Avishistorien Verdalsbilder Verdal kommune
  Avisutklipp       Rettsaken Leksdal grunneierlag mot Karl Grønn om fiskeretten i Leksdalsvatnet.. Dommen             Tilbake
 Fredag holdtes herredsrett på Lund i Leksdalen i anledning av Leksdalsvannets grunneierlags anmeldelse på Karl Grønn for - efter anmeldernes påstand - ulovlig fiske.
Som domsmenn møtte sagbrukseier Ingemar Lillesand Verdal og bonde P. A. Rosvold, Leksvik. Der møtte ingen forsvarer og ingen aktor.

Tiltalte Karl Ludvig Hansen Grøn, som er kårmann, boende på Sand, er født i Skogn 17. oktober 1867. Han er i følge Skrivelse til politimesteren i Inntrøndelag fra Arne Voll m. fl. av 25. februar 1928 satt under tiltale for den 10. juni 1927 å ha fisket med oter på Arne Volls og Anton Aksnes's grunn samt utenfor Tømmeråsmarka, som tilhører Stiklestad prestegård, - noe som grunneierne ikke finner ham berettiget til.
Tiltalte forklarer sig om sitt formuesforhold, erklærer sig ikke straffskyldig og bemerker sluttelig, at han nok fisket på vanne, men ikke på grunnen.

........ (På grunn av plassmangel må resten av referatet utstå til næste nr.).....

Dommen
falt samme dag i 8-tiden. Rettens flertall hadde funnet tiltalte uberettiget til det utøvede fiske og dømte ham til å bøte med 5 kroner eller en dags fengsel, samt 5 kroner i saksomkostninger. Mindretallet, domsmann lillesand nedla påstand om frifinnelse, idet han mente fisket i Leksdalsvannet var alles rett i følge gammel sedvane. Flertallet fant imidlertid av vidneprovene ikke godtgjort at det var gammel sedvane. Tiltalte forlangte betenkningstid.

 


Jørgens klippearkiv. Dette sto i I&V den 8/10-1928 .
Sti: Avisutklipp/

free hit counter