Det var særlig to ting som karakteriserte sommeren 1901 i Verdal, nemlig varmen og den store feltmanøvren. Været er alltid et kjærkomment samtalemne, og varmen sommeren 1901 ble nok ivrig diskutert og kommentert av de gode verdalinger. Det andre store samtaletemnet var feltmanøvren. Interessen for denne hendelsen tok slike dimensjoner, at en neppe ville få en slik interesse for en militær øvelse her i Verdal i dag. Men så var vel hverdagslivet atskillig gråere den gang enn i dag. Og det fulgte liv og rørelse med «jægeran». Folk snakket om og avisene skrev om den store manøvren lenge før den tok til. Men så hadde den vel også store dimensjoner etter den tids målestokk. Dessuten ble det ekstra glans over den ved at Kronprins Gustaf avla et besøk den 30. august da manøvren begynte. Av andre prominente personer som overvar øvelsene kan nevnes den russiske militærattache, oberst Sirelius, og den engelske attache, oberstløytnant Livermoore. Et annet interessant poeng var kavalerimitraljøsen for første gang ble prøvd ved en større manøver her i landet. (Hotchkiss se bilde nedenfor) De styrkene som deltok i manøvren var delt i et nordparti og et sørparti. Nordpartiets sjef var generalmajor Øvergård med kaptein Morgenstierne som stabsjef, og regimentssjefer var oberstene Michelet og Sørensen. Nordpartiet omfattet følgende avdelinger: Trondhjemske brigades og Tromsø stifts underoffiserskoIer, Indherreds og Nordmøres linjebataljoner, Trondhjemske brigades musikKorps, Trondhjems og Søndmøres linjebataljoner, Vefsens og Ranens kretskompanier, Nordenfjellske hjulrytterkompani, Trondhjemske kavalerikorps, et linjekorps, en bataljonstab med tre batterier, en parkavdeling av 3. feltartillerikorps' linjeavdeling, 2 peletoner av 2. linjes sappør(oppklarings)kompani, samt sanitetskompanier, feltlasarett og trænavdelinger. Sørpartiet sto under kommando generalmajor Klingenberg med kaptein Vogt som stabsjef. Styrkene var av Indherreds, Trondhjems, Nordmøres og Søndmørens landverns-bataljoner, Bergenske brigademusikkorps, Søndenfjellske hjulrytterkompani, skoleeskadroen mitraljøseavdeling, bataljonstab med to batterier, |
Blant andre særlige avdelinger som deltok var mitraljøseavdeling, telegrafkompani,feltbakeri, felttrykkeri for trykking av ordrer og to feltpost- kontorer. Som sjef for kampdommer-kvarteret fungerte generalløytnant Melbye. Til ham var attachert generalmajor Wilhelm Olssøn. Øverste kampdommer for infanteriet var generalmajor O. Hansen, for artilleriet oberstløytnant Wessel, for kavaleriet oberst Gullowsen. Sjef for hovedkvarteret var generalstabsjefen, general Hansen. Nordpartiet samlet seg ved Verdalsøra og sørpariiet ved Levanger, og om ettermiddagen torsdag 29. august begynte troppeavdelingene å leire seg på Leklem, Trones, Vist, Hallem og andre steder. Kavaleriet reiste opp til Volen. Om selve kampplanen hadde det lenge vært rykter i omløp blant folk hvis interesse sto på høykant. En ventet seg en svær batalje i den nedre delen av bygda, og en regnet med at de første sammenstøt mellom de to partier ville skje ved Verdalselva et sted. Det så også ut til at befalet delte denne oppfatning, for fredag begynte avdelingene å bryte leir og dra ned til Øra. Time etter time ble soldater og tilskuere stående og vente på at noe skulle skje. Først ut på ettermiddagen trodde en å ha fått rede på at sørpartiet ikke ville komme nord for Rindleiret, men hadde tatt stillinger ved Mule og Salthammer. Nordpartiet rykket så smått og forsiktig fram mot Rindleiret, og i 3-tiden smalt manøvrens første skudd. Nettopp mens de lørste salver ble avfyrt kom kronprinsen med følge. Ellers gikk den første kampdagen over uten større sammenstøt til stor ergrelse for publikum som i flokk og følge hadde forlatt sitt arbeid for å være vitne til store slagbegivenheter. Den andre kampdagen, lørdag, ble langt mere begivenhetsrik. Det hadde samlet seg en stor menneske- masse og det kom to ekstrabåter med folk som skulle overvære «krigen». Nordpartiet nærmet seg byen litt etter litt og besatte høydene ved ,Rokne og Søgstad, mens sørpartiet med artilleri besatte Gjeitegårdene. Mellom disse punktene utspant det seg en livlig kannonade så vindusrutene sprang. Kronprinsen var også tilstede på Gjeite og så på kampen. Om kvelden ga han så en middag på Backlund hotell. Om Kronprins Gustaf skrev Innherreds Folkeblad:
|
Kronprinsen var klædt generalsuniform. Han så nokså alvorlig, men nedlatende ut. Ved hans ankomst var brygge og torv flagsmykket og pyntet. Han mottoges av statsråd Stang, endel høyere offiserer, byens formannskap og andre autoriteter. Ordfører Hiort hilset ham velkommen til stedet. Ved hans reise til hotellet hilsedes han med nogle hurraer fra den fremmøtte folkemasse, som dog ikke kunne sies å være ret livlige eller almindelige. Dette må kun kaldes en frukt av tidens ånd, der er langt mindre tilbøyelig til å forgude enn i gamle dage. Men desuagtet står kronprinsens aktier for tiden nokså høyt hos det norske folk, meget høyere end før. Hos det lojale norske folk bærer dette sin frukt, det binder folk og kongehus sammen og øver sin indflydelse selv på renhæklede republikanere. Men den gamle blinde begeistring for tronen vil aldrig mere komme tilsyne i sin kamle skikkelse, hvor populære de enkelte personer kan være. Søndag var det ingen kamphandlinger. Da var sørpartiet rykket tilbake til Skogn og lå ved gårdene Håve, Støre, Eggen og Nossum, mens nordparliet hadde besatt høydene omkring Levanger. Det ble holdt feltgudstjenesle og parader for kronprinsen. Sørpartiet paraderte ved Eggen og nordpartiet ved Ankolm, Straks paradene var over dro kronprinsen tilbake, En mengde mennesker overvar paradene. Skip etter skip kom med lystreisende. Om kvelden hadde soldatene permisjon, og både forsvarere .og angripere gikk i gatene på Levanger og tittet på jentene, og mange av det svake kjønn hadde nok store opplevelser den kvelden. Et annet trekk med denne manøvren og andre militære øvelser i denne tiden var de mange «kakekoner» som fulgle i troppens kjølvann. Markenteriet var vel ikke så godt rustet, og småbrødene som disse kvinnene solgte fikk rivende avsetning. Det gav nok en liten velkommen slant i mange heimer som hadde det trangt i de dager. Mandag brøt det atter løs. Sørpartiet tok nå stilling på høydene ved Eggen og Heilo. De ble der angrepet av «nordhæren» og det ble en durabel skyting. Nordpartiet hadde en god dekning ved kirkegårdsmuren «og en rasende hurtigild utviklede sig, vistnok lidet stemmende med kirkegårdens gravfred» ,som det sto i et referat.
|
Sørpartiet måtte fortsette tilbaketoget og tirsdag var det drevet helt til Åsen. Og ved Nessvatnet ble det nå noen heftige kamper utover dagen. Manøvren ble avblåst natt til torsdag den 5. september og den avsluttende defilering for kommanderende general L'Orange, foregikk torsdag på Hojemsenget i Skogn, med en mengde tilskuere. Så var den store feltmanøvren over. Den hadde gitt folket her i distriktet noen begivenhetsrike dager. Det fulgte fest med feltmanøvrene i de dager . det var begivenheter en snakket om og husket lenge, og «stormanøveren» i 1901 husker gamle folk i dag og snakker om. Stormanøveren og varmen i 1901 har begge brent seg inn i minnet.
Edvard Bjørsmo til venstre. Edvard er født i 1874 og døde i 1954. Utlånt av Aud Strand |