I arbeid ved Stiklestad Planteskole
|
Georg Kjeldset gir følgene opplysninger: Bildet mener en er fra 1953 og viser omplanting (prikling) av 2-årig frøplanter av gran. Hensikten med omplantingen var å gi plantene større plass enn da de sto i såsenga. Normalt sto granplantene 2 år etter omplanting, slik at granplantene ble 4 år når de ble sendt ut og planta i skogen. Omplanta skogplanter ble mere robust til å tåle de tøffe forholdene de ble utsatt for i skogen med hensyn til ugraskonkurranse, gransnutebilleangrep o. l. Omplantingsarbeidet ved Stiklestad planteskole ble det slutt med omkring 1975, da nye metoder å dyrke skogplanter på ble innført.
Kort fortalt bestod omplantingsarbeidet i å ta opp 2- årige frøplanter fra såsengene og plassere i bærbare kasser (se bildet), oppspading av en ca 10 cm dyp grøft med loddrett kant, henge frøplantene i priklebrett slik at røttene hang fritt langs den loddrette veggen, og videre gjenfylling av jord omkring planterøttene. Omplantingsarbeidet var på akkord og vanlige prestasjoner med det opplegget som ble brukt i 1953 var i middel 6000 planter pr. dagsverk, men med topprestasjoner på ca 9000 planter. 850 dagsverk ble brukt på omplanting (prikling) av 5.102.000 planter i 1953. Bildet viser godt hvordan denne arbeidsoprasjonen foregikk i 1953. Tror det er Torlaug (Melby) Breding til venstre i bildet og Alma (Lyngsaunet "Kjerkbakken") Olsen som står oppreist.
Planteskolen var vel kanskje den største arbeidsplass for damer på den tid. Foto av Ingrid Kålen. Utlånt av Annar Skjerve.
|
|