Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte. Det skal være en pådriver til å få folk ut å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen. Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite. Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
Ukens bilder
Uke 2410 Ved Vinne kirke i 1930-åra
Oppstillingsplassen for hester til høyre. Bakenfor der ser en Ner-By. Utlånt av Reidar Lein
Uke 2408 Gravabrua mot Bobyn med Øramelen og Øra
Foto Eystein Ness.
Klikk på lupen for å få opp et kjempebilde.
Uke 2407 Storfangst i Verdalselva i februar 1959
Denne torsken ble tatt like ovenfor jernbanebrua og den veide 10 kg. Den ble solgt til Wilhelm Olsen i Fiskekjelleren for 7 kroner! 1.rekke: Svein Vist, Arne Sigurd Steinsmo, Ingunn Ekren.2.rekke: Håkon Kolberg, Stein Olav Fosnes, Leif Roger Kolberg, Ukjent, Knut Ekren. 3.rekke: John Vestrum, Arnemann Dahl, Holger Skjerve, Ole Morten Larsen (fisker)
Uke 2404 Over Veressjøen mot Svenskfjella 24/2-15
Fjellet med den flate toppen er Steukern og den spisse midt på bildet er Sukkertoppen. Ved bredden kan en se Sisselvollen. Klikk på lupen. Foto Eystein Ness
Uke 2403 Valstadmoen med Tjurruhaugen ca 1959
Fra venstre: Sommerfjøset til Valstad Østre, Forsamlingshuset for Vinnesbøgda, som ble revet omkring 1960 og til høyre småbruket Valstadmoen. Bakenfor hoppbakken Tjurruhaugen som i dag er tilvokst med skog. Bakkerekorden der var på 48,5 m og ble satt av Sverre Fikse i 1938. Under KM i januar 1940 var det ca. 100 deltakere. Ca. 1200 tilskuere var til stede. Siste renn her var visstnok i 1958 ifølge artikkelen om hoppbakker som står i årboka til Verdal Historielag 1996. Foto av Harald Wågø.
Uke 2352 John Tosteigan og hesten under tømmerkjøring i 1968
De aller fleste kjente han under navnet Jo. han ble født i 1914 og døde før jul i 1983. Vi siterer de to første avsnitt av de vakre minneorda Helgådalsnytt v/Håvard Elnes skrev: Nå ha n` Jo Tosteigan sagt farvel til fjellgården og ensomheten - for alltid. Ingen kjenner hans siste time, men vi vet at han møtte døden på veg til bygda, med skistav og ryggsekk, og han sov sin siste natt i Tosteigan - under snødyna - i ly av storskogen i Tosteigan. Og slik ønsket kanskje Jo at avslutningen på livet måtte bli. For han såg det slik at den dagen han ikke maktet å bu i ensomheten, den dagen ville han føle seg utenfor og helst ikke oppleve. derfor tenkte han aldri tanken helt ut - på å forlate Tosteigan, tross sjukdom og alderdom. Foto av Harald Wågø.
Uke 2351 Leksdalsvatnet ved Dalemark 11. desember 2017 Foto Eystein Ness
Uke Arve Melby kapper toppen av den siste grana ved Stiklestad kirke.
Hadde dette vært like oppunder jul - kunne Arve ha solgt toppen som juletre?
Uke 2348 Systua på Samvirkelaget
Personene er som følger fra venstre: Ragna Mollan, Ingeborg Solberg, Gudlaug Lunnan, Britt E. Rindsem Wågø (bakerst med hvit genser),Pauline Valstad (med strykejernet)og Ragnhild Sagen Hogstad helt til høyre. Bildet er tatt ca 1960. Mens damesystua gradvis var blitt innskrenket hadde herresystua til en viss grad utvidet. Ved månedskifte november/desember 1964 ble systua nedlagt.Utlånt av COOP
Uke Ski og kjelke ca 1909 Foto: Eystein NessFoto: Ole M. Larsen
Skiløperen er Håkon Tronsmo som ble født på Tronsmoen i 1904. Familien flyttet til Meråker i 1907. Håkon ble drept sammen med 17 andre i en togkollisjon i Muruvika i november 1940. Jenta på kjelken er Emma Haugen ifølge Kjell Erik Pettersson. Fotograf Erik Olsen. Utlånt av Birger Sisselvold
Uke 2346 Verdal stasjon 1960. Ansatte. Bildet utlån av Margit Selvik.
Bildet er fra den tiden stasjonen var betjent og en kunne kjøpe biletter i luka på stasjonen. Gods og varer ble utlevert på godshuset og Nordgata ble stengt med grinder med bruk av muskelkraft når toget passerte.
Uke 2346 Verdal Samvirkelags Filial nr 3. Ulvilla
Bygd i 1933 og tatt i bruk samme år 15. november. Bygd på "Henrikstutomta" og kostet den nette sum av kr 15515,-. Bilde etter Olga Anderson.
Uke 2345 Den nye Holmsbrua har fått tredekket på plass 28. november 2018
Siste bruplanken blir huket av krana på Holmsbrua! Klokka kvart over 12 den 28. november ble den siste planken i brudekket lagt på plass på Holmsbrua. Nå gjenstår det å stramme (bunte) sammen brudekket ved hjelp av tverrgående vaiere gjennom plankene, samtidig som det monteres rekkverk. Beslag skal også på plass langs sidene for til støtte for asfalten i slitedekket. På endene av dekket kommer også beslag som det skal støpes mot for å skal skape forbindelse mellom landkarene og brua. Til slutt blir det asfaltering av det hele. Så kan vukubyggene forhåpentligvis feire jul! Foto og tekst Kjetil Dillan.
Uke 2324 Flytting av Molåna til Stiklestad år 1954 A
Det var i 1781 det hele begynte. Da Elling Lyng kjøpte gården Mo av sin far Tomas Lyng, som den gang ble sett på som en av Verdalens mest velstående menn, da han eide flere garder og attpå kjøpte seg en militær tittel og dermed banet veg for sin sønn Elling som ble major. Det ble satt i gang et svært bygningsarbeide og Molåna sto ferdig til han og kona Catarina Rebekka Mejer i året 1783. Huset ble fredet den 19. april 1923 og det ble vanskelig å få gjort noe arbeid. Heretter sto huset litt som forsamlingshus etter brannen på Stiklestad forsamlingshus i 1949. Så ble det bestemt at Molåna skulle flyttes til Museet og et stort arbeid ble satt igang. Byggmester var Olav Storholmen og hans medarbeidere var Matheus Green og Jan Hojem. Sommeren 1955 sto Molåna ferdig på museet og ble da tatt i bruk som bygdas storstue. Det ble hus for bryllup, minnesamvær, konfirmasjoner, fødselsdager, møter og andre sammenkomster, og ikke minst Olsokhus da som nå. Foto av Henning Anderson. Utlånt av SNK. Opplysninger hentet fra artikkel av Kjellrun Landfald i årboka til Historielaget, årgang 1997.
Uke 2342 Likkistesnekkar`n
Da Ole Ellingsen Bruheim døde i 1923 hadde han laget 1866 likkister. Den siste laget han til seg selv. Han førte sirlig oversikt i små notisbøker over hver eneste en som skulle ha kistene. Videre skrev han inn fødselsdato, dødsdato og dødsårsak. Og tilslutt om de hadde skaffet materialene selv. Bildet er fra 1898. For den som har interesse av å vite mere om denne mannen og hans virke så finnes det en artikkel i Verdal Historielag`s årbok fra 2004. Utlånt av Otto Johnson