Avishistorien Verdalsbilder Verdal kommune

  Søk etter tekst
Id:  
Kat:  
Tekst:    
Vis alle 
 Copyright © Verdalsbilder
 Webløsninger og webmaster:
 Ole Morten Larsen
Billedmaster:  Eystein Ness















 Velkommen til verdalsbilder    
Dette fotoalbumet skal være en arena for å markedsføre Verdal kommune på en positiv måte.
Det skal være en pådriver til å få folk ut  å for å oppleve Verdalens mangfold.. Det være seg natur, historiesus, severdigheter eller aktiviteter. Vi vil prøve å knytte trim, opplevelser og historie sammen
Vi vil også prøve å vise storheten i det som er lite.   
Bilder kan ikke benyttes i andre sammenhenger uten at dette er avklart med "verdalsbilder"!
     Ukens bilder              
Uke 1845   Vektergata i 1992    Utlånt av Øivind Holand.        
Vektergata da det var litt fart her med restauranten Catz i drift. Lydstudioet Mistral og firmaet Reko var i samme bygget. Bygget er revet og leilighetskompleks i opptil fem etasjer er under oppføring.    
Uke 1845   Den nye Holmsbrua under montering 4.november 2018.    Foto: Eystein Ness        
Det er vel på høy tid før vinteren kommer. Den skulle egentlig være ferdig til 1. november.    
Uke 1844   Plankstabel for klopplegging av turleia til Grønningen.     Foto: Eystein Ness        
Samarbeidsprosjekt mellom Værdalsbruket, Fjellstyret, Statsskog, Verdal Kommune og Idrettsrådet. Totalt vel 1200 lengdemeter med 2"x6" trykkimpregnert plank som skal bli mellom 4- og 5000 meter ferdig klopp utlagt over blautmyrene. To planker blir lagt side ved side og skrues sammen. På parkeringen ved Kavvelbruin gjøres kloppen ferdig for utlegging. Transporteres innover langs leia med snøscooter. Så til neste år kan en vel gå tørrskodd både til Fjellstyrehytta og Værdalsbrukets hytte ved Snasaelvas utløp i Grønningen. Kloppleia vil dele seg i området ved Hundkjerka. Hyttefolk, turfolk som går til kjentmannsmerket eller Ti på Topp, vil vel bruke kloppstien og dermed spares terrenget for opptramping.    
Uke 1844   Verdal Stasjon ca. 1905    Utlånt av Arne Østråt.        
Jernbanestrekningen Levanger - Sunnan ble åpnet 14. november 1905. I 1906 ga Fotograf Aune i Trondheim ut en hel serie med postkort av byggingen av Hell - Sunnanbanen. Dette er et av dem.    
Uke 1844   Jul Igjen med Molana og stabburet    Foto: Eystein Ness        
Snart er det "Jul igjen" oppi Steksta. Fakler langs gangstiene gir stemning.    
Uke 1844   Moparkens far, konsul John Edvard Moe            
Moe var sønn av Oluf Moe i Husumgården. Flyttet til Vasa i Finland. Drev med handel og rederi. Virksomheter det ble penger av og han ga tomt og noe utstyr slik at Moeparken ble en realitet i 1911. Levde i perioden 1856 - 1931. Opplysninger fra boka "Heimer og Folk på Øra".    
Uke 1844   Martin Sagmo, en kjempe av en kar    Foto: Eystein Ness        
Martin var sønn av sagmester i Grunnfossen ved Ulvilla, Jeremias Sagmo og Albertine Engelsen på Holmenvald Nedre, som vel var Sagmoen. Han var født tvilling med Elling den 6. juni 1865. Elling døde ung, i 1887, og Martin 17. mai. Begge var ugift. Martin bodde på Leirhaug (Aunet) i mange år sammen med sin mor. Derfor gikk han under navnet Martin Aunet. Foruten å være jordbruksarbeider på Aunet var han en "heint" kar. Virket som rørlegger, smed og brubygger. Han var med å sette opp minst en av løpestrengene over Helgåa og minst to hengebruer. Den ene ved Inndalsgårdene og den andre over Strådøla (Sisselvollbrua). Klikk her for å se bilde fra åpningen av den sistnevnte hvor han står midt i bildet. En svær kar som veide over 170 kg. Opplysninger ovenfor er fra flere kilder.    
Uke 1844   Eldgammelt bilde av Skalstugan    Bildet utlånt av Rut Åse Prestmo.        
Trolig fra før 1900. Skalstugan ble bygd av engelskmennen på 1800-tallet.    
Uke 1844   Svenske dragspelare ved Rotmokoia i Inndalen ca år 1917    Utlånt av Jorunn Overholmen        
Under denne "stortida"i skogen var det mange skogsarbeidere fra Bindalen, Namdalen og svensker som invaderte Værdalsbrukets skoger og boforholdene var det vel så som så med. Med snø opp til de enkle vinduene og dårlig tak, synes denne koia ut til å være av den karrige sorten. Spillemennene er svenskene Henrik Hemmingsson og Leander Henriksson.    
Uke 1843   Bergljot Indahl Suul            
Bergljot, født i 1900, var datter av Anneus og Gusta Benedikke i Øster-Inndala. Ble gift med John Nelius Suul i 1922 som da var driver av Sulstua sammen med sin bror Mekal. Som eldre flyttet Bergljot og John til kårhuset Arnenget vest for Sulstua. Paret hadde ingen barn. John døde i 1980, 86 år gammel. Bergljot i 1979. Usikkert når bildet er tatt, men trolig på hennes konfirmasjonsdag i 1914?.    
Uke 1843   Gapahuk og fiskeplass ved Aspåstjønna i Leksdalen    Foto: Eystein Ness        
Turmål? Plassen ligger like ved fjellvegen til Vegenden.    
Uke 1843   Nytt gjerde på nordsiden av kirkegården ved Verdalsøra Kapell    Foto: Eystein Ness        
Nå blir det kjempebra ja. Når det i tillegg er asfaltert på parkeringen så blir det veldig bra ved kapellet. Klikk her for å se hvordan det så ut i mai 2017.    
Uke 1843   Høst ved Hallemstøa 16. oktober 2018    Foto: Eystein Ness        
Med Nord-Hallem ovenfor.    
Uke 1843   Sandnesset i Sul ca år 1958            
De siste som bodde på Sandnesset var Harald Bernhard Berntsen Sandnes og kona Julie Kristiansdatter Trana. Harald var født på Vinnesvald men kom til Sandnesset i 1907 og gikk på skolen i Sul han ble konfirmert derfra. I 1916 ble han gift med dattera på gården og kjøpte eiendommen av Verdal Kommune i 1922. Men allerede året etter ble heimen solgt til naboen Jørgen From. Sandnesfamilien flyttet senere til "Brujalet" i Vinne vest for Kålen. Les mer om folket og heimen i boka "Heimer og Folk i Inndalen og Sul", bind A, der opplysningene her er hentet fra.    
Uke 1843   Høstfarger ved Lein i Volhaugen     Foto: Eystein Ness        
Supermat! Bærene til svartsurbær er spiselige, og propp fulle av fenoler som er en type antioksidanter. Er du opptatt av supermat så har du garantert hørt om aronia, som altså er det vitenskaplige navnet til planten. Forskning viser at svartsurbær/ aronia forhindrer uheldig bakteriedannelser (helt konkret forsket de på urinveisinfeksjon blant gamle). Og annen forskning indikerer at svartsurbæra kan virke forebygge enkelte former for kreft. Svartsurbæren er for sure til å spises rett av busk, så de brukes primært for safting og sylting, men du kan også fryse de ned og blande inn med andre søtere bær mm i juicer, sorbeer og yougurt ol. Obs. Bærene blir søtere av å bli fryst, så selv når du har tenkt å lage sylte ol så bør de en tur i fryseren først.    
   Lenker >>          
Før muspil over logoene og klikk

Klikk p� bildene

Framtidens bilder.
 
 

Se 160 høstbilder fra fjell og lågland. Musikk hører med
 
 

Vår vakre elv.
 
 
 
 
 
 

De verdalske befestninger
 

Bilder fra Ulvilla
 

Jernbanebilder
 

Kirker i Verdal
 

Arbeidsliv før i tia
 

Soloppgang / Solnedgang
 
"Utsiktsbilder" i Verdal 
Kornhøst i Verdal
 

Stiklastadir - Klikk i bildet og se en artig video.
 

Kvistadbonden i 1954 spilt av Øyvind Øyen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hvem ble årets fotograf i Trøndersk fotoalbum i 2009.? Klikk på bildet.