av Armfelttoget i år. Kanskje har noen flere opplysninger.
Uke 1819 Nessleira fra Per-Johans plass Foto: Eystein Ness
Lyng, Solbu, Ryan og Øyan samt Kålagårdene.
Uke 1819 Rødsildre ved Brudesløret 19 april 2018 Foto: Eystein Ness
I år er det spesielt mye av den fine men nøysomme blomsteren i berga på nordsiden av vegen nedenfor Brudesløret.
Uke 1819 Jernbanelinjen gjennom Bjørga ca år 1903 Julkortet utlånt av Arne Østråt.
Jernbanen under bygging i Bjørga. Til venstre ser en kaia ved sjøen. Det må ha vært noe båttrafikk hit på den tid.
Uke 1819 Utsikt fra Rundhaugen østover mot Sole Utlånt av Arne Østråt.
Julekort med bilde tatt fra Rundhaugen. Trolig samtidig med en annen serie en gang i perioden 1905-1912. Snautt med bebyggelse på Prærien. Heller dårlig med høyavling på den tid hvis antall hesjer og størrelse på dem er dokumentasjon på det.
Uke 1818 Alvhild Aakran Green med splølerokk fra Åkran ca år 1935.
Rokken som er forsvunnet. Den ble gitt til Verdal Museum en gang i 1950-60-åra. Eivind Aakran opplyser at de har etterlyst rokken 3-4 ganger gjennom ansatte på Museet, men den finnes ikke i museets lokaler. Hvor har den blitt av? Er det noen som vet hvor den er? Spolerokk er en liten rokk til oppspoling av islett (tversgående veftetråder i en vev) i følge Wikipedia på nettet. Bildet utlånt av Eivind Aakran.
Uke 1818 Aktivitet i Vuku 1. mai 2018 Foto: Eystein Ness
Bygging av ny barnehage, leiligheter på Stenetomta og ved Østnesbrua. Oppfylling av gressbanen for å unngå oversvømmelse av bane og flomsikringstiltak i elva ved bensinstasjonen. Og på Storvukku har våronna kommet i gang med pløying. Vi ser det ikke på bildet, men vi må ta med at arbeidet med den nye Holmen brua akkurat har startet opp. Bilde fra Tomtberget.