Avishistorien Verdalsbilder Verdal kommune
1951  Avisutklipp       Nikkelgruvene i Skjækerdalen             Tilbake
 Bilder fra Skjækerfossen finner du "under utklippet". 



Karen og Anton Selness
 
 Skjækerfossen med smelteovnene i forgrunnenen gang mellom 1915 og 1920. Det var malmen fra Skjækerdalen Nikkelverk som ble smeltet her.  Det var drift her i perioden 1876-91. Helgådalsnytt vil trolig komme med en artikkel om denne gruvedrifta i Skjækerdalen.  
 
Skjækerfossen med smeltehytte for malm fra nikkelverket ved Dyråen i Skjækerdalen, sagbruk og mølle. Bildet er fra først på 19.hundretalet. Legg merke til at skogen i rudnt smeltehytta er borte. Hogst skjedde hvert år på grunn av svovelskader . Utlånt av Elstein Skavhaug    
 
Rasmus Slipern var eier av Mikvold Store fram til 1884. Da solgte han gården til Verdalsgodset og flyttet med familien til Skjækerfossen for å bli gruvemann i Helgådalen. Familien bodde i huset hvor filialen er i dag. Rasmus var født i Mosvik i 1836. Giftet seg med Erika Justine Geitzel i 1860. Paret fikk 9 barn. 6 av disse utvandret til Amerika. Han var involvert i gruvedrifta i Malsådalen og Skjækerdalen Nikkelverk hvor han var sjef. Også i Åkervolden gruver var han delaktig. Han døde i 1916 og er begravet på Vuku kirkegård ikke langt fra inngangen. De som vil vite mere om Slipernfamilien kan lese i Helgådalsnytt av 1991. Bildet utlånt fra billedarkivet til Helgådalsnytt.    
 
Bildet er tatt ovenfra kanten av fossen før den ble senket. Fjellet i bakgrunnen er Rautuva. Nedenfor fossen kan en se rester av hus og slagghauger m.m etter smeltingen av malmen fra Nikkelgruven ved Dyråen. Malmen ble kjørt med hest på vinterføre ned fra gruvene til Skjækerfossen. Sovelen ble der utbrent med vedfyring. Malmen ble deretter smeltet med koksfyring. Nikkelen ble så lagt i kasser og kjørt til Skåneskaia for utskiping. I årlig leie fikk Værdalsbruket kr 400,- + kr 50,- for skader som svovelrøken forårsaket  på skogen ved Skjækerfossen.Det måtte hugges et 50m belte for hvert år. Driften ble nedlagt i 1890. Bildet er fra 1925. Kilde: Værdalsbrukets Historie. Utlånt av Værdalsbruket
 
Gruvene ligger ved elva Dyråa som er sideelv til Skjækra som igjen munner ut i Helgåa med avløp videre til Verdalselva. Området ligger tett inntil Dyråa på begge sider av elva. Gruvene var i drift i perioden 1876-1894. Skeidet malm ble transportert til smeltehytta som lå under Skjækerfossen. Dagbruddet ligger på nordsiden av Dyråa. De største veltemassene ligger på sørsiden og helt inntil elva. Gruvene på sørsiden er vannfyllt uten synlig overløp. Etter smelting ble ferdigvaren fraktet med hest til Skånes. Fraktkostnadene dit ble dyrere en Skånes - England og det ble vel en medvirkende årsak til at gruven ble nedlagt. Materialer fra administrasjonsbygningen skal være brukt i bygningen hvor Skjækerfossen holder til.    
 
Sti: Avisutklipp/

free hit counter