Avishistorien Verdalsbilder Verdal kommune

  Søk etter tekst
Id:  
Kat:  
Tekst:    
Vis alle 
 Copyright © Verdalsbilder
 Webløsninger og webmaster:
 Ole Morten Larsen
Billedmaster:  Eystein Ness Velkommen til verdalsbilder    
Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte.
Det skal være en pådriver til å få folk ut  å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen
Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite.   
Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
     Ukens bilder              
Uke 1928   Lappkapellet i Handøl i Jamtland            
1718 stupade 3000 män på fjället - ihjälfrusna under en vinterstorm med slitna och trasiga sommarkläder på kroppen. Året innan hade en karolinerarmé bestående av drygt 10 000 soldater samlats i Åredalen, under befäl av general Armfeldt, med order att inta Trondheim. Men när kung Karl XII stupade beordrades Armfeldt och hans karoliner att ta sig tillbaka till Sverige över gränsfjällen. Ett hundratal män nådde fram till Handöl nyåret 1719 - då fanns det bara enstaka familjer som bodde här. Många av de som nådde till Handöl var förfrusna och dog. 600 karoliner ligger begravda i Handöl i karolinergraven som upptäcktes 1936. I närheten finns ett monument rest till karolinernas minne. I Handöls Kapell hänger den ursprungliga gravstenen med inskriptionen: "Anno 1719 den 20 jan begrofs här 600 menniskor". Karolinernas öde har levt kvar i bygden och idag anordnas många vandringar i karolinernas fotspår. Handöls kapell invigdes 1804 och är Jämtlands första lappkapell. Kapellet byggdes främst för samerna som hade renar i Sylarna men idag används kapellet av Åre församling. Byfolket byggde kapellets väggar och tak medan fjällallmogen, och samerna stod för inredningen. Kapellet renoverades senast till 200-årsjubileet, och en liten naturnära kyrkogård omger kapellet. Opplysningen hentet fra "Visit Åre".    
Uke 1927   Slåttonn på Julnesset Vestre i Helgådalen i 1960-åra            
Høy var en stor del av vinterforet til hest, sau og kyr på den tid. I dag er hesjer en sjeldenhet å se. Silolegging og rundballer har erstattet høyet. De på bildet er Astrid og Jorunn Julnes samt Magne Lustad. Utlånt av Magne Lustad.    
Uke 1927   Meieriet og stasjon i 1918.    Utlånt av Jørgen Johnsen.        
Meieriet sto ferdig bygd i 1917. Jernbanestasjonen i 1904.
Grennes Hotell nærmest meieriet. 
Næssgården i Sørgata ble flytet hit og ble til Grannes Hotell i 1911.     
Uke 1927   Blomstring i Grunnenegt i Vuku 20. juli 2018    Foto Eystein Ness        
Den varme sommeren i 2018 gav mer blomstring av alle slag. Skråningen ved boligene i Grunnenget i Vuku viser det. Geitrams og andre sorter stortrives her.    
Uke 1927   Sankthansblomster i Blokko    Foto Eystein Ness        
    
Uke 1927   NS - bautaen på Stiklestad 1944    Utlånt av SNK.        
Bautaen og anlegget ble ferdigstilt til 10-årsstevnet i 1944. NS-partiet hadde
stevner på Stiklestad i 1934, 1942 og 1944. Spesielt til 10-års jubileet i
1944 var det ønskelig for partiet å skape en pompøs ytre ramme rundt jubileet. Herunder var å få reist "et norsk og verdig Stiklestadmonument".
Selve bautasteinen ble hentet fra Sandbu Steinbrudd i Vågå. Steinsorten var Kvartsitt. Resten av anlegget var granittstein fra Støren. Etter freden i 1945 ble bautaen og trappa fjernet i regi av Fortidsminneforeningen. Bautaen ble sprengt ned i en oppgravd grøft og det meste av granitt-trappa og murer fikk en hardhendt behandling. Det meste ble kjørt ned i Korsådalsbekken og steinen som var lite skadd tok et steinhuggeri i Trondheim seg av. Les mere om bautaen og anlegget i Verdal Historielag`s årbok av 1991. Foto av Henning Anderson.    
Uke 1926   Hesteslåmaskin.    Utlånt av Olav Nordheim        
Johan Sundby på slåmaskina i Øster-Sundby ca 1950.
Melbygruva med gravhauger i bakgrunnen. Les mer om hesteslåmaskina.    
Uke 1926   Fossekall med nebbet fullt av larver til sine unger            
Her i en travel tid med mating av neste generasjon. Begge foreldrene i skytteltrafikk mellom matfatet og glupske unger som snart er flyvedyktig. Fossekallen ble i 1963 kåret til nasjonalfuglen i en avstemming i NRK. Fossekallen blir omkring 17–20 cm. Hannen veier cirka 53–76 g og hunnen cirka 46–7. Hannen blir imidlertid noe større enn hunnen. Fjærdrakten er brunsvart, med et markert hvitt felt på hals og bryst. Den holder seg alltid i nærheten av rennende vann, og kan dykke og svømme korte strekk under vann. Den bruker vingene som svømmeredskap når den dykker, og «spaserer» deretter på bunnen, mot strømmen. Hele året frembringer den et sitrende «tsitt-tsitt-tsitt». Sangen forøvrig er pludrende og skurrende fløytetoner. Opplysninger fra Wikipedia. Bildet er tatt av Olav Malmo    
Uke 1926   Tre bukkene bruse    Foto Eystein Ness        
som skal til seters osv.... Bare at her er det vel sau i bildet. Fra Lyngselva 17. juni 2016    
Uke 1926   Kvernsjødammen i september 2017    Foto Eystein Ness        
Klikk her for å se dammen som den var for 103 år siden.
Kart som viser fløtingsdammene i Verdalsfjella Klikk på markør.
Zoom inn/ut med musehjulet:  http://verdalsportalen.no/maps/fullscreen/layer/29/    
Uke 1925   Små bølger siger inn mot langfredagsfjæra i jamn strøm.            
Når det er fjære sjø ved fullmåne og nymåne, kan man gå mange hundre meter utover fra E6-brua ved elveutløpet. I bakgrunnen ser vi Skånestangen, Børøya og Levangernesset. Foto: Ole Morten Larsen    
Uke 1925   Kurtisering blandt store Blåvannymfer I        Foto Eystein Ness    
    
Uke 1925   Kurtisering blandt store Blåvannymfer II    Foto Eystein Ness        
    
Uke 1925   Tømmerrenning i Inna i Sogna 1939    Foto: AS Værdalsbruket.        
Damvatnet er påslept og tømmeret er på veg ut i elva. Som en ser av bildet var det mye kroppsarbeid når tømmerrullingen ikke gikk helt etter planen.
Kart som viser fløtingsdammene i Verdalsfjella Klikk på markør.
Zoom inn/ut med musehjulet:  http://verdalsportalen.no/maps/fullscreen/layer/29/     
Uke 1924   Flytting av Molåna til Stiklestad år 1954 A    Utlånt av SNK.         
Det var i 1781 det hele begynte. Da Elling Lyng kjøpte gården Mo av sin far Tomas Lyng, som den gang ble sett på som en av Verdalens mest velstående menn, da han eide flere garder og attpå kjøpte seg en militær tittel og dermed banet veg for sin sønn Elling som ble major. Det ble satt i gang et svært bygningsarbeide og Molåna sto ferdig til han og kona Catarina Rebekka Mejer i året 1783. Huset ble fredet den 19. april 1923 og det ble vanskelig å få gjort noe arbeid. Heretter sto huset litt som forsamlingshus etter brannen på Stiklestad forsamlingshus i 1949. Så ble det bestemt at Molåna skulle flyttes til Museet og et stort arbeid ble satt igang. Byggmester var Olav Storholmen og hans medarbeidere var Matheus Green og Jan Hojem. Sommeren 1955 sto Molåna ferdig på museet og ble da tatt i bruk som bygdas storstue. Det ble hus for bryllup, minnesamvær, konfirmasjoner, fødselsdager, møter og andre sammenkomster, og ikke minst Olsokhus da som nå. Foto av Henning Anderson. Opplysninger hentet fra artikkel av Kjellrun Landfald i årboka til Historielaget, årgang 1997.    
   Lenker >>          
Før muspil over logoene og klikk

Klikk p� bildene

Framtidens bilder.
 
 

Se 160 høstbilder fra fjell og lågland. Musikk hører med
 
 

Vår vakre elv.
 
 
 
 
 
 

De verdalske befestninger
 

Bilder fra Ulvilla
 

Jernbanebilder
 

Kirker i Verdal
 

Arbeidsliv før i tia
 

Soloppgang / Solnedgang
 
"Utsiktsbilder" i Verdal 
Kornhøst i Verdal
 

Stiklastadir - Klikk i bildet og se en artig video.
 

Kvistadbonden i 1954 spilt av Øyvind Øyen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvem ble årets fotograf i Trøndersk fotoalbum i 2009.? Klikk på bildet.